Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Simonović: 2020. za zaborav, karate zaslužuje da bude olimpijski sport

Pandemija koronavirusa izvršila je pritisak na cijeli svijet, samim tim i na sport, pa su Olimpijske igre u Tokiju, organizacija u koju je uloženo više od 12 milijardi eura, prvi put u istoriji odgođena za jul ove godine. Ipak, naziv igara ostaje TOKIO 2020

Ispratili smo tešku i turbulentnu godinu. Uprkos okolnostima prouzrokovanih koronavirusom, sport u svijetu ali ni kod nas ipak nije u potpunosti zaustavljen.

Međutim, odgađanje Olimpijskih igara niko nije mogao ni da zamisli. O tome, ali i o rezultatima crnogorskih sportista u godini iza nas, kao i o planovima za 2021. za Novu M govori predsjednik COK-a, Dušan Simonović.

Pandemija koronavirusa izvršila je pritisak na cijeli svijet, samim tim i na sport, pa su Olimpijske igre u Tokiju, organizacija u koju je uloženo više od 12 milijardi eura, prvi put u istoriji odgođena za jul ove godine.

Ipak, naziv igara ostaje TOKIO 2020.

Da li ste mogli uopšte da zamislite da Olimpijske igre mogu da budu odgođene?

– Nikad nisam razmišljao da se to može dogoditi. Iskren da budem, ova godina je za zaborav što se sporta tiče, COK-a a i Olimpijskih igara, kao što vidite odgođene su. Nije samo u crnogorskom sportu, to je prosto zadesilo sport u cijelom svijetu, stvari se sada odvijaju na totalno drugačiji način. Mislim da je ovo prekid pravog, aktivnog bavljenja sportom, što je za sportiste poprilično rizično, naročito u pojedinim spotovima i za pojedine kategorije sportista, a i za sportiste koji su u ozbiljnijim sportskim godinama je to poprilično veliki problem.

Rukomet, vaterpolo, sportovi koji su nas uvijek predstavljali. Da li vjerujete u njihov plasman?

– Možemo biti zadovoljni postignutim u vrijeme kada nas je ovo zlo zadesilo, naši vaterpolisti su donijeli evropsku medalju, nijesmo joj se nadali, ali je došla kao plod jedne zaista dobre energije rada u Vaterpolo savezu i vaterpolo reprezentaciji. To nam daje nadu u ostvarenju našeg sna da se ponovo vaterpolo reprezentacija nadje na Ol. igrama, a ako se već nađe daje nam šansu da se borimo za neko od boljih mjesta. Sa druge strane, tu su djevojke koje su imale lijep nastup na EP, nisu donijele medalju ali su pokazale tu karakter. To su dvije ekipe koje račinamo da će biti dio našeg olimpijskog tima i nekoliko sportista u pojedinačnoj konkurenciji koji su i naši stipendisti.

San karatista se konačno ostvario. Karate je na programu igara u Tokiju?

– Zaslužuje da bude olimpijski sport, mislim da je on temelj i okosnica mnogih drugih sportova koji jesu tradicionalno olimpijski, ali bi trebala Svjetska karate federacija da učini mnogo više na planu popularizacije karatea, pojednostavljivanju pravila u karateu, koja su dosta komplikovana i prilagođavanje karatea jednom takvom turniru kakav je olimpijski turnir. Evo sada će imati šansu da se predstave.

Evo nas u 2021. Kako dalje, šta su prioriteti?

– Dakle, Olimpijske igre, a prije toga kvalifikacije naših sportista i olimpijski turniri o kojima sam govorio, tu sad imaju veliki posao i rukometašice i vaterolisti i i sportisti u pojedinačnoj konkurenciji, naše je da ih podržimo u tome i to ćemo učiniti.

Vaša poruka sportskoj Crnoj Gori?

– Sportskoj Crnoj Gori poželio bih da nastave sa ovim što najviše žele i što im život znači, da se nikad ne predaju i ne odustaju, da znaju šta im je cilj i da ostvare sve svoje snove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve