Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Sjećanje: Prije 15 godina Bogavac je srušio Partizan

U finalnom meču, odigranom prvog maja 2005. godine, prije 15 godina, Bogavac je dominirao u pobjedi 89:76 nad domaćinom Partizanom u ,,Pioniru”. Sjajni bek meč je završio sa 22 poena i zaslužio trofej najboljeg igrača završnog turnira, koji su igrali osam najboljih timova regularnog dijela takmičenja

Na pitanje da se nabroje Crnogorci koji su bili ključni za osvajanje ABA titula, mnogi bi naravno i prije svega naveli Nikolu Ivanovića i blistave partije na putu Budućnosti do trona 2018. godine.

Bogavac, Foto: FIBA

Neki bi sa pravom dodali i Nikolu Pekovića naš slavni centar bio je, na završnom turniru 2008. godine, ključni igrač Partizana u rutinskom trijumfu u finalu nad Hemofarmom 69:51 (22 poena i sedam skokova).

Popularni Pekmen tada je proglašen i za najboljeg igrača završnog turnira u ljubljanskom ,,Tivoliju”. U polufinalu, protiv Olimpije (uzbudljiv duel i trijumf 94:90 u duelu dva Evroligaša) ubacio je čak 31 poen.

Ipak, nepravedno je od šire košarkaške javnosti zaboravljen, poseban doprinos našeg Nebojše Bogavca u osvajanju titule Jadranske (tada Goodyear) lige 2005. godine. U najvećem uspjehu u istoriji vršačkog Hemofarma, košarkaš koji je ponikao u kolašinskom Gorštaku bio je ključni igrač, ostvaren i kao reprezentativac.

U finalnom meču, odigranom prvog maja 2005. godine, prije 15 godina, Bogavac je dominirao u pobjedi 89:76 nad domaćinom Partizanom u ,,Pioniru”. Sjajni bek meč je završio sa 22 poena i zaslužio trofej najboljeg igrača završnog turnira, koji su igrali osam najboljih timova regularnog dijela takmičenja.

Prethodno, u polufinalu savladan je Refleks (današnji FMP 88:80), a u četvrtfinalu Bosna 84:69. Interesantno, ta titula je jedini trofej u istoriji Hemofarma, koji je dva puta bio vicešampion Srbije i Crne Gore, tri puta vicešampion Srbije i tri puta finalista Kupa Koraća…

Mojkovčanin Bogavac je tako na najbolji način zaokružio četiri godine karijere u Hemofarmu, koji je te 2005. bio i prvoplasirani tim regularnog dijela sezone (skor 22-8 i dvije pobjede više od Partizana, Crvene zvezde, Olimpije i Refleksa). Tada je imao 31 godinu.

Nebojša Bogavac će istog ljeta 2005. započeti uspješnu internacionalnu karijeru prvo u francuskom Breoganu, potom francuskim klubovima Le Man, Dižon i Asvel… Nastupao je i za iranski Mahram Teheran.

Za reprezentaciju Srbije i Crne Gore igrao je na Eurobasketu 2003. u Švedskoj; potom bio član reprezentacije Crne Gore, kao jedan od najiskusnijih… U trenerskoj karijeri, sada pomoćnik u francuskom Strazburu, bio je i selektor juniora Crne Gore.

Interesantno, ta sezona 2004/05 bila je jedna od najtežih u modernoj istoriji podgoričke Budućnosti. Finansijski iscrpljen klub iz ,,Morače” je u to izdanje Jadranske lige završio na 14. mjestu, sa učinkom 9-21 i naredne sezone nije učestvovao u regionalnom takmičenju.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve