Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

UN: Svijet se kreće prema klimatskoj katastrofi

U izvještaju, UN program za okolinu (UNEP) upozorio je na veliki jaz između potrebnih aktivnosti za ograničenje rasta globalne temperature kako bi se izbjegli najgori efekti klimatskih promjena i onoga što zemlje čine i što su se obavezale da učine

Svijet se kreće prema “klimatskoj katastrofi”, upozorio je UN u četvrtak u izvještaju koji je pokazao koliko su zemlje zapravo udaljene od zacrtanih klimatskih planova.

U izvještaju, UN program za okolinu (UNEP) upozorio je na veliki jaz između potrebnih aktivnosti za ograničenje rasta globalne temperature kako bi se izbjegli najgori efekti klimatskih promjena i onoga što zemlje čine i što su se obavezale da učine.

Aktuelne klimatske politike vode prema zagrijavanju od 2,8 Celzijusovih stepeni, a planovi zemalja za idućih 10 godina doveli bi do porasta temperature od 2,4 do 2,6 stepeni.

Prošlo je vrijeme za postepene promjene i „samo nas temeljna transformacija naših privreda i društava može spasiti od ubrzane klimatske katastrofe“, upozorila je izvršna direktorka UNEP-a Inger Andersen.

U skladu s Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015, zemlje su obećale da će preduzeti mjere za smanjenje emisija štetnih gasova kako bi ograničile globalno zagrijavanje na znatno ispod dva, odnosno 1,5 Celzijusovih stepeni.

Svijet je već suočen sa učestalijim poplavama, olujama, toplotnim talasima i šumskim požarima, a ako se premaši granica zagrijavanja od 1,5 stepeni, očekuju se još razornije ekstremne vremenske prilike.

Procjenjuje se da će klimatski planovi, poznati kao nacionalno određeni doprinosi (NDC), smanjiti globalne emisije do 2030. između pet i 10 posto, odnosno za tri do šest milijardi tona, uporedno s politikama koje su sada na snazi.

Ali, potrebno je smanjiti štetne gasove za još 20 do 23 milijarde tona do 2030. kako bi se postigao cilj ograničenja temperature na 1,5 stepeni, odnosno 12 do 15 milijardi tona za zadržavanje unutar granice od dva stepena.

Zemlje su skrenule s puta da ostvare i svoje globalno „vrlo nedovoljnih“ klimatskih planova, upozorava se u izvještaju koji je objavljen uoči najnovijih međunarodnih klimatskih pregovora u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Šef UN Antonio Gutereš pozvao je razvijene zemlje da budu predvodnice ambicioznijih klimatskih planova, na ukidanje zavisnosti od fosilnih goriva, te na veću angažovanost Svjetske banke u borbi protiv klimatskih promjena.

„Moramo premostiti jaz u emisijama prije nego što nas sve zahvati klimatska katastrofa“, dodao je Guteres.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve