Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Uskoković: Vlado ima svoj stil, sistem se nije puno mijenjao

Naš proslavljeni as i kapiten zlatne generacije iz Malage je pred meč sa svjetskim šampionom bio uvjeren da će “ajkule” ostvariti pobjedu i plasman u polufinale. I bilo je tako. Prognozirao je, takođe, visok plasman nacionalnom timu, uprkos promjenama (debitovala četiri igrača) i ambicijama glavnih kandidata Hrvata, Srba, Italijana i Mađara. Govorio je da je papir varljiv, a validna samo slika koja stiže iz bazena

Veljko Uskoković je pred četvrtfinale sa Italjom ogolio istinu. Približio stvari kroz mnoge ključne detalje i pokazao ogroman optimizam, koji je, ispostavilo se, bio na mjestu.

Uskoković, Foto: Reprezentacija.me

Naš proslavljeni as i kapiten zlatne generacije iz Malage je pred meč sa svjetskim šampionom bio uvjeren da će “ajkule” ostvariti pobjedu i plasman u polufinale. I bilo je tako. Prognozirao je, takođe, visok plasman nacionalnom timu, uprkos promjenama (debitovala četiri igrača) i ambicijama glavnih kandidata Hrvata, Srba, Italijana i Mađara. Govorio je da je papir varljiv, a validna samo slika koja stiže iz bazena.

“Sistem igre se nije puno mijenjao. Vlado ima svoj stil. Smatram da smo na EP dobili na eksplozivnosti u napadu i dinamici koju možda u prethodnom periodu nijesmo imali. Podigli smo nivo odbrane, bila je pokretljiva, sa dobrom saradnjom bekova i spoljnjih igrača. U tom smislu smo napravili iskorak”.

Jedan od ključnih detalja u osvajanju bronzane medalje, Veljko je izdvojio skromnost i umjerenost kompletnog tima u najavi šampionata i na samom takmičenju.

“Mislim da su u stručnom štabu dobro isplanirali takmičenje. Nijesu postavili neke imperative, a odlučili su se da idu korak po korak, što je bilo ključno. I upravo su tako otvorili takmičenje. Mislim da su tempirali formu kroz pripremni period i na samom šampionatu kako bi u najvažnijoj utakmici bili pravi. A to je bila treća utakmica sa Njemcima koja im je kasnije obezbijedila lakšeg rivala u osmini finala, samim tim i učešće na kvalifikacionom turniru za OI. Što je bio prvi zadak. Nakon čega su rasterećenje ušli u nokaut fazu. Nijesu imali što da izgube i zasluženo su eliminisali Italiju.”

Uprkos porazu od Hrvatske, u drugoj utakmici šampionata, posljednja četvrtina je, kazao je Uskoković, dala krila.

“Počeli smo da rastemo. Iz utakmice u utakmicu bili su sigurniji. Malo je falilo i sa Mađarima. Da smo imali pola Leke iz utakmice za bronzu, možda bismo došli do finala. Ali, eto, što je tu je, mislim da su jedan ili dva detalja u polufinalu presudila. Kao gol iz šraube Varge, kojim je napravljena prevaga. Varga je dao krila Mađarima da preokrenu igru, a nama je trebalo dugo da se oporavimo. Imali smo šansu do samog kraja da sustignemo minus. Međutim, nijesmo uspjeli, ali, ipak, u još jednoj borbi za medalju, momci su pokazali karakter. Vratili se iz mrtvih i zasluženo osvojili bronzu.”

Od Južne Koreje do Mađarske, od Svjetskog do Evropskog prvenstva, drastično su se promijenile stvari u bazenu. Momci i Gojković su vidjeli šansu u novim pravilima, koja su ih ubrzala i raširila vidike u napadu.

“Sistem u kojem je svaki pojedinac u službi kolektiva donosi prevagu i ovakav rezultat”, rekao je Uskoković.

Nakon šampionata u Budimpešti jasnija je slika i po pitanju individualnog kvaliteta.

“Stefan Pješivac je pokazao da se ubuduće može i mora računati na njega. Draško Brguljan je odigrao kapitenski, a Dragan Drašković pokazao veliki karakter i kvalitet. Leka (Ivović) je u posljednjoj utakmici potvrdio da je najbolji ili jedan od dva tri najbolja na svijetu. Žao mi je što nije bio u polufinalu na tom nivou, ali on je čovjek i igrač za primjer. Dejan Lazović je branio sjajno od prve utakmice… Možemo, zaista, biti zadovoljni.”

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve