Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Skromna Andrea Škerović: Najbolja mlada rukometašica ide korak po korak

Golmanka Budućnosti (od ove sezone Rudara filijala ''plavih'') prije dva dana dobila je nagradu za najbolju mladu rukometašicu Crne Gore. Malo prije 17. rođendana, a u godini kada je sa reprezentacijom očekuje nastup na Evropskom kadetskom prvenstvu u Podgorici

Andrea Škerović je čvrsto na zemlji, nema problema sa snovima i očekivanjima, njena misija na terenu nije da bude najbolja na planeti, već, kako je objasnila, da se približi maksimumu.

– Prije svega želim da vidim koliki je moj maksimum, želim da ga pronađem, a tek tada ću znati koliko daleko sam stigla koliko god to bilo.

Golmanka Budućnosti (od ove sezone Rudara filijala ”plavih”) prije dva dana dobila je nagradu za najbolju mladu rukometašicu Crne Gore. Malo prije 17. rođendana, a u godini kada je sa reprezentacijom očekuje nastup na Evropskom kadetskom prvenstvu u Podgorici.

– Ovo je moja prva, ovakva najveća nagrada. Nijesam očekivala, nijesam razmišljala, a znači mi puno, jer znam koliko radim i koliko se dajem sportu. S obzirom na to da sam neko ko nema puno vjere u sebe, mogu da kažem da sam po prvi put baš ponosna.

U ovoj sezoni je sjajna na golu ekipe koju predvodi trener Ivan Terzić i trenerica golmana Marina Rakočević. U prosjeku je imala po 10 odbrana, a nakon osam odigranih kola u Prvoj ligi stigla je do visokog 35,1 procenta. Bila je i nekoliko puta najbolja golmanka i u idealnom timu kola.

– Moja ekipa je nastupala u Drugoj ligi, a sada brojimo drugu sezonu u Prvoj ligi. Veće su obaveze, ali se čeličimo, bez pritiska i opterećenja da moramo da pobjeđujemo i osvajamo. U suštini, sve je usmjereno ka Evropskom prvenstvu. Ciljano radimo i iz svake utakmice želimo da izvučemo nešto dobro za ono što nas čeka. I sve radimo da kada dođu obaveze sa reprezentacijom nešto dobro napravimo.

Kaže da ima problem sa tremom (ne i sa samopouzdanjem), a da su nastupi u reprezentativnom dresu privilegija.

– Očekuje nas prvo, veliko takmičenje. Prošle godine, zbog poznate situacije, propustili smo oko 30 utakmica i zato jedva čekamo nove i lijepe obaveze. Ponosna sam zbog reprezentacije, mislim da svaka od nas ima posebnu emociju kada igra za nacionalni tim.

Uloga golmana je specifična, rad naporan i drugačiji. Zahtjevno najbliži opis.

– U suštini, kada su pripreme radimo čak i više od igračica, a lično najviše volim golmanske treninge. Sama priprema golmana je drugačija zanimljiva, ali i naporna.

Ključni momenat karijere je dolazak u Budućnost i poziv za mlađu pionirsku reprezentaciju.

” Kada sam dobila poziv reprezentacije, vidjela sam po reakcijama da imam nešto ili da znam nešto. I zaista sam se okupljanjima i pozivima na kampu na Ivanovim koritima, uvijek radovala.”

Učenica je drugog razreda Gimnazije, uspjeva da ispuni sve obaveze, kako?

– Jurim vrijeme. Imam probleme sa povredama, često sam na terapijama, a uz to treniram i učim, ponekad ne znam kako sve postižem. Upravo mi je i zbog svih ovih stvari nagrada još draža.

U ženskom rukometu nema uzora, ali izdvaja Klaru Voltering.

– Možda je i čudno, ali moji uzori su u muškom rukometu Njemac Volf i Francuz Omejer.

Nigdje joj se ne žuri, spremna je da čeka na neke stvari o kojima sportisti sanjaju. Srećna je što njena karijera ide polako.

– Možda neko žudi sa 16 ili 17 godina da dođe do prvog tima, a ja volim ove moje male korake. Počela sam u Podgorici, prije šest godina stigla u Budućnost. Zadovoljna gdje sam, prije svega jer sam izabrala nešto što volim da radim.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve