Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vimbldon: Đoković odbranio titulu nakon petočasovnog maratona protiv Federera

U najdužem finalu u istoriji Vimbldona, Srbin je došao do 16. Gren slem titule u karijeri. Đoković je tako odbranio titulu osvojenu prošle godine i to pošto je u petom setu spasao dve meč lopte rivala u 16. gemu petog seta

Novak Đoković odbranio je titulu na Vimbldonu. Nakon petočasovnog maratona prvi reket svijeta je savladao Rodžera Federera u pet setova 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12.

Foto: Twitter

U najdužem finalu u istoriji Vimbldona, Srbin je došao do 16. Gren slem titule u karijeri. Đoković je tako odbranio titulu osvojenu prošle godine i to pošto je u petom setu spasao dvije meč lopte rivala u 16. gejmu petog seta!

Novak je postao prvi teniser koji je osvojio titulu pošto je spasao meč lopte poslije 71 godine. Prije njega je to učinio Amerikanac Bob Falkenburg 1948.

Srbin i Švajcarac sastali su se treći put u finalu Vimbldona i u prethodna dva slavio je 32-godišnjak.

Ujedno, bilo je ovo prvo finale Vimbldona koje se igralo u pet setova još od 2014. godine. I tada je Novak savladao Federera. Bio je to i prvi meč u singlu na Vimbldonu u kome se igrao tajbrejk u petom setu.

Tok meča:

I Đoković i Federer su odlično startovali meč i bili sigurni na svojim servis gejmovima. Pri rezultatu 2:2 na servis Đokovića uslijedio je blagi pad koncentracije prvog reketa svijeta što je uslovilo da se gejm igra na razliku. Federer je u tom momentu imao brejk loptu koju je Srbin nekako spasio i uspio da privede gejm kraju u svoju korist.

U nastavku su oba tenisera uspješno čuvala svoj servis i viđen je taj brejk. Đoković je bolje započeo ključni gejm i prvi pravio mini brejk za 3:2 da bi na svoj servis ispustio oba poena. Federer je lako realizovao svoj prvi servis i uzeo poen za 3:5 da bi Đoković napravio seriju od četiri uzastopna poena i osvojio set sa 7:5.

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1150406899071778816

U drugom setu uslijedio je ogroman pad u igri Đokovića što je Švajcarac objeručke iskoristio i napravio seriju od četiri gejma zaredom. Novak je uspio da prekine seriju u narednom gemu ali to je bilo sve od njega i Federer je priveo set kraju s 1:6.

U trećem setu kao i u prvom se vodila velika borba. Oba tenisera su čuvala svoj servis. Blagi pad koncentracije uslijedio je pri rezultatu 4:5 gdje je Đoković servirao za opstanak. Federer je uspio da dođe do set lopte pri rezultatu 30:40, ali je Đoković s tri izvanredna poena vratio kontrolu u svoje ruke i osvojio gejm. U nastavku oba tenisera su lako sačuvali  svoj servis gejm i viđen je novi taj brejk.

Đoković je preuzeo kontrolu u odlučujućem gejmu i odmah napravio mini brejk. Srbin je sačuvao oba servis gejma da bi na Federerov servis opet napravio mini brejk za 4:1. Švajcarac je uspio da vrati jedan mini brejk i osvoji oba poena na svoj servis za 5:4, da bi Đokovis realizovao oba svoja servisa i priveo set kraju u svoju korist s 7:4.

U četvrtom setu kao i u prethodnom oba tenisera sigurno su čuvala svoje servis gejmove. Pri rezultatu 2:2 na servis Đokovića opet je viđen pad koncetracije prvog reketa svijeta kao u drugom setu što je uslovilo da Federer dođe do dvije brejk lopte pri rezultatu 15:40 i odmah realizuje prvu za 2:3. Švajcarac je nastavio u furioznom ritmu i napravio novi brejk nakon što je uspješno potvrdio prethodni, da bi Đoković pri rezultatu 2:5 došao do prvih brejk lopti na protivnički servis i realizovao drugu. Srbin je lako odbranio svoj naredni servis gejm, ali Rodžer nije dozvolio novo iznenađenje u narednom servis gejmu i priveo set kraju s 4:6.

https://twitter.com/RMCsport/status/1150436467874906113

I odlučujući set je počeo sigurnim startnim servis gejmovima oba tenisera za 1:1. Blage tenzije su nastale u narednom gejmu na servis Đokovića gdje se igralo na razliku, ali nije viđena brejk lopta i Srbin ga je priveo kraju u svoju korist za 2:1.

U narednom servis gejmu Federera uslijedio je prvi ozbiljniji pad koncentracije Švajcarca što je uslovilo da se suoči sa dvije brejk lopte na 15:40. Rodžer je odbranio obje brejk lopte da bi Srbin došao do nove koju je takođe uspio spasiti i sačuvati svoj servis gejm za 2:2.

I u narednom gejmu su viđene blage tenzije. Đoković je na svoj servis lako došao do 40:0 da bi Federer uspio da izjednači, ali Novak s dva sigurana poena nije dozvolio brejk Švajcarca za 3:2.

U narednom gejmu Federeru je opet opao fokus što je Đoković iskoristio da dođe do nove dvije brejk lopte na 15:40, ali za razliku od prošlog puta on realizuje drugu za 4:2. Švajcarac se odmah konsolidovao i odmah u narednom servis gejmu Đokovića napravio ribrejk nakon drugog pokušaja za 4:3. Uslijedio je period sigurnih servis gejmova na obje strane i rezultat je bio 6:5 za Đokovića.

U sljedećem gejmu Federer je prvi pokazao znake nervoze na svoj servis i gejm se igrao na razliku, ali Švajcarac u ključnim momentima nije dozvolio brejk lopte i uspio je sačuvati svoj gejm za 6:6. Uslijedili su opet sigurni servis gejmovi na obje strane i rezultat je bio izjednačen 7:7.

U narednom gejmu Đoković je prvi podlegao pritisku. Srbin je u svom servis gejmu poveo s 30:0 da bi Švajcarac s četiri poena zaredom napravio brejk. Švajcarac je servirao za titulu i vodio je s 40:15, ali Novak je ostao smiren i s četiri poena zaredom napravio ribrejk za 8:8. Uslijedili su novi sigurni servis gejmovi oba tenisera i rezultat je bio izjednačen 11:11.

Iznenadne komplikacije uslijedile su u narednom servis gejmu Đokovića. Srbin je poveo s 40:0 da bi Federer vezao četiri poena zaredom i došao do brejk lopte koju Đoković spašava. Igralo se na razliku i Švajcarac je došao do nove brejk lopte koju je spasao Srbin i uspio je da sačuva svoj servis gejm za 12:11. Feder je lako sačuvao svoj servis gejm i odluka je pala u odlučujućem taj brejku.

Đoković je bolje startovao ključni gejm i prvi napravio mini brejk i sigurno realizovao svoja dva servisa za 4:1. Feder je zatim sigurno realizovao poene na svoj servis, ali Srbin nije posustao i osvojio je tri naredna poena i odbranio titulu na Vimbldonu

https://twitter.com/Wimbledon/status/1150469201485803522

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve