Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

ABA: Budućnost od minus 15 do pobjede nad Mornarom

Nakon pobjeda nad Partizanom i Crvenom zvezdom u Beogradu, ekipa Petra Mijovića večeras je dobila i crnogorski derbi i sačuvala maksimalan učinak na vrhu tabele

Košarkaši Budućnosti pobijedili su Mornar 81:74 u derbiju 10. kola ABA lige.

”Plavi” su upisali sedmi trijumf u isto toliko utakmica ove sezone u regionalnom takmičenju.

Nakon pobjeda nad Partizanom i Crvenom zvezdom u Beogradu, ekipa Petra Mijovića večeras je dobila i crnogorski derbi i sačuvala maksimalan učinak na vrhu tabele.

Zanimljivo je da su do uspjeha u meču sa najvećim rivalom u Crnoj Gori Podgoričani došli, iako su pogodili samo jednu trojku.

Mornar je odlično počeo utakmicu, prije svega sjajno šutirao za tri, pa je nakon 10 minuta imao plus 10, da bi potom stigao i do maksimalnih 15 poena viška, 36:21.

Uslijedila je zatim serija Budućnosti od čak 17:0 tokom koje je Suad Šehović pogodio jedinu trojku na utakmici.

Mornar je na poluvremenu imao plus dva, tokom treće četvrtine dolazio i do šest poena prednosti, ali nije mogao da do kraja isprarira Budućnosti.

Iako nije išao šut za tri poena, odlično su domaći zatvorili reket, a možda i najbolje utakmice ove sezone odigrali su Zoran Nikolić i Luka Mitrović sa nekoliko važnih skokova i poena, uz takođe veoma dobrog centra Vilija Rida.

Džastin Kobs postigao je 19 poena, uz čak pet ukradenih lopti i tri asistencije. Poen manje dodao je odlični Vili Rid, koji je tom učinku dodao i šest skokova.

Zoran Nikolić ubacio je 11 poena, uz pet uhvaćenih lopti, devet je upisao Nikola Ivanović, sedam Amadeo Dela Vale, a po šest poena i skokova zabilježio je Mitrović.

Kod Barana 17 poena Džejkoba Pulena, po 10 su ubacili Keni Gebrijel i Milko Bjelica.

Derek Nidam je upisao osam koševa, pet asistencija, ali i pet izgubljenih lopti.

Isti rivali igraće u srijedu u posljednjem kolu prve faze Evrokupa. Budućnost  je već obezbijedila plasman dalje, dok će Mornar morati da pobijedi, kako ne bi zavisio od ishoda meča između Ulma i Unikahe u Malagi, u kojem bi mu bio potreban trijumf španskog tima, ukoliko opet izgubi u ”Morači”.

Budućnost – Mornar 81:74 (17:27, 26:18, 20:14, 18:15)

Tok meča: 

IV četvrtina:

81:74 – Kobs sa penala praktično osigurava pobjedu Budućnosti. Tajm aut zove Pavićević, još 23 sekunde, ali na kraju ništa se nije promijenilo i Budućnost je zadržala status nepobjedivosti.

79:72 – Rid nakon promašaja Šehovića, još 40 sekundi, ”plavi” su pred pobjedom!

76:70 – Pulen je pogodio trojku da bi nakon skoka u napadu Zorana Nikolića lopta došla do Ivanovića, koji je izborio i pogodio dva bacanja. Još dva minuta do kraja utakmice.

70:63 – Tandem Zoran Nikolić – Mitrović pravi velike probleme Mornaru u oba pravca. Nakon zakucavanja Mitrovića Budućnost ide na maksimalnih plus sedam.

68:63 – Zakucao je Zoran Nikolić, Budućnost ima plus pet, domaći su iskoristili seriju izgubljenih lopti Dereka Nidama. Još šest i po minuta do kraja utakmice.

III četvrtina:

63:59 – Budućnost je završila četvrtinu serijom 11:2 i sa četiri poena prednosti ulazi u završni period.

56:57 – Vili Rid je trenutno najbolji igrač meča, nakon njegovih poena, ”plavi” su opet na samo poenu zaostatka.

47:53 – Mornar bolje otvara nastavak, dosta lakih poena iz reketa Barana, koji vode 53:47 nakon tri minuta u drugom poluvremenu.

II četvrtina:

Na poluvremenu vodi Mornar, 43:45. Barani su imali i 15 poena prednosti, ali su ”plavi” serijom 17:0 preokrenuli i potpuno se vratili u meč. Na kraju prvog dijela je trojku pogodio Pulen, pa Mornar ima minimalno vođstvo. Po osam poena Kobsa i Rida, sedam Ivanovića u domaćem sastavu. Kod gostiju osam je ubacio Pulen.

36:36 – Budućnost je u seriji od 15:0! Poslije trojke Suada Šehovića “plavi” su izjednačili! Za nepuna tri minuta domaći tim je nadoknadio lošu igru na startu utakmicu. Novi tajm aut Pavićevića.

Pulen, Foto: foto: KK Budućnost

27:36 – Pozvao je Mijović tajm aut u trenutku kada je Mornar imao 15 poena prednosti, a onda je uslijedila serija “plavih” od šest poena, četiri je ubacio Kobs, a dva Zoran Nikolić. Tajm aut sada na drugoj strani. Polovina druge četvrtine.

21:34 – Nakon što je Jeremić iskoristio tri bacanja poslije faula Žugića, Barani imaju maksimalnih plus 13. Budućnost se muči u napadu, promašuju ”plavi” i neke zicere poslije odličnih dodavanja Nikole Ivanovića.

I četvrtina:

Mnogo bolja četvrtina ekipe Mihaila Pavićevića, koja nakon 10 minuta vodi 27:17. Pogodili su gosti pet trojki, domaći nijednu.

15:22- Odlično šutiraju Barani, već pet trojki i imaju sedam poena prednosti, pa je Petar Mijović pozvao minut odmora.

11:11 – Uzvraćaju ”plavi” sa šest poena u nizu, nakon realizacije Dela Valea rezultat je izjednačen.

Dela Vale, Foto: KK Budućnost

5:11 – Bolje otvaranje gostiju, već tri trojke, dvije Vranješa, jedna Pulena, vodi Mornar 11:5.

Večerašnji rivali su dosad odigrali devet mečeva u regionalnom takmičenju i izabranici Petra Mijovića imaju šest trijumfa uz samo dva poraza, međutim izabranici Mihaila Pavićevića su posljednji trijumfovali i to u okviru petog kola Evrokupa 85:82, nakon produžetka u ”Topolici”.

Podsjetimo se, osim večerašnjeg meča, crnogorski derbi će se ponoviti i u sklopu desetog kola Evrokupa takođe u ”Morači” za tri dana, gdje ”plavi” nemaju rezultatski značaj, dok bi trijumf ”mornarima” donio plasman u TOP 16 fazu.

Sudijski trio koji će dijeliti pravdu u ”Morači” su Ilija Belošević i Milivoje Jovčić iz Srbije, kao i Dragan Porobić iz BiH.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve