Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Selektor Radović jasan: Protiv Čeha ključ je odbrana

Meč u Pardubicama igra se u petak od 18:15

Odbrana u situacijama 1 na 1 ključna je za dobar rezultat Crne Gore na gostovanju Češkoj, smatra selektor Boško Radović.

Pred početak pretposljednjeg prozora u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo naši momci su na trećem mjestu i drže ključeve plasmana u svojim rukama.

U sastavu je bilo dosta promjena u odnosu na prethodno ljeto, a selektor ističe da je bilo i gorih i boljih situacija tokom kvalifikacija. Ističe da nema kukanja, da kao i u svakom meču dosada razmišlja se o pobjedama, iako je jasno da nas čekaju veliki izazovi.

Prvo Češka, pa Litvanija.

“Predstoje nam četiri meča, tri su protiv direktnih konkurenata za to jedno mjesto koje pored Litvanije i Francuske vodi na šampionat planete. Mi razmišljamo samo o Češkoj, jer je to prva utakmica koja nam slijedi i na koju stručni štab i ja imamo najveći fokus. Rekao sam već i igračima najvažnije u ovom meču sa Češkom biće naša odbrana 1 na 1. U pitanju je ozbiljna reprezentacija, sa iskusnim igračima koji već dugo igraju u istom sastavu. Nije za upoređivanje, ali bih rekao da su nasjličniji Britancima, igraju brzu košarku, sa puno posjeda i sa puno šuteva za tri. Takav stil nam ne odgovara. Vjerujte da je lakše pripremati utakmice protiv Francuske i Turske, nego protiv ovakvih rivala. Ipak pokazali smo već da nijesmo domaćinska ekipa, pobjeđivali smo u gostima Mađarsku, Gruziju, Njemačku, Portugal i vjerujemo da možemo ostvariti dobar rezultata i protiv Češke,” istakao je selektor na pres konferenciji.

Za ovaj prozor selektor računa na: Kendrika Perija, Igora Drobnjaka, Vladimira Mihailovića, Mašana Vrbicu, Milutina Đukanovića, Zorana Vučeljića, Dina Radončića, Aleksu Ilića, Radosava Spasojevića, Bojana Tomaševića, Andriju Grbovića, Nemanju Radovića i Zorana Nikolića. Za duel sa Litvanijom timu će se priključiti Nikola Ivanović.

Prvi trening odradili su svi košarkaši sem Peri i Radončić koji će stići večeras.

“Već sam više puta pričao, ali isto je i sada ovo je najboljih 14 košarkaša koje imamo u ovom momentu. U odnosu na Evropsko prvenstvo faliće Bojan Dubljević, stav Valensije je da ne pušta igrače u reprezentacije, nema Marka Simonovića koji je u NBA, Petra Popovića on je odlučio da tokom ovog prozora sanira povredu skočnog zgloba koju vuče još od Evropskog prvenstva. Iznenadilo nas je kada se povrijedio Fedor Žugić koji je igrao izuzetnu košarku u posljednja dva mjeseca, međutim pokidao je ligamente u skočnom zglobu i odsustvovće do pet sedmica. Tu su debitanti Grbović i Tomašević i neki momci koji su bili tu u nekim prethodnim akcijama poput Đukanovića i Vrbice,” kaže selektor.

Duel protiv Češke je u petak veče. Za pripremu naša selekcija imaće samo četiri treninga u kompletnom sastavu. Sjajna atmosfera u timu koja je rasla tokom Evropskog prvenstva sigurno je bitan faktor u takvim situacijama.

Važno je što kad nas nema ni imperativa, pošto je već urađeno puno u kvalifikacijama.

“Prije godinu ipo bili smo u poziciji da igramo pretkvalifikacije i da košem Drobnjaka u posljednjoj sekundi protiv Islanda slavimo i prođemo dalje. Tada smo imali cilj da u kvalifikacijama osiguramo kontinuitet igara na najvećem nivou i da damo prostor nekim mlađim igračima. Mi smo taj cilj ispunili prolaskom prethodne grupe i kao bonus sada smo u poziciji da sami odlučujemo o sudbini u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo. Bez obzira na to kako se ovaj prozor završi, opet ćemo i u posljednjem imati šansu da odlučujemo sami o sebi.”

Meč u Pardubicama igra se u petak od 18:15.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve