Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

“Sokoli” iz Bugarske šire krila

Treće kvalifikacije za plasman na prvenstvo Starog kontinenta naša reprezentacija započeće večerašnjim duelom protiv Bugarske.

“Hrabri sokoli“ danas kreću u svoj šesti kvalifikacioni ciklus u kojem će pokušati da se po prvi put domognu nekog velikog takmičenja.

Foto: FSCG.me

Protiv sebe će imati polufinalistu posljednjeg Mundijala, selekciju Engleske, sa kojom su već dva puta bili rivali u kvalifikacijama, a koja je ujedno i glavni favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi. Tu je i uvijek neugodna Češka, sa kojom su igrali i baraž mečeve, zatim Bugarska koja joj je takođe bila rival u dva navrata u grupi, a po prvi put će „sokoli“ odmjeriti snage sa reprezentacijom Kosova.

Treće kvalifikacije za plasman na prvenstvo Starog kontinenta naša reprezentacija započeće večerašnjim duelom protiv Bugarske.

Upravo  su Bugari bili rivali Crne Gore u prvom zvaničnom meču, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Tog 6. juna 2008. godine, na Gradskom stadionu u Podgorici, gdje je naš tim odigrao sve utakmice kao domaćin, bilo je 2:2.  Gosti su tada poveli golom Stilijana Petrova, da bi preokret donio sjajni tandem Mirko Vučinić – Stevan Jovetić, koji su se po jednom upisali u listu strijelaca, a slavlje na dupke punim tribinama stadiona pod Goricom pokvario je Blago Georgijev golom u sudijskoj nadoknadi.

Godinu dana kasnije Bugari su slavili sa 4:1 na svom terenu, a jedini gol za Crnu Goru postigao je Stevan Jovetić.

Ipak, naši nijesu dugo čekali na revanš. Već 7. septembra 2010. u kvalifikacionom duelu za EURO 2012. Crna Gora je na istom mjestu, na stadionu „Vasil Levski“ pod vođstvom Zlatka Kranjčara, slavila golom Elsada Zverotića i tako upisala prvi trijumf u gostima u nekom zvaničnom meču.

Ipak, u duelu u Podgorici u okviru istog kvalifikacionog ciklusa, kada su „sokoli“ imali šansu da se domognu pozicije koja vodi na Evropsko prvenstvo, Bugari su u meču odigranom 4. juna 2011. uspjeli da dođu do boda, a rezultat je nakon 90 minuta igre bio 1:1. Radomir Đalović je donio prednost i nadu Crnoj Gori, da bi uzvratio Ivelin Popov, a možda je upravo sada došao čas da se osvetimo za taj gol koji nas je tada skupo koštao.

Ovoga puta neki novi „sokoli“ su tu, koje će predvoditi Ljubiša Tumbaković, a mi ćemo biti tu uz njih kao i svakog puta do sada, da ih “nosimo” u još jednim kvalifikacija, sa nadom i željom da će ovoga puta imati najbolji mogući ishod, a to je plasman na EURO 2020. Ajmo Crna Goro!

Izvorfscg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve