Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sjećanja kroz istoriju: Ponovo srebro

Nastupilo je 13 selekcija, Evropu su predstavljali Sovjetski Savez, Jugoslavija, Poljska i Italija, a Južnu Ameriku Argentina, Brazil, Urugvaj, Peru i Čile. Japan kao šampion Azije, SAD, te Meksiko i Portoriko, kompletirali su grupe. Interesantno, Urugvaj je kao domaćin imao garantovan prolaz u finalnu grupu

Ponovo, i peti put u Južnoj Americi i ponovo srebro za jugoslovenski nacionalni tim. Na šampionatu od 27. maja do 11. juna 1967. u Urugvaju “plave” je predvodio slavni selektor Ranko Žeravica, nakon povlačenja profesora Aleksandra Nikolića.

Košarkaši Jugoslavije, Foto: Cdm.me

Dugogodišnji pomoćnik Nikolića oslonio se na provjerene snage: igrali su iskusni Korać, Daneu, Đurić, Trajković, Ražnatović, Cvetković, Skansi, Basin… Ipak, vrhunski potez selektora Žeravice bio je da na šampionat povede tinejdžera, centra iz Zadra Krešimira Ćosića, koji je tada imao svega 18 godina. Bio je to potez koji će se dugoročno isplatiti jugoslovenskoj košarci na najljepši način.

U gradu Mercedes u prvom meču savladan je Meksiko 86:73. Prvi strijelci bili su Nemanja Đurić (20) i Dragoslav Ražnatović (19 poena), obojica članovi beogradskog Radničkog. Dan kasnije savladana je Italija 71:62. Ražnatović je opet bio efikasan (18), Daneu je postigao 16, Korać 14 poena. Uslijedio je poraz od SAD 76:71 poslije vodstva na poluvremenu (38:34). Blistao je Trajko Rajković, autor 22 poena, Daneu je dao 14, Đurić 12. Trijumf nad Poljskom u finalnoj grupi 78:72 obilježio je Radivoje Korać sa 27 poena. Potom je ostvarena velika pobjeda nad aktuelnim prvkom Brazilom 87:84 (Ivo Daneu postigao 22 poena). Trijumf nad Argentinom bio je rutinski 93:69. Amerikancima su se ,,plavi revanširali u istorijskoj pobjedi 73:72 rival je imao izuzetan tim koledž igrača. Sa 26 poena, Ivo Daneu je na vrhuncu karijere jasno bio kandidat za igrača šampionata.

Neočekivani poraz od Urugvaja 58:57 bio je uvertira za duel sa Sovjetima, 11. juna pred 15 hiljada gledalaca u Montevideu. Rival je slavio 71:59 i zaslužio tron, predvođen Lipsom i Polivodom sa po 16 poena. Daneu je postigao 23 poena za Jugoslaviju.

Poljak Mjećislav Lopatka bio je prvi strijelac šampionata sa 19,7 poena. U najbolju petorku izabrani su Ivo Daneu, legenda slovenačke i jugoslovenske košarke, ujedno i najbolji igrač šampionata; zatim Modestas Paulauskas (SSSR), Mjećislav Lopatka (Poljska), Radivoj Korać i Luis Klaudio Menon (Brazil).

Nastupilo je 13 selekcija, Evropu su predstavljali Sovjetski Savez, Jugoslavija, Poljska i Italija, a Južnu Ameriku Argentina, Brazil, Urugvaj, Peru i Čile. Japan kao šampion Azije, SAD, te Meksiko i Portoriko, kompletirali su grupe. Interesantno, Urugvaj je kao domaćin imao garantovan prolaz u finalnu grupu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve