Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Trka u Valensiji mu je posljednja: Horhe Lorenco se povlači iz Moto GP

Horhe Lorenco je imao košmarnu 2019. godinu u kojoj je želio da ponovo oživi svoju karijeru. Iz Dukatija je prešao u Hondu da bude timski kolega Marku Markesu ali je prilagođavanje motoru bilo veoma komplikovano, možda još komplikovanije nego kada je sa Jamahe prepšao na Dukati 2017. godine

Španski motociklista i nekadašnji svjetski šampion Horhe Lorenco odlučio je da završi svoju profesionalnu karirjeru u Moto GP šampionatu. Svoju odluku iznio je na pres konferenciji u Valensiji, na kojoj su prisustvovali šef Dorne Karmelo Espeleta kao i svi španski vozači u šampionatu.

Lorenco, Foto: Jelena Trajković/Sportklub.rs

“Mnogo mi znači što ste svi došli. Važni dani vozača su kada debituje, kada pobjedi, kada osvoji titulu i kada se penzioniše. Ovdje sam da objavim da će mi ovo biti poslednja trka i da se povlačim iz profesionalnog motociklizma”, rekao je Lorenco na konferenciji povodom saopštavanja velike odluke.

Imao je velikih ambicija i u Hondi, ali povrede su nažalost učinile svoje.

“Svi znaju koliki sam perfekcionista, a to zahtjeva motivaciju, zbog toga sam poslije devet godina u Jamahi osjetio da mi treba promjena ako želim da zadržim posvjećenost. Zato sam otišao u Dukati, a uprkos rezultatima nijesam odustajao i tako je i došla pobjeda u Muđelu. Kada sam prešao u Hondu ispunio sam san većine vozača. Ali, povrede su imale uticaja na moje rezultate i nijesam mogao da budem u fizički dobro stanju da bih bio konkurentan kako želim. Nijesam izgubio strpljenje, radio sam sa timom, mislio sam da je samo pitanje vremena, ali je onda došao pad u Barseloni, a potom i Asenu. Kada sam ustao pomislio sam da li zaista sve vrijedi, nijesam želio više da se trkam. Vratio sam se kući i odlučio da pokušam, nastavio sam, ali od tada nijesam mogao da nađem motivaciju. Volim da vozim, da se takmičim, ovaj sport, ali najviše da pobjeđujem i shvatio sam da to nije moguće”, kazao je Horhe.

Ipak, nema za čim da žali.

“Srećan sam, osjećam se kao u filmu jedan od milion, trkao sam se protiv nevjerovatnih vozača, oni su bili uspješni, a neki čak nijesu ni stigli do Svjetskog šampionata. Istina je da sam oduvjek vrijedno radio i žrtvovao se, ali bez pomoći nekih ljudi ne bi ovo bilo moguće. Hvala im svima, posebno Karmelu i Dorni, posebno na tome što su ovaj sport učinili sjajnim”, istakao je Lorenco.

Teško mu je da izdvoji najlepši trenutak u karijeri.

“Ne mogu da izdvojim jedan najljepši trenutak, ali ako bih morao to bi bila Malezija 2010. Tada sam dostigao vrhunac, osvojio sam prvu titulu u kraljevskoj klasi, postao sam slobodan kao vozač”, zaključio je Lorenco.

Horhe Lorenco je imao košmarnu 2019. godinu u kojoj je želio da ponovo oživi svoju karijeru. Iz Dukatija je prešao u Hondu da bude timski kolega Marku Markesu ali je prilagođavanje motoru bilo veoma komplikovano, možda još komplikovanije nego kada je sa Jamahe prepšao na Dukati 2017. godine.

Lorenco je imao najbolji rezultat ove godine u Francuskoj kada je bio na 11. poziciji, a zatim je u Holandiji doživio povredu kičme zbog koje je morao da pauzira na tri trke. Poslije toga je uglavnom bio na začelju i veoma teško se snalazio na stazi. Horhe je takođe govorio da mu Hondin motocikl ne odgovara, a čak je bilo spekulacija da on želi da promjeni ekipu na kraju godine. Petostruki svjetski šampion ima još uvijek važeći ugovor sa Repsol Hondom i to još sljedeće godine.

Pred posljednju trku u šampionatu zvanični profil Repsola je podsjetio na Horheove uspjehe u Valensiji uz podršku za predstojeću trku.

https://twitter.com/box_repsol/status/1194904848736669696

Lorenco je u Svjetskom šampionatu u motociklizmu od 2002. godine. Tri sezone je vozio u konkurenciji do 125 kubika, tri u konkurenciji do 250 kubika kada je na Apriliji 2006. i 2007. bio svjetski šampion. Prelazak u Moto GP na Jamahu je značio odmah da je šampionat dobio sjajnog vozača, pa je Horhe već u trećoj sezoni osvojio titulu.

Osim 2010. šampion je bio i 2012. i 2015. kada se borio za tron sa timskim kolegom Valentinom Rosijem. Zbog komplikacija unutar garaže Jamahe riješio je da ode u Dukati. To i nije bio najsrećniji izbor jer se Lorenco teško prilagođavao na italijanski motocikl, mada je za razliku od perioda u Hondi uspjevao da dođe do pobjeda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve