Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ušao u elitu: Mijović među najboljim trenerima Evrope mlađih od 40 godina

U detaljnoj-analizi specijalizovanog košarkaškog portala talkbasket.net našlo se 20 imena a uglavnom se radi o trenerima iz Evrokupa i FIBA Lige šampiona, kao i asistentima trenera u Evroligi. Baranin Mijović, rođen 1982. godine, opisan je kao stručnjak sa već izuzetnim iskustvom u ABA ligi

Petar Mijović, strateg Budućnosti, našao se na listi najboljih trenera mlađih od 40 godina koji su se već afirmisali na vrhunskoj evropskoj sceni.

Mijović, Foto: KK Budućnost

U detaljnoj-analizi specijalizovanog košarkaškog portala talkbasket.net našlo se 20 imena a uglavnom se radi o trenerima iz Evrokupa i FIBA Lige šampiona, kao i asistentima trenera u Evroligi. Baranin Mijović, rođen 1982. godine, opisan je kao stručnjak sa već izuzetnim iskustvom u ABA ligi

Ističe se da je u sezoni 2018/19. bio dio stručnog Štaba “plavih” u Evroligi, kod trenera Repeše. Da je početkom ove sezone bio prvi pomoćnik Slobodana Subotića, a da je šansu da vodi prvi tim iskoristio na najbolji način u delikatnom i komplikovanom trenutku. Drugo mjesto u regularnom dijelu ABA lige okarakterisano je kao uspjeh, kao i osvajanje titule državnog prvaka prošle godine u maju, kada je Mijović vodio tim na nešto duže od mjesec, nakon odlaska trenera Repreša..

Na listi je, na primjer, i Italijan kojeg smo imali priliku da vidimo u “Morači” u Evrokupu strateg Trenta Nikola Brienca (39), koji je čak 12 godina bio asistentu Kantuu, prije nego je od 2016. do 2019. vodio prvi tim Kantua. Trento vodi od juna prošle godine.

Ističe se i rad Evaldasa Bercininkaitisa (35), Litvanca koji je stručnjak za statističku analizu i skauting u stručnom štabu legende Šarunasa Jasikevičijusau Žalgirisu. U timu iz Kaunasa je asistent već sedam godina.

Na sličan način radi Italijan Marko Espozito (32) u evroligašu Armani Milanu prethodno asistent Simoneu Pjaniđaniju, sada legendi Etoreu Mesini. Najmlađi na listi je Jakab Mate (28), asistent trenera u najvećem mađarskom klubu Solnoku već tri godine, a prethodno najmlađi trener nekog prvog tima u istoriji elitnog takmičenja u Mađarskoj (MAFC Budimpešte).

Jako mlad je i Kamil Sadovski (29), prvi asistent na klupi poljske Arka Gdinje, tima koji je prošle jeseni pobijedio Budućnost u Morači u Evrokupu.

Interesantan primjer je braće Tuomasa i Jonasa Lisala (34), braće blizanaca koji rade u stručnom štabu njemačkog Krajlshajma, ali i Finca Lasija Tuovija (33) koji je preuzeo klupu francuskog Strazbura u januaru i naslijedio francuskog selektora Vensana KoIea. Izuzetno uspješan je Španac Pedro Kaljes (37) koji je Vehtu doveo do polufinala Bundeslige, nakon senzacionalne pobjede nad Bambergom. Uspješan je i ove sezone.

Na listi je i Grk Stefanos Dedas (37), pravi košarkaški pustolov trener izraelskog Hapoel Holona, koji je već radio u ruskom Spartaku, turskom Gaciantepu, reprezentaciji Slovenije, grčkim klubovima Aris, PAOK, Iraklis, a dvije godine je bio prvi trener turskog Bahdžešehira. Od decembra je prvi trener Hapoela.

Najtrofejniji je Letonac Janis Gailitis koji sa samo 32 godine ima tri titule prvaka Letonije sa VEF Rigom. Interesantno, evropski debi na klupi imao je u pobjedi protiv našeg Mornara prošlog oktobra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve