Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Tomić o dešavanjima u Malti: Mogu da šetaju i igraju nožni tenis

Trener Vladan Tomić, sportski direktor Draško Braunović i njegov sin, igrač – Nikola Braunović više od dvije sedmice nemaju aktivnosti na terenu. Liga je zaustavljena, nema treninga, tim je raspušten, većina stranaca je otputovala kući, a pitanje je kada će, kako će, hoće li i pod kojim okolnostima prvenstvo biti završeno

Poput ostalih crnogorskih sportista koji su ostali u inostranstvu nakon izbijanja globalne pandemije virusa kovid-19, sličan život na Malti vodi naš trio iz fudbalskog kluba Senglea.

Tomić, Foto: Facebook/GDM SPORT

Trener Vladan Tomić, sportski direktor Draško Braunović i njegov sin, igrač – Nikola Braunović više od dvije sedmice nemaju aktivnosti na terenu. Liga je zaustavljena, nema treninga, tim je raspušten, većina stranaca je otputovala kući, a pitanje je kada će, kako će, hoće li i pod kojim okolnostima prvenstvo biti završeno.

Ostrvska zemlja uvela je mjere za sprečavanja širenja korona virusa, doduše ne tako drastične kao što je slučaj u većini evropskih država.

Tomić je Pobjedi prenio realnost sa Malte:

“Malta je turistička zemlja i u tom smislu život se umnogome promijenio. Otkazani su brojni aranžmani i posjete stranaca, zatvoreni lokali, noćni klubovi, smanjene gužve, okupljanja. Ljudi poštuju preporuke, više vremena provode kod kuće, a izlaze u manjim grupama, ne više od dvije osobe zajedno. Prodavnice rade, a u njima se može ući nakon neke vrste zdravstvenog testa koji se sprovodi na licu mjesta. Rade i ketering službe koje dostavljaju hranu. Imamo slobodu kretanja i mogućnost individualnog treninga u prirodi. To dosta znači u trenucima kada su mnoge druge aktivnosti stale”, rekao je Tomić za Arenu.

Krajem februara rukovodstvo Senglee angažovalo je našeg kormilara sa ciljem da probudi ekipu i pokuša da spriječi već viđenu selidbu u niži rang.

Novi stručni štab, na čelu sa četrdeset devetogodišnjim strategom, krenuo je u tešku misiju, maltene da pokuša nemoguće, svjestan da je borba za povratak u elitni rang naredne sezone objektivna priča.

Tomić je u saradnji sa Braunovićem, imao nekoliko dana za rad tokom redovne pauze u prvenstvu, ostvario je pobjedu u prijateljskom meču, dao inpuls igračima, a onda je šampionat stao uoči odlučujućih mečeva.

“Teško je predvidjeti koliko će sve ovo da traje sa korona virusom, a samim tim je i velika neizvijesnost oko fudbala. Presjek stanja znaćemo 5. aprila, ali kako stvari stoje – takmičenja sigurno neće biti ni u sljedećem mjesecu. Prognoze nijesu optimističke što se tiče sporta, a lično mislim da uslova neće biti ni tokom prve polovine maja. Niko to ovdje ne želi da saopšti javno, već se situacija prati iz dana u dan, a na osnovu toga se preduzimaju sljedeći koraci. Što se tiče našeg kluba, ugovori su raskinuti sa većinom stranaca jer se već sada teži smanjenju troškova. Čekamo epilog prvenstva, a do tada možemo samo da nagađemo kakva će biti sudbina”, priča Tomić.

Kako izgleda dan kada nema fudbalskih obaveza?

“Mi Crnogorci se držimo zajedno, možemo da šetamo, igramo nožni tenis, vježbamo ponaosob, upoznajemo arhitekturu. Ne izgleda strašno. Recimo, prilikom nedavnog obiliska utvrđenja ,,Tri Sitis“, zajedničkog dijela tri grada – Senglee, Paole i Birgu, ko ne zna da je virus uzeo maha, ne bi stekao utisak da ima problema. Taj dio, sam po sebi turistička atrakcija, zaliv, marina sa jahtama, upečatljiva arhitektura, prepoznatljivi kamen, autetična Malta, bio je frekfentan, sa većim brojem automobila. Život jeste dosta promijenjen, ali funkciniše”, poručio je Tomić, koji je kao fudbaler igrao na Malti, a kao trener radio u Mladosti (sadašnji Titograd), Budućnosti i Petrovcu, mlađim selekcijama Crne Gore, kao i Saudijskoj Arabiji i Kini.

Na Malti igra Podgoričanin Bojan Kaljević koji je ostavio veliki trag u tamošnjem fudbalu.

Tamo živi i nekadašnji defanzivac Budućnosti Ivan Čarapić.

“Kaljević je ovdje starosjedilac. Godinama igra na visokom nivou i ostvario je velike rezultate. On i njegova porodica su zdravo i dobro, a to važi i za ostale naše ljude sa kojima smo u kontaktu”, poručio je Tomić.

Naši ,,Maltežani“ imali su mogućnost da se vrate u Crnu Goru čarter letovima koje je organizovala Vlada Crne Gore.

Ostali su, ipak, na ostrvu.

“Razmišljali smo u tom pravcu, bili blizu odluke da krenemo, ali smo se predomislili. Odlučili smo da izbjegnemo komplikacije oko puta, budući da je ovdje isticao rok za odlazne letove. Tu je i povećan rizik od zaraze, a obavezan bi bio karantin. Ovako, na Malti imamo komoditet i sopstvenu organizaciju. Čekamo bolja vremena za povratak u Crnu Goru”, zaključio je Tomić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve