Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Studenti polažu važne ispite na putu ka opstanku, Žakelj: Nema opuštanja

Pobjedom protiv Splita (77:70), košarkaši SC Derbija su prekinuli niz od tri poraza i, što je važnije, primakli se sigurnoj zoni opstanka u ABA ligi

Prva važna stepenica ka zacrtanom cilju je uspješno preskočena, iako uz dosta muke.

Pobjedom protiv Splita (77:70), košarkaši SC Derbija su prekinuli niz od tri poraza i, što je važnije, primakli se sigurnoj zoni opstanka u ABA ligi.

Izabranici Andreja Žakelja sada imaju četiri pobjede više i bolji međusobni skor od posljednjeplasiranog Splita, od koga su bili bolji i u gostima, ali i tri trijumfa više od pretposljednje Krke, koja za dvije sedmice stiže u ”Moraču”.

Debitant u elitnom regionalnom takmičenju, sa skorom 6-9, trenutno ima i po pobjedu više od Cibone, Zadra i Borca, ali će sa tim rivalima igrati u gostima…

– Nema opuštanja, ništa još nije odlučeno. Mi smo i mlad tim, moramo konstantno da držimo tenziju, fokus, da ne dođe do opuštanja. Tih šest pobjeda ne znače ništa, potrebno je još puno da radimo i da dobijemo još neku utakmicu, a prva naredna prilika je protiv Cibone – ističe Žakelj.

Atipična pobjeda

Meč sa Splitom je bio prvi nakon sedam utakmica sa timovima iz gornjeg dijela tabele (šest poraza i pobjeda protiv Igokee). Zbog toga su „studenti“ igrali u grču, uostalom kao i gosti, s obzirom na značaj utakmice za oba tima. Do 81 sekundu pred kraj utakmice, ekipe su se često smjenjivale u vođstvu, a meč je obilovao velikim brojem grešaka i promašaja na obje strane. Domaćin je utakmicu prelomio u samom finišu, pri rezultatu 68:68, kada su Podgoričani trojkama Nikole Pavlićevića (prvi koš iz igre) i Emira Hadžibegovića, te košem Kenana Kamenjaša u kontri (nakon što je uhvatio loptu pod svojim košem) napravili seriju od 8:0 za nedostižnih 76:68.

SC Derbi je pobijedio zahvaljujući odličnom šutu za tri poena (25-13) i većem broju skokova (37-27), kojima je anulirao očajan učinak sa linije slobodnih bacanja (18-8) i veliki broj izgubljenih lopti (20), što je moglo skupo da košta „studente“.

– Pobijedili smo sa malim brojem poena za naše prilike. To je odraz činjenice da je utakmica bila vrlo bitna. Bila je prisutna nervoza, igrali smo malo u grču. To se naročito vidi po slobodnim bacanjima, jer ne može da se desi da šutiramo 44 odsto. Imali smo i mnogo izgubljenih lopti, to je sve, više-manje, bila stvar psihe. Treba analizirati sve greške, ali demo dalje. Najvažnije je da smo pobijedili – dodaje trener SC Derbija.

Faktor Hadžibegović

Osim pobjede, na meču na kojem je uspješno debitovao i novi plej Erik Nil (10 poena, 5-4 šut iz igre, pet asistencija, tri skoka), pozitivna stvar je i učinak krilnog košarkaša Podgoričana Emira Hadžibegovića. Dvadeset petogodišnji Bjelopoljac se 18. decembra prošle godine vratio na teren poslije duge pauze, zbog teške povrede koljena koju je doživio 20. januara na treningu u Banjaluci, za vrijeme turnira ABA 2 lige, kada je pokidao prednje ukrštene ligamente. Hadžibegović je prve minute u sezoni odigrao u Ljubljani protiv Cedevita Olimpije (tri poena), igrao je i protiv Mornara (osam) i Partizana (dva), a najbolju partiju je prikazao protiv Splita, kada je u drugom poluvremenu upisao svih 12 poena (uz četiri skoka, te po asistenciju i ukradenu loptu) i bio najefikasniji igrač svog tima.

– Hadžibegović se odlično vraća poslije duge pauze zbog povrede. Trenira dobro, a utakmica sa Splitom mu je došla kao nagrada – zaključio je Žakelj.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve