Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sijarić sanja mjesto u A timu sokola: Imam njemački mentalitet, ali mi je srce crnogorsko

Sokoli su poslije serija promašaja izgubili od Švedske u gostima (3:1), potom kod kuće savladali Republiku Irsku (2:1). Mnogo bitnije od rezultata je, međutim, to što je nekoliko igrača iz selekcije Miodraga Vukotića nagovijestilo da bi u (skorijoj) budućnosti mogli da budu od koristi i ''A'' reprezentaciji

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore ostavila je dobar utisak u oktobarskom bloku utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

”Sokoli” su poslije serija promašaja izgubili od Švedske u gostima (3:1), potom kod kuće savladali Republiku Irsku (2:1). Mnogo bitnije od rezultata je, međutim, to što je nekoliko igrača iz selekcije Miodraga Vukotića nagovijestilo da bi u (skorijoj) budućnosti mogli da budu od koristi i ”A” reprezentaciji.

Među njima je i devetnaestogodišnjak o kojem se u Crnoj Gori malo zna – Omar Šarif Sijarić, vezista njemačkog drugoligaša Ercgebirge Auea.

U Švedskoj je ušao u 72. minutu, postigao pogodak i izborio jedanaesterac, dok je u duelu s Ircima odigrao zapaženih 70 minuta tokom kojih ga je bilo svugdje na terenu.

– Protiv Irske je plan bio da povedemo što ranije, u čemu smo i uspjeli. U Švedskoj smo imali nekoliko šansi za vođstvo, nijesmo ih iskoristili, ali se vidjelo da imamo kvalitet. Odlično smo odigrali prvo poluvrijeme i bilo je jasno da možemo da se nosimo s jakim rivalima. Zadovoljni smo oktobarskim ciklusom utakmica, uprkos porazu u Helsingborgu – rekao je Sijarić za Pobjedu.

Mladi ”sokoli” su umalo prokockali pobjedu nad Ircima, koji su u finišu imali penal za izjednačenje.

– U fudbalu često odlučuje momenat, u jednom trenutku može sve da se promijeni. Protiv Irske smo rano poveli 2:0, ni poslije primljenog gola nijesmo promijenili pristup. Igrali smo požrtvovano, odbili sve napade Iraca, ali se dogodio penal – srećom, imamo veoma dobrog golmana i drago mi je što je Nikola Ivezić odbranio udarac sa 11 metara – dodao je Sijarić.

Sijarić je ponikao u Fulendorfu, klubu iz istoimenog grada u kojem je rođen, potom je bio član Hajdenhajma, da bi seniorski fudbal počeo da igra za Tirkgidži Minhen.

Ovog ljeta napravio je korak naprijed i potpisao trogodišnji ugovor sa Ercgebirge Aueom, članom Druge Bundeslige, popularne Cvajte.

– Aue je baš dobar klub, familijaran. Nijesmo dobro krenuli, imamo četiri boda iz devet mečeva, ali vidi se da imamo kvalitet i ne bi trebalo da ispadnemo iz lige. Pruža mi se dobra šansa i želim da pokažem treneru da ne griješi kada me stavi u tim. Cilj je da ostanemo u ligi, a sve više od toga bio bi bonus – dodao je Sijarić, koji može da igra na više pozicija u veznom redu.

– Svejedno mi je na kojoj sam poziciji, mada se najljepšem osjećam iza špica. Trener određuje gdje ću da igram – lijevo, desno ili u sredini, a na meni je da dajem sve od sebe. Svaki meč igram kao da mi je posljednji i u svaki duel ulazim maksimalno.

Sijarić i reprezentacija Crne Gore – priča je počela 2019, kada je bio omladinac.

– Prije nekoliko godina imao sam poziv Njemačke da nastupam za njihovu reprezentaciju, ali uvijek sam želio da igram za selekciju države iz koje je moja porodica i odabrao sam Crnu Goru. Ovdje sam rođen, možda imam njemački mentalitet, ali srce mi je crnogorsko. Zahvalan sam i predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore Dejanu Savićeviću što mi je pružio priliku tamo gdje me niko nije poznavao. Svaki put kad dobijem poziv reprezentacije obradujem se kao dijete, kao da sam dobio poklon od života. Želim da opravdam povjerenje selektora i pružim doprinos rezultatima Crne Gore – kazao je Sijarić i otkrio ciljeve:

– Imam visoke ambicije. Želim da zaigram u Bundesligi i obučem dres ”A” reprezentacije Crne Gore. Još sam mlad, imam 19 godina, samo želim da igram, a vjerujem da će sve ostalo doći. Korak po korak.

Tinejdžer iz Fulendorfa posebno cijeni trenutke provedene u domovini.

– Trudim se da sa porodicom svake godine odem u Crnu Goru, ali teško je uskladiti obaveze. I ovdje u Njemačkoj svaki slobodan trenutak želim da iskoristim da budem sa familijom, ali sad kad sam prešao u Aue dosta smo udaljeni – objasnio je Sijarić.

Uklapanje u reprezentaciju mu, kaže, nije teško palo.

– Drugačiji je mentalitet igrača u Njemačkoj nego u Crnoj Gori, ali nije mi to toliko važno. Bitno je samo ono što se vidi na terenu. Važno je iskoristiti svaki trenutak u igri – poručio je Omar Šarif Sijarić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve