Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sjeverna Makedonija senzacionalno izbacila Italiju i zakazala finale baraža s Portugalom

Heroj Sjeverne Makedonije bio je Trajkovski koji je pogodio s distance, a oni će u finalu i konačnom obračunu za odlazak na Mundijal igrati protiv Portugala koji je izbacio Tursku

Fudbalska reprezentacija Sjeverne Makedonije senzacionalno je pobijedila Italiju u meču polufinala baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo golom u 92. minuti, što znači da aktuelni prvaci Evrope neće igrati na smotri najboljih u Kataru.

Iako je Italija tokom svih 90 minuta bila bolji tim i konstantno su napadali prema golu Sjeverne Makedonije, kazna za promašaje stigla im je u 92. minuti kada su Makedonci faktički iz prve prave šanse postigli gol i osigurali plasman u finale.

Heroj Sjeverne Makedonije bio je Trajkovski koji je pogodio s distance, a oni će u finalu i konačnom obračunu za odlazak na Mundijal igrati protiv Portugala koji je izbacio Tursku.

Portugal je odlično otvorio meč i već u 15. minuti golom Otavija došao u vodstvo od 1:0, a prije kraja prvog poluvremena, tačnije u 42. minuti, Jota glavom pogađa i donosi veliku prednost svom timu.

Turska se unatoč dva primljena pogotka nije predala i preko Yilmaza u 65. minuti nakon izuzetno lijepe akcije dolazi do gola i smanjenja prednosti, a šansu da poravnanje imali su u 83. minuti kada im im je dosuđen penal.

Odgovornost je preuzeo Yilmaz, ali je pogodio prečku i tako faktički lansirao put Portugala u finale baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Konačnih 3:1 postavio je Nunes u 94. minuti.

Vels je na svom terenu pobijedio Austriju sa 2:1 uz maestralnu partiju Garetha Balea koji je postigao dva izuzetno lijepa pogotka.

Utješni gol za Austriju postigao Davies koji je nespretno poslao loptu u svoju mrežu.

Reprezentacija Švedske savladala je Češku rezultatom 1:0, poslije produžetaka i plasirala se u finale baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Švedska je imala odličnu priliku da povede već u šestom minutu, dobru priliku propustio je Aleksander Isak. Česi su poveli u 11. minutu, ali je gol poništen nakon gledanja VAR-a zbog faula u začetku akcije. Do kraja poluvremena Šveđani su prijetili preko Dejana Kuluševskog i Emila Forsberga, ali se rezultat nije mijenjao.

Prvu šansu u drugom poluvremenu imali su Česi u 59. minutu, šutirao je Tomaš Souček, ali je njegov udarac završio pored gola. Švedska je mogla do pobjede u 80. minutu, poslije dobro izvedenog kornera najbolji u skoku bio je Matijas Svanberg, ipak bez veće opasnosti po gol Čeha.

Posljednju šansu u “regularnom” delu imali su Česi u nadoknadi, šutirao je Havel, ali veoma neprecizno.

U četvrtom minutu proužetaka Kuluševski je sjajno uposlio Kuaisona, ali je ovaj loše zahvatio loptu glavom, tako je propala dobra prilika za Šveđane.

Sjajna akcija Švedske u 110. minutu donela im je pobjedu i plasman u finale baraža. Odličan dupli pas odigrali su Robin Kuiason i Aleksandar Isak, a gol odluke postigao je Kuaison.

Baraž za Svjetsko prvenstvo:

Kostur A:

Polufinala:

Vels – Austrija 2:1

Škotska – Ukrajina (Čeka se termin)

Kostur B:

Polufinala:

Švedska – Češka 1:0

Rusija – Poljska (Rusija izbačena)

Kostur C:

Polufinala:

Italija – Sjeverna Makedonija 0:1

Portugal – Turska 3:1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve