Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Sedam prvoligaša podržava odluku FSCG

U odbranu odluke Izvršnog odbora FSCG stalo je sedam od deset prvoligaša – Mornar, Dečić, Jedinstvo, Arsenal, Petrovac, Jezero i Iskra

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore je odlučio prošle sedmice da u sezoni 2022/2023, koja počinje 23. jula, na terenu mora da bude jedan igrač rođen 2002. godine i mlađi, a ne dva, kako je to bio slučaj u prethodnih pet godina.

To je izazvalo oštro reagovanje Fudbalskog kluba Budućnost, u kojem je odluka opisana kao “nečuvena i nelogična”.

– Mijenjanje pravila svega tri sedmice prije početka novog šampionata je apsurd kakav nije zapamćen u modernom fudbalu – saopšteno je, između ostalog, iz podgoričkog kluba.

– Sav naš trud i rad kao da je neko gumicom obrisao u samo jednom danu, zbog nekih drugih klubova koji nisu na vrijeme razmišljali o bonusima i ličnih interesa u koje ne želimo da ulazimo ni u jednom trenutku – pisalo je dalje u saopštenju.

U odbranu odluke Izvršnog odbora FSCG stalo je sedam od deset prvoligaša – Mornar, Dečić, Jedinstvo, Arsenal, Petrovac, Jezero i Iskra.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

– Prethodnih dana, a nakon sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore, digla se velika medijska prašina vezana za odluku o smanjenju broja igrača rođenih 2002. godine i kasnije koji su obavezni da tokom svih 90 minuta budu na terenu na utakmicama Prve crnogorske fudbalske lige. Kao inicijatori ove odluke imamo potrebu da se obratimo javnosti i ujedno odgovorimo na istupe pojedinaca koji nisu zadovoljni ovom odlukom što nam je, kao klubovima potpisnicima inicijative i onima koji su glasali za istu (predstavnici Mornara, Jedinstva, Jezera i Dečića su članovi Izvršnog odbora), krajnje nejasno jer se smanjenjem broja bonus igrača klubovi ni na koji način ne dovode u problematičnu situaciju.

Odluka Izvršnog odbora FSCG da se broj takozvanih bonus igrača (igrača rođenih 2002. godine i kasnije), za narednu sezonu smanji sa dva na jednog, donesena je isključivo na zahtjev većine (sedam) klubova koji će se takmičiti u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi u sezoni 2022/2023, a ne kako pojedini dežurni kritičari komentarišu ,,kao stav Fudbalskog saveza Crne Gore“. Fudbalski savez je uvažio našu inicijativu i obrazloženja koja smo pružili na sjednici Izvršnog odobora, pa je predlog prihvaćen na čemu smo zahvalni FSCG. Napominjemo da je Odluka donesena nakon duge i iscrpne diskusije i to samo za predstojeću sezonu, dok će već od sezone 2023/2024 i svih sljedećih taj broj biti ne manji od dva igrača koji će biti na terenu svih 90 minuta igre.

Kao što je poznato, naša krovna institucija je najveći borac za mlađe kategorije, ulaže ogromna sredstva za njihov razvoj, pomaže klubove u opremi i finansijski, finansira koordinatore mlađih kategorija, ulaže u sportsku infrastrukturu a sve sa ciljem da rad sa mlađim kategorijama bude bolji, kvalitetniji i da iz klupskih škola fudbala izlazi što veći broj kvalitetnih perspektivnih mladih igrača. Zbog toga nas kao učesnike Prve crnogorske fudbalske lige iznenađuje medijski ‘linč’ ove odluke od pojedinih klubova, koji se predstavljaju kao jedini predstavnici i zaštitnici crnogorskog fudbala.

Prije svega zbog toga što, čini nam se, nijesu najbolje razumjeli ovu odluku. Naime, niko klubovima ne zabranjuje da forsira mlade igrače, da im pruža šansu da zaigraju za seniorske ekipe i da mogu ove sezone na terenu da imaju ne samo jednog, već dva tri, četiri, pet ili više igrača mlađih od 21. godine. To je njihov izbor i to se mora poštovati, kao što se moraju poštovati Odluke nadležnih organa i uvažavati predlozi drugih klubova (u ovom slučaju 70% članova Prve CFL). Uvjereni smo da će ova odluka o smanjenju broja mladih igrača (ponavljamo samo za ovu sezonu), sa sobom donijeti kvalitetniji fudbal, a da ćemo naredne sezone imati plejadu mladih igrača koji će zasijati na prvoligaškoj sceni – zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve