Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Sjeverna Koreja opet lansirala balističku raketu, obećava SAD žešći odgovor

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine, a takođe je nedavno ispalila stotine artiljerijskih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države organizovale vježbe, od kojih su neke uključivale i Japan

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu dok upozorava na “žešće vojne odgovore” na napore SAD da ojačaju svoju bezbjednosnu prisutnost u regionu sa svojim saveznicima, rekavši da će Vašington “požaliti zbog svog kockanja”.

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine, a takođe je nedavno ispalila stotine artiljerijskih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države organizovale vježbe, od kojih su neke uključivale i Japan.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je balistički projektil lansiran iz grada Vonsana na sjevernoj istočnoj obali prije podne po lokalnom vremenu. Letio je 240 km na visini od 47 km brzinom od 4 maha.

Najnovije lansiranje izvedeno je manje od dva sata nakon što je sjevernokorejska ministarka spoljnih poslova Čoe Son Hui oštro osudila nedjeljni trilateralni samit Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana, tokom kojeg su čelnici kritikovali sjevernokorejsko testiranje oružja i obećali veću bezbjednosnu saradnju.

Američki predsjednik Džozef Bajden u razgovorima je ponovo potvrdio predanost jačanju proširenog odvraćanja i odbrani dva azijska saveznika „cijelim rasponom sposobnosti“, uključujući nuklearno oružje.

Čoe je rekla da „ratnim vježbama za agresiju“ tri zemlje nisu uspjele da obuzdaju Sjever, nego su same sebi nanijele „ozbiljniju, realniju i neizbježnu prijetnju“.

„Što je SAD gorljiviji u ‘pojačanoj ponudi proširenog odvraćanja’ svojim saveznicima i što više intenzivira provokativne i blefirajuće vojne aktivnosti… to će vojna protivakcija DNRK biti žešća“, rekla je Čoe u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija KCNA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve