Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sjećanje na dan kada je stradalo 39 navijača: Tri i po decenije od hejselske tragedije

Prije 35 godina život je na stadionu “Hejsel” u Briselu izgubilo 39 navijača uoči meča za evropsku titulu između Juventusa i Liverpula. Cvijeće i vijenci položeni su ispred stadiona Kraj Boduen, koji je renoviran i preimenovan poslije tragedije

Fudbalski svijet danas se sjeća jedne od najvećih sportskih tragedija u istoriji.

Hejselska tragedija: Foto: Bbc.com

Prije 35 godina život je na stadionu “Hejsel” u Briselu izgubilo 39 navijača uoči meča za evropsku titulu između Juventusa i Liverpula.

Cvijeće i vijenci položeni su ispred stadiona Kraj Boduen, koji je renoviran i preimenovan poslije tragedije.

“Pravim čudom uspio sam da izađem sa stadiona sa bratom i njegovim prijateljem, koji je bio sa nama. Sudbina nam je omogućila da napustimo stadion i ostanemo živi. Nažalost, vidio sam mrtve ljude i to će zauvijek biti u mom sjećanju. Ipak na fudbalske utakmice gledam kao na nešto što slavi život, a ne kao mjesto na kojem se skupljaju huligani”, rekao je navijač Juventusa Pjetro Fragapane, koji je bio na meču u Briselu.

Sat prije početka finalne utakmice Kupa šampiona između Juventusa i Liverpula, grupa navijača engleskog tima preskočila je ogradu i prešla na tribinu gdje su bili smještene pristalice italijanskog kluba.

Navijači Juventusa su u panici počeli da bježe, pregazili su one koji su sjedjeli, a onda se pod njihovom težinom srušila tribina i veliki broj ljudi ostao je zatrpan. Utakmica je ipak odigrana, a Juventus je pobijedio sa 1:0.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve