Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Tešanović sjajan u Breši: Izborio se sa pritiskom i pokazao klasu

Ponuda od šampiona Italije nije se mogla odbiti, možda je mogao i da sačeka, ali Breša ne zove dva puta. Svjestan je i ljetos bio Tešanović svega i vjerovatno ga očekivanja nijesu nespremnog zatekla

Petar Tešanović došao je u šampionsku Brešu kao zamjena za Marka del Lunga, prvog golmana reprezentacije Italije, koji je nakon deset sezona napustio klub i potpisao za Pro Reko.

Sa takvim teretom i pritiskom nekadašnji član Jadrana ušao je u priču prvog ino angažmana. Nije mu bilo lako, sve do prije mjesec i po kada je uhvatio zalet i pokazao zbog čega je ovaj velikan bio odlučan da angažuje našeg reprezentativca.

– Polako se privikavam. Imao sam problem sa jezikom, nijesam ni poznavao saigrače, morao sam ih upoznati i mogu slobodno da kažem da posljednji mjesec i po se osjećam lijepo u klubu – istakao je Tešanović.

Ponuda od šampiona Italije nije se mogla odbiti, možda je mogao i da sačeka, ali Breša ne zove dva puta. Svjestan je i ljetos bio Tešanović svega i vjerovatno ga očekivanja nijesu nespremnog zatekla.

– Sve je malo bilo iznad mojih očekivanja. Ali polako sam ulazio u priču, a klub je odradio odlične stvari u polusezoni. U domaćem prvenstvu izgubili smo samo, a ne znam ni kako, od Trsta – ekipe iz sredine tabele, kod kuće smo besprekorni, naročito u Ligi šampiona. Saigrači su zaista prema meni maksimalni, kad god treba da pomognu tu su. Prezadovoljan sam. O Italiji neću previše govoriti, treba je iskusiti.

Breša je lider grupe A u Ligi šampiona, sa bodom ispred Olimpijakosa, glavnog favorita za osvajanje trofeja. Upravo je italijanski klub u posljednjem meču u 2021. slavio 8:7 protiv grčkog velikana, a centralna ličnost bio je crnogorski reprezentativac sa 10 odbrana!

– Mislim da nam, prije svega, odgovara uloga iz drugog plana, jer smo potcijenjeni u Ligi šampiona. Nemamo baš ni klase od igrača, ali imamo igrače koji daju sve od sebe, znaju svoju ulogu i to je bitnije nego imati ekipu prepunu klasa. Pokazali smo najviše u grupi A, a mislim da možemo da doguramo do fajnal-ejta. Siguran sam da ćemo o Kupu i o tituli odlučivati sa Pro Rekom.

Breša je napravila ogroman korak u defanzivnom sistemu. Prisjeća se Tešanović kvalifikacija za LŠ i posljednjeg meča sa Barselonom koji je odlučivao o odlasku u glavnu rundu.

– Primili smo, za dva meča, 26 golova od španske ekipe koja realno nema kvalitet za Ligu šampiona. Bio sam dosta ispod nivoa, ali kada pogledam posljednji meč sa Olimpijakosom, kojeg smo zaustavili na sedam golova, to je veliki iskorak. Bilo je padova, ali uspjeli smo i lično sam uspio da se podignem i nadam se da ću u budućnosti nastaviti na isti način da branim i dajem doprinos ekipi.

U Breši su pripreme za, konkretno, mečeve Lige šampiona kratke.

– Drugačije je. Ako poredim sa Jadranom, mladom ekipom, koja se baš mnogo priprema za mečeve, u Breši nema specijalnih priprema. Ekipa je iskusnija, manje-više igrači su osvajali trofeje i zbog toga se baziramo na našu igru. Taktičke zamisli rješavali smo u predsezoni – kroz kvalifikacije za Ligu šampiona.

Tešanović kaže da je pravu stvar za karijeru napravio dolaskom u Italiju.

– Kad pogledam na Jadran, nije da nešto sad uzdižem sebe, ali prevazišao sam nivo i morao sam otići negdje. Jadran ima vrhunske mlade igrače, ali čim se razviju idu, nažalost nema novca da se zadrže.

Od danas će Tešanović sa ,,ajkulama“ početi pripreme za uzbudljivu 2022.

– Sparingovaćemo i odigraćemo utakmicu sa Hrvatima u Zagrebu. Po spisku se vidi da selektor Gojković računa na mlade igrače. Vidjeće na koga može da računa i polako će se praviti ekipa za svjetsko i evropsko prvenstvo. Ne znamo šta će biti sa starijim igračima, ali sam siguran da će Vlado sve to lijepo napraviti. I ako stariji ne budu igrali iskočiće neko mlađi. Ide i olimpijski ciklus, praviće se ekipa za Pariz i sve je tome podređeno što se i vidi.

Klasa i kvalitet ne garantuju medalje, a Tešanović vidi u bližoj budućnosti ujednačen kvalitet i puno iznenađenja na velikim takmičenjima.

– Mislim da u narednih nekoliko godina neće biti izrazitog favorita. Srbija je imala vanserijsku generaciju koja je otišla, Italija i Mađarska su oslabljene, a Grci su jedini ostali kompletni. Biće zanimljivo u narednom periodu – kazao je Tešanović.

Glava najvažnija

Prošao je težak period, a sada uživa u plodovima rada.

– Došao sam kao zamjena De Lunga, a samim tim su očekivanja, što je normalno, bila velika. Postojao je pritisak, nijesam počeo najbolje, ali uspio sam da se vratim. Namjestio sam glavu, trenirao jače i polako su krenule odbrane i dobri mečevi. A kada se pobjeđuje sve je super.

Grad po mjeri

U Breši mu ništa ne fali.

– U Herceg Novom sam bio otkad znam za sebe. Breša je veći grad, nudi lijepe sadržaje. Na sat vožnje je Milano. Sportski događaji su zanimljivi. Košarkaški klub igra Prvu ligu, tu je i fudbalski – lider Druge lige sa sjajnim navijačima. Treba se nakaniti i otići do Milana, jer su nam utakmice na tri dana i teško je sve iskombinovati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve