Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Tri velika transfera za kadete Danilovgradskog kluba: Iskrini biseri evropskog sjaja

Andrija Kolundžić potpisao je ugovor na pet godina sa Dinamom iz Zagreba, Nemanja Perović na tri sa portugalskim Famalikaom, dok će prvih dana januara prvi strijelac Omladinske lige ove sezone Vlado Gajić postati novi član Gorice, koja je hit šampionata u Hrvatskoj, gdje zauzima drugo mjesto

Od 2006. godine kada je Crna Gora vratila samostalnost i samim tim dobila sopstvenu ligu, bilo je jakih transfera.

Svi ljubitelji fudbala sjetiće se mega transfera iz Mogrena (Grbić, Đorđević, Bakić), Giljena iz Sutjeske, Milića iz Budućnosti, Krstovića, Vujačića, Pešukića iz Zete, Stijepovića iz Titograda…

Činjenica je da je tokom prethodnih 14 godina bilo transfera iz crnogorskog fudbala i to nije sporno, ali ono što nije bila praksa jeste da igrač iz omladinskog pogona i bez ikakvog iskustva u prvom timu napravi veliki i vrijedan transfer, koji istovremeno dobro popuni i klupsku kasu. U tome je uspjela Iskra, tačnije njen omladinski tim.

Andrija Kolundžić potpisao je ugovor na pet godina sa Dinamom iz Zagreba, Nemanja Perović na tri sa portugalskim Famalikaom, dok će prvih dana januara prvi strijelac Omladinske lige ove sezone Vlado Gajić postati novi član Gorice, koja je hit šampionata u Hrvatskoj, gdje zauzima drugo mjesto.

I za mnogo veće fudbalske centre tri transfera iz omladinskog pogona bila bi ,,bum, a posebno za Iskru, koja je napravila nevjerovatan posao. Ali sve to nije slučajnost. Iza tog uspjeha stoji višegodišnji, boje reći decenijski rad Mirka Tamindžije, koji već 11 godina vodi selekciju (2002. godište), koja je dominirala u gotovo svim uzrastima iako mlađi godinu od konkurencije omladinci su prošle godine bili drugi iza Koma, a godinu ranije drugi u Kadetskoj ligi iza Budućnosti.

Od početka sam sa ovom generacijom igrača, od školice do omladinskog staža.

– Nije bilo lako, jer za razliku od Budućnosti, Sutjeske ili klubova iz većih gradova, imali smo težu mogućnost da napravimo bazu, jer je Danilovgrad mala sredina. Ali djeca su imala nevjerovatnu želju, uspjeli smo da napravimo strašnu atmosferu, tako da smo funkcionisali kao porodica. Bio sam svjestan od starta da moraju da imaju što više utakmica i da je neophodno obezbijediti jake protivnike. Igrali smo protiv Partizana, Crvene zvezde, Čukaričkog, Voždovca, OFK Beograda, Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog, imali pripreme čak u Antaliji, gdje smo igrali protiv Antalije i Burse. Sve to uticalo je da stiču iskustvo i mnogo značilo za njihov fudbalski razvoj, objašnjava Mirko Tamindžija, nekada sjajni defanzivac, prepoznatljiv po izuzetnoj borbenosti, a koji već 11 godina fudbalsko znanje prenosi na mlađe.

Da se radi o generaciji za koju su mnogi fudbalski radnici složni da igra sjajan fudbal, koja ima mnogo bisera, najbolje potvrđuje i činjenica da je njih osam u omladinskoj reprezentaciji.

– Kolundžić, Perović, Gajić, Đorđe Šaletić, Nemanja Popović, Milić Bogićević, Petar Tadić i Vojislav Jovanović su članovi U19 reprezentacije. Imati osam reprezentativaca je zaista nešto po čemu mogu da nam pozavide i mnogo veći klubovi, ali i potvrda dobrog rada dodao je Tamindžija, uz posebnu zahvalnost saradnicima Mladenu Miročeviću, treneru golmana Dejanu Peroviću, te Milanu Kovačeviću i Gojku Peroviću, koordinatoru za mlađe kategorije.

Što tek reći o transferima, iako Perović nikada nije debitovao za prvi tim, Kolundžić imao svega 20 minuta, a Gajić dobio priliku samo na jednoj utakmici u sudijskoj nadoknadi.

– Radi se o stvarno igračima velikog potencijala. Dosta menadžera je pratilo njihove igre. Zadovoljstvo je što su napravili takve transfere, jer to ih može tek lansirati ka fudbalskim zvijezdama, a sa druge strane klub je imao finansijsku nadoknadu, što je jako važno. Zbog toga jasno je da je veliki trud dao rezultat, ali sigurno da sve to mora biti motiv da se nastavi sa još većim radom, jer želimo da stvaramo igrače za prvi tim, za koje će se tek čuti, dodao je Tamindžija.

Omladinci Iskre polusezonu završili su na četvrtom mjestu, ali u većini utakmica bili su bez nekoliko glavnih igrača.

– Đorđe Šaletić, Boško Tomašević i Petar Tadić igraju za prvi tim, a seniorskoj ekipi priključeni su takođe Miljan Marković, Marko Šćepanović, Milić Bogićević, Milovan Vujisić, Nemanja Popović i Vojislav Jovanović. Baš zbog toga većinu mečeva igrali smo bez njih, ali naš cilj je da stvaramo igrače za dobro kluba, rekao je mladi stručnjak.

Tamindžija će uskoro dobiti i UEFA A licencu, jer mu je nakon uspješnog školovanja ostala samo odbrana diplomskog rada.

– Veliku zahvalnost dugujem dr Niku Raičkoviću, direktoru i Borisu Ljutici,sekretaru i edukatoru Centra za edukaciju trenera FSCG, na izuzetnoj podršci i saradnji. Smatram da rade sjajan posao, a zahvaljujući njima Centar za edukaciju trenera uspio je da školuje brojne igrače nakon završenih fudbalskih karijera i zahvaljujući njima naši treneru napreduju.

Nakon više od decenije rada u mlađim selekcijama Mirko Tamindžija će steći i zvanje trenera sa ”A licencom”, pa ostaje da se vidi da li je vrijeme da u trenerskoj karijeri napravi i dodatni iskorak…

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve