Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Tri priče i 101 godina kao simbol Tokija

Japanski nacionalni stadion, tačnije njegova treća generacija, biće centralno mjesto Olimpijskih igara u Tokiju

Ušuškan praktično u srcu glavnog grada Japana, na desetak kilometara od Tokijskog zaliva, već 101 godinu nalazi se jedan od simbola čuvene ”prijestonice Istoka”.

Japanski nacionalni stadion, tačnije njegova treća generacija, biće centralno mjesto Olimpijskih igara u Tokiju.

Na njemu će u petak svečano biti otvorene Igre, a na istom mjestu biće održana i ceremonij a zatvaranja, kao i takmičenja u atletici, kraljici sportova.

Iako su njegovu treću izgradnju pratile kontroverze oko finansija, ovaj stadion će vas ”kupiti” na prvi pogled sa drvenom građom od kedra i zelenilom na naj bolj i način predstavlj a ono što je Japan.

Mnogi u svijetu znaju da je na njegovom mjestu stari “Nacionalni stadion” bio domaćin Olimpijskih igara 1964, ali malo ko se čak i u Tokiju sjeća da je prva verzijaovogstadiona izgrađena daleke 1920. Bio je to prvi stadion u Aziji koji je u potpunosti mogao da organizuje atletska takmičenja za sve discipline. Kasnij e, u nekim mnogo ružni jim vremenima, bio j e korišćen i za ispraćaj Carske vojske u rat, a pri kraju Drugog svjetskog rata preživio je i američko bombardovanje.

Rađanje novog Japana sredinom pedesetih godina prošlog vijeka probudilo je i nadu o organzivanju Olimpijskih igara, pa je Tokio za Igre 1964. dobio novi “Nacionalni stadion”. Zanimljivo, tokom razornog zemljotresa 201L ostao je netaknut, što je samo potvrdilopriču o strogim građevinskim propisima Japana.

Ipak, 2015. je otišao u legendu kada je na njegovom mjestu krenula izgradnja novog stadiona za Olimpijske igre 2020.

Prvobitni plan za novu tokijsku arenu napravila je čuvena iračko-britanska arhitektica Zana Hadid (preminula 2016) i trebalo je da košta nevjerovatne dvije milijarde dolara. Ipak, via7 sti J apana su se brzo predomislile1 i skratile budžet, pa je po novom planu novo zdanje trebalo da zauzme 13 osto manje prostora od prethodnog. Odustalo se i od većeg krova, kao i od klima uređaja koji bi smanjili temperaturu na terenu.

Arhitekta je ovog puta bio japanac Kengo Kuma, koji je troškove sa dvij e milijarde smanjo na 1,4 milijarde.

Za dva dana novi stadion ko no će dočekati Olimpijske igre će moderan, našminkan i sf man za Igre. Šteta jedino što će njegovim tribinama biti samo 1000 VIP gledalaca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve