Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Uče od najbolje: Grbić smatra da je Bojana bila najvažniji faktor u pobjedi Budućnosti

''Plave'' su u subotu u desetom kolu elitnog takmičenja savladale Borusiju iz Dortmunda 31:27 uz sjajan učinak mlađih igračica u drugom poluvremenu

Itana Grbić kazala je da je Bojana Popović bila ”iks faktor” za prvu pobjedu Budućnosti u Ligi šampiona u 2021. godini.

”Plave” su u subotu u desetom kolu elitnog takmičenja savladale Borusiju iz Dortmunda 31:27 uz sjajan učinak mlađih igračica u drugom poluvremenu.

– Bojanina je zasluga što nijesmo imale pritisak. Na prvom sastanku je rekla da želi da uživamo na terenu i da dajemo 100 odsto i da niko nema pravo da ništa očekuje od nas, jer smo oslabljene. Posebno nas je pripremala, a najviše mlađe igračice koje su uživale na terenu od Nađe Kadović, koja je prvi put dobila pravu šansu, a u odbrani imala veliku odgovornost i odradila odličan posao. Mislim da joj se kvalitetan rad na treninzima vratio već u prvoj utakmici. Katarina Džaferović bila je odlična u ključnim momentima i pokušavala je na pravi način da isprati Pino i mene. I naravno Nina Vukčević koja već duži period radi posao kako treba. Ali prije svega sve ovo što je bilo u subotu je Bojanina zasluga, a mi smo željele da joj vratimo na terenu. Dala nam je slobodu, mogu da krenem od sebe, vidjela sam i pored grešaka u 1. poluvremenu da vjeruje. Bodrila riječima da zaboravim na sve, krenem dalje jer dolazi nova situacija. A kada to osjetiš onda uz dodatnu odgovornost želiš da vratiš. Zato sam se i sabrala od 2. poluvremena, pokazala da mogu, prije svega njoj da treba da mi vjeruje, ispričala je Grbić koja je od subote preuzela punu napadačku uloga sa srednjeg beka.

”Plave” su odličnim ulaskom u meč najavile dobre stvari, bilo je i onih slabijih, ali od 2. poluvremena stvari su ,,legle”. Od 29. do 40. minuta serijom 7:0, uz sjajan odbrambeni učinak i učinak sa gola, Budućnost se odvojila na ”plus šest”.

– Utakmicu smo dobro otvorile, gošće nijesu imale rješenja, a onda smo ušle u napadački problem. Vratile smo Njemice tehničkim greškama, stigle su nas i taj prvi dio igre završen je bez pobjednika. Na odmoru nam je Bojana kazala da imamo još 30 minuta za popravni, ali i da ne brzamo u napadu. U prevodu da ne moramo da igramo tranziciju koju smo konstantno željele u 1. poluvremenu. Tako je i bilo, nakon dobre odbrane nijesmo žurile. Upravo je mlada Kadović na početku poluvremena odradila naprijed u odbrani odličan posao, dali smo nekoliko lakih golova i odvojile se.

Cilj Budućnosti, pred prvi meč u novog godini sa nezgodnim rivalom, je bio da spriječe tranziciju. A za to je bila potrebna izuzetna fizička izdržljivost.

– Rekla bih, prije svega, da smo ih snagom uma, a ne fizičkom snagom, pobijedili. Koliko god da smo kondiciono bile spremne, a smatram da jesmo jer Danica Delić radi savršen posao kada je dobila šansu, ipak nije prirodno da jedan igrač izdrži u istom ritmu 60 minuta. Tako da mislim da smo snagom uma i većom željom stigle do bodova. Naravno, bilo je tu i još faktora, a čini mi se da smo uspjele da sprovedemo ono što nam je Bojana govorila pred meč, a to je da pogledom tražimo jedna drugu i povratnu energiju. Poslušale smo je, jer joj vjerujemo. Smatram da niko bolje od nje ne može da nam objasni mnoge stvari. Ipak je bila najbolja igračica svih vremena, jasna je Grbić.

Budućnost je na korak od osmine finala, sa tri pobjede bježi mnogim rivalima. Za bolju poziciju boriće se u nastavku, a šansu da iznenadi imaće krajem neđelje u gostima kod Bresta.

– Brest je jedan od favorita. Mislim da će ključno biti da ne razbranimo Sandru Toft koja je nastavila sjajno da brani nakon Evropskog prvenstva. Kada dođemo do šanse, a neće biti lako, moramo da zabijamo gol. Glupo je pričati o kvalitetima koje imaju Gros, Gulden, Jauković i mnoge druge, ali naravno, i za njih ima rješenja. Na terenu je sve moguće.

Od iskusnijih igračica, a među njima je po stažu Itana, očekuje se da 17. januara sa Brestom i tri dana kasnije na novom gostovanju u Rumuniji kod Valčee, odrade ono što mogu, ali i da podrže mlade djevojke, bez kojih bi se u najavi lijepa priča brzo završila.

– Podrška je važna, a vidjeli ste koliko smo se bodrile. Vidim dobre stvari, možemo da napredujemo, a vjerujem da ćemo pokazati i koliko.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve