Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

U23: Ilija Vukotić u Top 10 igrača Portugala

U konkurenciji do 23 godine u prvenstvu Portugala, 20-godišnji Cetinjanin je kotiran na visoko drugo mjesto.

Mladi vezista Benfike Ilija Vukotić  izabran je za Top deset igrača “Lige Revelacao U23”.

Foto: Cdm.me

U konkurenciji do 23 godine u prvenstvu Portugala, 20-godišnji Cetinjanin je kotiran na visoko drugo mjesto.

“Lijep je osjećaj kada za svoj trud dobiješ nagradu. Pogotovo u zemlji u kojoj se igra dobar fudbal, a strancima je teško doći do izražaja”, poručio je Vukotić iz Lisabona za Dnevne novine.

Benfika U23 poslije 26 kola zauzima peto mjesto, lider Rio Ave je udaljen pet bodova, pa su snovi o tituli živi. Posebno, jer slijedi završna faza u kojoj će igrati samo najboljih šest timova. Naravno, “orlovi” lete na pogon jednog “sokola” visoki vezista je potpisao dva gola i osam asistencija u dosadašnjem dijelu sezone.

“Zadovoljan sam dosadašnjim učinkom. Međutim, ništa ne bih mogao sam. Zahvalnost dugujem mojim saigračima uz koje je sve mnogo lakše. I igrati i asistirati i davati golove. Pa i odabir u TOP 10 nije samo moja nagrada, već nagrada cijelog tima”, skromno će najperspektivniji fudbaler Crne Gore iz 2017. godine, koji se nada da će sa Benfikom proslaviti šampionski lovor…

“Mislim da trenutno stanje na tabeli nije pravi pokazatalj. Imamo kvalitet, a u klubu kao što je Benfika titula je uvijek prioritet”.

Iz Grblja je ljeta 2017. godine stigao u jednu od najboljih akademija na planeti, a o kakvom se talentu radi dovoljno govori činjenica da igra za B tim Benfike. Upravo će danas (subota, 12.00) biti u sastavu protiv Vartima…

“Što se tiče B tima, trenutno smo četvrti na tabeli, ali prioritet je pravljenje igrača, a ne titula. Ako ste gledali utakmicu protiv Galatasaraja u Istanbulu u Ligi Evrope, vidjeli ste da je Benfika izašla sa šest igrača iz akademije. Sve igrači koji imaju 19, 20 ili 21 godinu. I pobijedili su”, jasan je biser iz prijestonice, koji se lako prilagodio portugalskom fudbalu uprkos tome što je došao iz nerazvijene sredine…

“Igra se agresivnije i brže. Treneri vjeruju mladim igračima i mislim da je to osnova svega. Portugal ima veliku bazu igrača, sjajnu ligu, a mi imamo malu bazu, ali ogroman talenat”.

Kao dječak koji odskače i vezista prefinjene tehnike, velikog radijusa kretanja i odličnog čitanja igre redovan je na treninzima prvog tima…

“Velika je privilegija trenirati sa imenima kakve ima prvi tim Benfike. Prije svih tu mislim na Žonasa, Fejsu, Seferovića, Picija… Dosta komuniciramo, pokušavam da upijem sve njihove savjete, kako na terenu, tako i van njega”, govori nam Vukotić.

A dvostruki šampion Evrope i tim koji je osvajao Primeru rekordnih 36 puta u našem dijamantu vidi Nemanju Matića vezistu Mančester junajteda koji je na “La Lužu” igrao od 2011. do 2014. godine. Potpuno razumljivo iste su visine (191 centimetar), igraju na istoj poziciji (defanzivni vezni), služe se istom nogom (lijevom)…

“Godi mi poređenje naravno, jer je to moj idol. Inače, znamo se i privatno, imamo iste menadžere”.

Takav igrač je neophodan A reprezentaciji Crne Gore, a selektor Ljubiša Tumbaković se ne libi da pruži šansu golobradim momcima.

“A selekcija je san svakog igrača, tako i moj. Selektor je taj koji odlučuje ko i kada će se priključiti selekciji. Moje je samo da radim i napredujem iz dana u dan”

Pravio je razliku u kadetskoj selekciji Crne Gore, pa u omladinskoj, a pravi je i u dresu mlade selekcije. Na tri zvanična meča je postigao dva gola, oba su bila magija.

“Mlad sam igrač, sigurno imam još dosta da učim i radim na pojedinim fudbalskim elementima. Težim da iz treninga u trening budem bolji”, jasan je Ilija Vukotić, koji zna da je strpljenje vrlina…

“Ne razmišljam daleko, šta će se desiti za pola godine ili godinu. Želim da ostanem koncentrisan na utakmice koje dolaze kako za Benfiku, tako i za reprezentaciju”.

A, svi se nadamo da ćemo ga uskoro vidjeti u prvom timu Benfike postao bi treći Crnogorac u dresu “orlova” nakon Zorana Filipovića (1981- 1984) i Andrije Delibašića (2004/2005).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve