Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Simonović: Crna Gora u Peking šalje bar troje sportista

Crna Gora priprema se za Zimske olimpijske igre u Pekingu i sa posebnim ushićenjem šalje bar troje svojih sportista u Kinu, jer sa tom zemljom ima posebne veze, kaže za China Media Group predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović

Crna Gora priprema se za Zimske olimpijske igre u Pekingu i sa posebnim ushićenjem šalje bar troje svojih sportista u Kinu, jer sa tom zemljom ima posebne veze, kaže za China Media Group predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Upravo je Kina pomogla Crnoj Gori 2008, nepune dvije godine od sticanja nezavisnosti, da prvi put nastupi na prestižnom takmičenju u Pekingu.

-Mi nijesmo imali mnogo vremena tada, bili smo apsolutno neiskusni, ali u susret samim Olimpijskim igrama 2008, imali smo izuzetnu pomoć tadašnjeg ambasadora Kine Man Čanga. Da nije bilo te pomoći teško da bi se mogli predstaviti na jedan kvalitetan način, kaže Simonović.

To su, dodaje, za nas istorijske igre.

-Zaista je bio fenomenalan osjećaj pojaviti se sa 19 sportista na prvim našim Olimpijskim igrama u Pekingu, koji je na jedan fantastičan način sve to organizovao. Možda je nama sve to tako izgledalo, ali čuo sam od kolega koji su bili mnogo iskusniji u ovom poslu da je bila sjajna organizacija Igara i da je ta 2008. bila po svemu izuzetna zbog onoga što su iznijeli Peking i Kina, poručuje Simonović.

Kao vječni dokaz i svjedok veze Kine i Crne Gore ostaće olimpijska baklja iz 2008, koja je deset godina kasnije, maja 2018, a opet uz pomoć kineske ambasade i tadašnjeg ambasadora Cui Dživeja, našla svoj put do Crne Gore.

-U moru tih tada za nas novih informacija, dešavanja, obaveza, nijesmo se bili najbolje organizovali i tada, te 2008, nijesmo uzeli olimpijsku baklju. Zahvaljujući opet tadašnjem kineskom ambasadoru, deset godina kasnije dobili smo tu baklju na čemu smo im izuzetno zahvalni. Fantastičan je osjećaj što imamo tu baklju sa naših prvih olimpijskih igara koja će ostati upamćena u našoj ukupnoj sportskoj priči i biće dio naše olimpijske istorije i dio našeg budućeg muzeja ja se nadam i još jednom hvala kineskoj ambasadi na izuzetnom zalaganju, naveo je Simonović.

Malo koji grad u svijetu može da se pohvali organizacijom kakvu ima Peking

Uprkos tome što će Zimske olimpijske igre biti održane u potpuno drugačijim uslovima nego one 2008, zbog pandemije koronavirusa, Simonović je siguran – organizacija će i ovog puta sigurno biti perfektna.

-Kina i grad Peking imaju tu snagu da ZOI mogu organizovati i iznijeti na sličan način kao što je to bio slučaj u Tokiju. Problemi još traju, pandemija još traje, čini mi se da i ne jenjava, biće to izuzetno složen zadatak, ali kao što vidite, Peking je bio domaćin i ljetnjim igrama i sada je domaćin zimskim igrama. Malo gradova u svijetu može da se pohvali takvom jednom organizacijom, a Peking je to u stanju da uradi. Siguran sam da će ti uslovi koje ćemo morati da ispoštujemo zbog ovog sudara sa pandemijom biti organizovani na pravi način i da će sve proteći kako treba kako bismo zaštitili i naše sportiste i građane Pekinga, kaže Simonović u razgovoru za China Media Group.

 

Crna Gora u Peking šalje bar troje sportista

Što se učešća Crne Gore na ZOI tiče, ovog puta takmičiće se bar troje crnogorskih sportista, kaže Simonović.

-Najvjerovatnije ćemo se predstaviti sa troje naših sportista, u alpskom skijanju i nordijskim disciplinama ondosno trčanju na skijama. Jedna mala zemlja mora biti zadovoljna sa troje sportista na najvećem svjetskom takmičenju i mi smo jako zadovoljni. Moguće je da se pojavi makar još jedan sportista koji će učestvovati, ali i sa troje smo jako zadovoljni”, kaže Simonović.

Podsjeća da smo u Vankuveru nastupili sa jednim sportistom, te da taj broj iz godine u godinu raste.

-Crna Gora nema neku veliku tradiciju u zimskim sportovima, nemamo veliki rezultat u zimskim sportovima, ali smo spremni da se okušamo sa najboljima. Nijesmo u stanju značajno ni da uložimo u zimske sportove, što je šteta, jer mislim da potencijala ima. Mislim da se sada stvaraju i infrastrukturni uslovi kako bi se naši mladi mogli baviti zimskim sportovima na kvalitetan način, kaže on i dodaje da smo ipak još uvijek na početku.

Nada se da ćemo jednog dana biti uspješni i u zimskim, kao u ljetnjim sportovima.

Kako kaže u razgovoru za China Media Group, pratiće ZOI u Pekingu, prvenstveno sportove u kojim učestvuju crnogorski sportisti, ali i ostale, jer je posrijedi najvažnije takmičenje na planeti.

Rezultat je bitan, ali za nas je važnije iskustvo

Za svaku državu koja šalje svoje sportiste na ZOI, rezultat je uvijek bitan, kaže Simonović, ali ipak, makar za Crnu Goru na ZOI, važnije su druge stvari.

-Za nas je sam odlazak na Olimpijske igre veliki rezultat i ja se radujem njihovom nastupu. To je osnovna ideja olimpizma, druženje, inkluzija, predstavljanje svoje zemlje na najbolji mogući način. Naši takmičari će ponijeti jedno sjajno iskustvo koje će prenijeti mlađim generacijama, na taj način se pravi ozbiljan tim za neko buduće vrijeme kada ćemo moći na još bolji i kvalitetniji način da se predstavimo. Mislim da je jako važno okusiti neke nove izazove i uopšte učestvovati na Olimpijskim igrama, kaže Simonović.

Kako dodaje, rezultati se ne prave na mah, rezultati se stvaraju, takmičari se stvaraju, a Crna Gora je u fazi stvaranja i takmičara i rezultata.

-Voljeli bismo da naši takmičari u Pekingu ostvare svoja najbolja vremena i da se zadovolni i zdravi vrate kući. Vjerujem da su ove ZOI samo još jedan korak naprijed u pripremi naših sportista za neka buduća vremena, kaže on.

 

Saradnja u sportu postoji, ali može biti još bolja

Iako su dvije zemlje potpuno različite, počev od neuporedivih veličina, ipak saradnja u sportu je na zavidnom nivou na više polja, što, kako dodaje Simonović, ne znači da ne može biti bolja.

-Osim saradnje Košarkaških saveza, imali smo i saradnju u vaterpolu. Tadašnji selector našeg nacionalnog tima Petar Porobić dugo je radio u kineskom vaterpolu, do prošle godine kada je odveo žensku reprezentaciju Kine na Olimpijske igre u Tokiju. Siguran sam da ta saradnja može biti mnogo bolja, veća i značajnija. Kina ima izuzetan sport, mi smo u nekim segmentima jako dobri i siguran sam da bi iako smo jako mali mogli sarađivati. Kina vodi sport na ozbiljan način, dosta novca ulaže u sport i ima značajne rezultate, a i mi možemo u nekim oblastima biti ozbiljan partner. Nadamo se da će te saradnje iz dana u dan, iz godine u godinu biti sve više, poručio je Simonović.

Definicija Olimpizma

Pitali smo Simonovića za kraj, šta je po njemu definicija Olimpizma?

-Olimpizam od svojih korijena ima tu potrebu da ujedini, da poveže, da stvara dobre veze među ljudima. To je svojesvrsna paradigma rata, ljudi se takmiče ali bez nasilja, bez oružja i ostalih loših stvari koje rat sam po sebi nosi. To je nešto što je poteebno čovječanstvu da ta neka negativna energija koju svi nosimo u sebi ‘iscuri’, a da se na borilištima borimo za neki drugačiji rezultat i za neke lijepe stvari. Dakle da se borimo da rata bude što manje ili da ga ne bude uopšte, a da sporta bude sve više, zaključio je Simonović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve