Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Svi u Moraču: Crna Gora protiv BiH traži put za Mundobasket

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Pripreme su završene, pred košarkašima Crne Gore su dvije „paklene“ sedmice tokom kojih će sigurno odigrati dva meča kvalifikacija za Mundobasket i pet u grupi na Evropskom prvenstvu. Zavisno od učinka u grupi, možda i koji više na Eurobasketu (prva četiri mjesta vode u osminu finala).

Od predstojećih sedam mečeva, večerašnji u „Morači“ sa Bosnom i Hercegovinom (19 časova) ima poseban značaj, ne samo što je prvi u nizu (tri dana kasnije „crveni“ gostuju Litvaniji), već i zbog položaja timova na tabeli pred start druge runde kvalifikacija.

Naime, računajući bodove iz prve faze kvalifikacija, Crna Gora je trenutno trećeplasirana u grupi K sa 10 bodova, iza Francuske i Litvanije (po 11), a ispred Češke, Bosne i Hercegovine i Mađarske koje imaju po bod manje, a Mađarska je slabija i u međusobnom skoru.

To znači da bi izabranici Boška Radovića pobjedom protiv „zmajeva“ napravili krupan korak ka jednom od tri prva mjesta u grupi, koja vode na Mundobasket u Japanu, Indoneziji i na Filipinima…

– Naš mentalitet je takav da nam je svaka utakmica najvažnija i istorijska, pa tako i ova. Istorijske su bile i protiv Portugala i Francuske… Šalu na stranu, ovo je važna utakmica koja nas ne kvalifikuje direktno za Svjetsko prvenstvo, dok nas, sa druge strane, ne eliminiše iz kvalifikacija za isto. Ovo je prva od šest utakmica u drugoj grupi kvalifikacija, a uz Litvaniju ćemo imati dvije u ovom „prozoru“. Dakle, puno je utakmica i bodova u opticaju – rekao je selektor Boško Radović na konferenciji za novinare.

Kompletan fokus je na utakmici sa Bosnom i Hercegovinom.

– Za nju smo se spremali sve vrijeme. U goste nam dolazi dobra, respektabilna reprezentacija, u punom sastavu, i moraćemo, stvarno, da se potrudimo i odigramo sa 100 posto mogućnosti da bismo pred svojom publikom došli do pobjede. Zaista je važno da „Morača“ bude dupke puna, treba nam publika i atmosfera, treba nam pobjeda. Što se tiče igrača i stručnog štaba, napravili smo odlične pripreme, nemamo povrijeđenih igrača, zdravi smo i preostaje da izađemo na teren i odigramo dobru utakmicu – dodaje Radović.

Crna Gora je u pripremnom periodu odigrala četiri kontrolne utakmice, dobila je Holandiju i Sjevernu Makedoniju, poražena je od Slovenije i Srbije. Bosna i Hercegovina je imala dva prijateljska meča, u sastavu u kojem je do sada igrala kvalifikacije, pojačana NBA igračem Jusufom Nurkićem, članom Portlanda.

– Dobili su Belgiju, izgubili su od Estonije. Nijesmo ni mi odigrali puno utakmica, jer je kasno donesena odluka da idemo na EP, puno termina i utakmica je već bilo zakazano. Mi smo ugrabili da odigramo te četiri utakmice. Oni su fizički izuzetno potentna reprezentacija, sa „sajzom“, imaju dobre i loše strane, a mi smo se za to pripremali. Ne bih puno pričao o njima. Meni je najvažnije da smo u dobrom stanju, da smo mirni i spremni za tu utakmicu.

Selektor se podsjetio na koji način su protekle pripreme kojima su se neki kasnije priključili (Simonović, Peri, Dubljević), dok je Radončić trenirao nakon dva mjeseca pauze zbog zdravstvenih razloga.

– Prilično etapno smo se skupljali ovoga puta. Većina igrača je krenula 28. jula, ostali su se priključivali 3, 6. pa 9. avgusta, ali je veoma važno što su igrači koji su se kasnije priključili došli u izvanrednom fizičkom stanju, zaključno sa Bojanom (Dubljević), koji je posljednji došao. Nijesmo, dakle, imali problema sa uvođenjem igrača u trening, odmah smo ušli u to što treba. Sa Dinom (Radončić) je to malo sporije išlo, jer je prilično rano završio sezonu, pa onda kada je trebalo da dođe na junski „prozor“, trenira 15 dana i odigra utakmice, dogodio se taj medicinski problem. Pauzirao je ukupno dva mjeseca, pa je sa njim malo teže išlo, međutim, Dino je sada fizički spreman da može da igra i iznese ovakve utakmice.

Radović je kazao da će spisak od 12 igrača za Evropsko prvenstvo saopštiti nakon meča sa Bosnom i Hercegovinom.

– Trenutno imamo 14 igrača na treningu, moramo sačekati utakmicu protiv BiH, zbog, ne daj, Bože, nekog problema ili povrede.

Upitan da prokomentariše odsustvo nekih mlađih igrača koji su otkazali, Radović je odgovorio:

– Ja igračima vjerujem kada mi kažu da su povrijeđeni. Ako neko sa 18 godina ima neki drugi razlog, pa neće da ide na Evropsko prvenstvo, ne bih znao šta da ga savjetujem… Fedor Žugić već duže vrijeme ,,vuče“ tu povredu, Jovan Kljajić je iz nekih ličnih razloga individualnog rada odustao od borbe za ovaj „prozor“ i Evropsko prvenstvo. Uglavnom, radi se o mladim igračima, a kada mi kažu koji je razlog, ja im vjerujem. Sa druge strane, ako to nije tako, a radi se o igraču koji ima 18-19 godina i može sebi da izbori mjesto da ode na najveću smotru u Evropi, a to ne uradi iz nekih drugih razloga, onda je to pitanje za njega – zaključio je Boško Radović.

Dubljević: Neka jedan igrač da 30 poena, a mi da dobijemo

Kapitena Crne Gore Bojana Dubljevića čeka, možda, i najteži zadatak, jer će se pod oba reketa boriti sa NBA centrom Jusufom Nurkićem, koji je prošle sezone u dresu Portlanda prosječno bilježio 15 poena i 11,1 skok.

– Vodim se onim – neka jedan igrač postigne 30 poena, a mi da dobijemo utakmicu. Spremili smo se i za njega, ali, naravno, nije samo on prijetnja. Oni imaju popunjene sve pozicije sa mnogo dobrim igračima. Moramo da igramo timski, košarka je takav sport, nije individualni, tako da svako od nas mora da pruži maksimum i da se bori. Svaki poen i svaka odbrana su važni, i ne plašimo se jednog igrača – ističe Dubljević.

Ali, Bosna i Hercegovina nije samo Nurkić, jedno od ,,glavnih oružja“ je i MVP Endesa lige i novi bek Reala, Džanan Musa, ali i igrači koji dobro poznaju parket u „Morači“, Edin Atić, Kenan Kamenjaš i Aleksandar Lazić, koji će iduće sezone nositi dres Budućnost Volija.

– Bosna i Hercegovina dolazi, možda, u najjačem sastavu. Mi smo se, stvarno, dobro spremili i spremni dočekujemo taj meč. Igramo kod kuće, pred našom publikom, a utakmica je mnogo važna za nas, ali i za njih. Očekuje nas, zato, mnogo zanimljiva i fina utakmica. Na nama je, naravno, da se borimo, da damo maksimum, opravdamo očekivanja i pokušamo da dobijemo meč koji će biti mnogo težak, ujedno i važan za nas – ističe Dubljević.

Odsustvo Nikole Ivanovića je veliki hendikep, s obzirom na to da su saigrači navikli na njega. Sada će ulogu prvog pleja imati novajlija Kendrik Peri, sa kojim se, međutim, poznaju igrači iz Budućnosti, u kojoj je američki košarkaš sa crnogorskim pasošem nastupao u prošloj sezoni.

– Biće teško, s obzirom na to da sa Nikolom dugo igramo zajedno, poznajemo se. Sada je došao Peri koji je odličan igrač, koji je, stvarno, prikazao veliku želju na treninzima i pripremnim utakmicama. Radi se o vrhunskom igraču koji će nam mnogo pomoći u igri – dodao je centar Valensije.

Ulaz slobodan, „Morača“ otvorena od 16.30 sati

Kako je saopšteno iz KSCG, ulaz na utakmicu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine je slobodan. Ulaz u dvoranu biće moguć već od 16.30 časova, a iz KSCG apeluju na navijače da zbog velikog interesovanja dođu što ranije. Kada se tribine napune, po zahtjevu Uprave policije, ulazi će biti zatvoreni.

– Publika je i u prethodnim utakmicama igrala važnu ulogu, tako će biti i u ovom meču. Navijači nam daju krila koja moramo da iskoristimo, igramo kod kuće i to je mnogo važno za nas. Znam da će nam publika dosta pomoći – rekao je Bojan Dubljević.

Bećiragić: Atmosfera može da bude problem za Crnu Goru

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doputovala je juče u Podgoricu.

Selektor ,,zmajeva“ Adis Bećiragić je odredio sastav, pa će protiv Crne Gore nastupiti Sani Čampara, Kenan Kamenjaš, Amar Gegić, Edin Atić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, Jusuf Nurkić, Džon Roberson, Džanan Musa, Miralem Halilović i Ajdin Penava.

– Utakmica sa Crnom Gorom je izuzetno važna, svjesni smo toga, oni će imati imperativ. Sa jedne strane će imati prednost, ulaz će čak biti besplatan, pokušaće da naprave atmosferu, a volio bih da mi to iskoristimo jer to za njih može biti i problem. Želimo iskontrolisati utakmicu i napraviti veliki korak prema Svjetskom prvenstvu – kazao je Bećiragić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve