Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ukrajina – Engleska: Rimska bitka za Vembli

Izabranici Andreja Ševčenka možda ulaze na neistraženu teritoriju, ali nakon borbene pobjede nad Švedskom u osmini finala vjerovatno neće biti opčinjeni činjenicom da se premijerno bore za polufinale. Porazi u grupnoj fazi od Holandije i Austrije brzo su zaboravljeni, a potom je tim, predvođen Oleksandrom Zinčenkom pokazao sa je sposoban da ispuni cilj reprezentacije

Ljepota fudbala ogleda se i u tome što manje ekipe naprave velike stvari.
Takav je slučaj sa Ukrajinom koja je prvi put u istoriji dogurala do četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Naspram sebe imaće jednog od favorita turnira – Englesku, koja osjeća trenutak da večeras na ”Olimpiku” (21 h) osigura plasman među četiri najbolje selekcije na kontinentu.

Izabranici Andreja Ševčenka možda ulaze na neistraženu teritoriju, ali nakon borbene pobjede nad Švedskom u osmini finala vjerovatno neće biti opčinjeni činjenicom da se premijerno bore za polufinale.

Porazi u grupnoj fazi od Holandije i Austrije brzo su zaboravljeni, a potom je tim, predvođen Oleksandrom Zinčenkom pokazao sa je sposoban da ispuni cilj reprezentacije.

Produžiti snove na Euru biće, međutim, mnogo teško. Sve sem trijumfa “Gordog albiona” bilo bi senzacija.

– Biće ovo posebno veče za dva najbolja fudbalera Ukrajine – Andrija Jarmolanka iz Vest Hema i Oleksandra Zinčenka iz Mančester sitija. Naravno – i za selektora Andrija Ševčenka, ikonu ukrajinskog fudbala, koji već duže ima domove u Kijevu i Londonu. On je pred početak turnira saopštio da će za Ukrajinu bilo što izvan grupe biti bonus. Sami put u Rim za nacionalnu selekciju je trijumf. Pritisak je isključen. Očekujte hrabri, nesputani fudbal, dok se trude da ponovo uđu u istoriji, rekao je Bogdan Buga, reporter iz tabora ukrajinske reprezentacije.

Ševčenko je mnogo dao tamošnjem fudbalu kao igrač, a već je napravio uspjeh i kao selektor.

Nekadašnji golgeter Dinamo Kijeva, Milana i Čelzija dosta vremena provodi u Londonu i dobro poznaje snagu engleske selekcije.

– Engleska je sjajan tim, sa dugačkom klupom, imaju izvanredan trenerski kadar i potpuno smo svjesni koliko će ova utakmica biti teška. Nevjerovatno im je teško dati gol, ali njihova snaga nas neće uplašiti. To bi trebalo da nas motiviše, jer je u fudbalu, kao i u životu, sve moguće. Trebalo bi da odigramo srcem i ako je moguće – pružimo navijačima još radosti, ističe Ševčenko.

Engleska je postala stručnjak za osujećivanje planova drugih timova. Na Euru još nije primila gol, a javnost je oduševljena nakon pobjede nad Njemačkom u osmini finala.

Rahim Sterling je postigao svoj treći gol na turniru, a u strijelce se upisao i prvi napadač – Hari Kejn. To sugeriše da su “tri lava” pronašla pravi balans, a ujedno je i podsticaj za momke Gareta Sautgejta da se vrate na svoj ”Vembli” pred polufinale i finale.

– Poslije energije na ”Vembliju” i pobjede u utorak nad Njemačkom, Engleska duboko vjeruje da će stići do svog prvog polufinala još od Eura 96. Očekivanja kod kuće su najveća moguća, ali Sautgejt smatra da je bolje što se ekipa nakratko seli u Rim. Iz razloga što bi bilo jako teško slično iskustvo ponoviti tri dana kasnije na domaćem terenu. Engleska je moćna i uvjerena je da može da ide do kraja, pogotovo kada su otpali neki od favorita, kazao je Simon Hart, izvještač iz tabora ”gordog Albiona”.

Posljednja dva međusobna susreta završena su neriješeno – u kvalifikacijama za Mundijal 2014. u Brazilu bilo je 0:0 i 1:1.

Engleska je ranije slavila sa 1:0 na Evropskom prvenstvu 2012. godine koje je održano u Poljskoj i Ukrajini.

U grupnoj fazi je tada meč na ”Dombas areni” u Donjecku odlučio Vejn Runi.

”Albion” želi da ponovi nešto sličnu na rimskom ”Olimpiku”.

– Ukrajina je dobra ekipa. Zaista sam impresioniran onim što je Andrij uradio sa njima. Koliko su nezgodni vidjeli smo protiv Švedske kada su dali gol za pobjedu u 121. minutu. Ako im damo prostora za igru – oni će igrati, a onda mogu da budu opasni prema naprijed. Penjemo se ka Everestu i moramo da prelazimo prepreke. Želimo da nastavimo dalje, zaključio je Sautgejt, selektor Engleske.

Polufinalne utakmice igraju se 6. i 7. jula na ”Vembliju”.

Finale se takođe igra na ”hramu fudbala” – 11. jula.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve