Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Uskoković: Posla vazda ima, a ako nema – izmišljamo

Uskoković je siguran da će se borba protiv neprijatelja brzo završiti

Vrijeme je da se ožive neke lijepe uspomene i stare ljubavi, poručio je Veljko Uskoković, naš proslavljeni vaterpolista, a sada trener u Kataru i mnogih mlađih kategorija nacionalnog tima.

Uskoković, Foto: Reprezentacija.me

Veljo je na ribanju. More je kao staklo.

“Evo, trenutno sam na moru, ribam, a do skoro sam radio u dvorištu. To je nešto što volim, a nijesam imao vremena u prošlosti. Pokušavam stare uspomene i ljubavi da oživim. Dan je idealan, more mirno, sjajno za ribanje. Mada, apsolutno izbjegavam bilo kakve kontakte i poštujem socijalnu distancu. U kući sam koliko god je moguće. Ali zaista, ono što nijesam mogao ili htio posljednjih deset godina da radim, sad pokušavam da ugrabim. Posla vazda ima oko kuće, a ako nema, onda izmišljamo. Dolaze lijepi dani, a sa njima, nadam se, da će svi problemi nestati”.

Situacija je jasna. Protiv korona virusa važno je iskazati maksimalnu disciplinu.

“Teško je o bilo čemu da razmišljamo kada je cijeli svijet okupiran borbom protiv korona virusa. Misli su nam ka tome da se što brže i bezbolnije izvučemo iz krize. Zaista sam srećan što je ogroman dio crnogorske javnosti prihvatio preporuke Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih u cilju da što brže prebrodimo krizu, a usput da polako pripremamo teren za ono što će se dešavati kada kriza prođe”.

Sport je stao, okupljanja nema, bazeni su pod ključ. Svi u vaterpolu su okrenuti individulnom radu.

“Konkretno vaterpolo je najspecifičniji jer je njegov prirodan ambijent voda. Iz tog razloga mislim da je teško na ‘suvom’ osmisliti adekvatne treninge koji bi mogli da nadomjeste treninge u bazenu. Ali eto mi se i kroz klub donekle organizujemo i dajemo preporuke igračima šta da rade. Mada su momci samoinicijativno već krenuli u tom nekom procesu rada, kako bi, koliko-toliko, kad sve ovo krene, bili spremni da se što prije uključe u proces i dostignu željenu formu. Naravno, kod kuće se mogu odgovarajuće vježbe raditi i doprinijeti da teški dani što brže prođu, a igrači, koliko-toliko, održe formu”.

Pauza je bukvalno došla u jeku sezone. Koliko je potrebno vremena, kada krene proces da igrači dođu do nekog nivoa?

“Što se tiče klupske sezone tu bi prije rekao da smo bili na samom kraju. Znači, pri završetku i polako smo se okretali reprezentativnim obavezama. Klupska sezona je praktično gotova, da ne kažem izgubljena, jer se, ipak, veći dio, dvije trećine takmičenja, odigralo. Smatram da je možemo arhivirati i okrenuti se pripremamo za reprezentativne akcije koje nas čekaju. Imamo tri, četiri takmičenja u mlađim kategorijama, vjerujem da će se barem dva održati jer su krajem ljeta. Što se forme tiće, mislim da nas čeka težak period, koji ćemo, vjerujem, zajedno i uspješno da prođemo. Baš sam razgovarao sa mojom djecom i pokušao da im objasnim da smo manje-više negdje svi prolazili kroz raznorazne krize. Imao sam i ja te periode. Sa 20 godina, kad sam bio u uzlaznoj putanji ka samom svjetskom vrhu i postao prvak Evrope, uslijedile su sankcije od punih pet godina, gdje smo, praktično, bili onemogućeni kvalitetno da treniramo i igramo velika takmičenja. Ipak smo izdržali taj period i vratili se na veliku scenu”.

Veljo je siguran da će se borba protiv neprijatelja brzo završiti.

“Jasno je da ovo neće dugo trajati. Treba imati strpljenja i vjere da će sve da prođe, a kada prođe da ćemo se vratiti na sportski kolosjek”.

Iskustvo mnogim od igrača pomaže da održe ritam i vedar duh, a kakva je situacija sa mlađim kadrom. Da li treneri imaju uvid ili dobru iskustvenu pretpostavku koliko su aktivni?

“To je teško sa sigurnošću utvrditi, ali znam, barem iz ovog sporta, da su momci željni rada i da su vrijedni. Generacije od 15, 16 godina i na više samoinicijativno rade. Iz kontakta sa trenerima i roditeljima zaključujem da provode kvalitetno vrijeme kroz fizičke aktivnosti”.

Naš proslavljeni as se nada da će se u ljetnjem peridu održati takmičenja za mlađe kategorije.

“Trebao bih da vodim 2004. godište koje u julu očekuje Svjetsko prvenstvo u Grčkoj. Nakon toga imamo još dva takmičenja, krajem avgusta i početkom septembra, sa dvije uzrasne kategorije. Nadam se da će se, makar, dva takmičenja održati, ako ne i sva tri. Ko god da dođe na šampionate neće doći u nekoj spektakularnoj formi”.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve