Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Savović oštro o crnogorskom klupskom fudbalu: Vrijeme prolazi, tonemo sve niže i gubimo generacije

Sutjeska je prošle sezone sa Savovićem dominantno osvojila titulu, a onda pred nastup na evropskoj sceni ostala bez nekoliko standardnih prvotimaca koji su našli nove sredine

Milija Savović, trener Sutjeske, opširno je govorio o alarmantnom stanju u kojem se nalazi crnogorski fudbal, a dotakao se i kritika navijača i dijela javnosti na sopstveni račun nakon lošeg nastupa na evropskoj sceni.

Podsjetimo, sva četiri domaća predstavnika završila su učešće na međunarodnom nivou, a jedino je Budućnost uspjela da eliminiše jednog rivala (Lapi). Sutjeska je odigrala četiri meča, nije dala ni gol, a drugoj rundi kvalifikacija za Ligu konferencija ispala je od prvaka Farskih Ostrva Klaksvika.

„Očigledno da fudbal u Crnoj Gori nema planove, nego se ide iz godine u godinu. Mučimo se i dolazimo u situaciju da budemo inferiorni protiv ekipa koje nekad nismo računali kao konkurente. U ovom trenutku nismo konkurentni nikome i to je jedna činjenica. Rezultati to pokazuju. Ne samo naši i ne samo ove godine, već svih godina unazad”, rekao je strateg Nikšićana i dodao:

“Ne može biti problem u jednom čovjeku, niti u dva čovjeka, niti u jednom klubu. To je mnogo veći i ozbiljniji problem. Svi mi koji se bavimo fudbalom to znamo. Znamo šta je potrebno, ali nikako da dođemo u situaciju da nađemo ljude koji će sve to da isprate i da se posvete fudbalu na pravi način, onako kako treba i da dovedemo fudbal i igrače na jedan nivo koji zaslužuje da ima”.

Sutjeska je prošle sezone sa Savovićem dominantno osvojila titulu, a onda pred nastup na evropskoj sceni ostala bez nekoliko standardnih prvotimaca koji su našli nove sredine…

“Što se mene tiče – ako neko misli da sam ja problem, a najmanji sam ja problem, to je lako rješivo. Zna se kako se to rješava i ko to rješava. Ali, činjenice govore drugačije. Za šta treba da odgovaram? Za to što sam osvojio titulu? Što sam napravio toliko reprezentativaca? Što je toliko mladih igrača uključeno u ekipu? Je li to nešto što je negativno u svemu ovome što smo radili godinu dana? To što neko misli – dok sjedi u kafani i analizira onako napamet i paušalno – to je njegova procjena, ali nije relevantna i nije bitna, niti će se tretirati i u o njoj razmišljati“, rekao je Savović i nastavio:

“Uvijek se traže pogrešni krivci. Uvijek se traže žrtve pojedinačno i ne ispravlja se ništa. To je tako 15 godina – idemo bukvalno strmoglavo nazad. Oni koji misle dobro fudbalu, mogu da se dozovu pameti i da nešto pokušaju da pomognu. Oni koji misle da sjede u kafani i komentarišu druge, a ne znaju ni sa čim se susrećemo, ni šta, ni kako radimo, oni nikakvu pomoć ne mogu da donesu. A vrijeme prolazi, tonemo sve niže i gubimo generacije i generacije koje mogu da isplivaju i da naprave nešto značajnije u karijerama i da odgovore potrebama klubova i reprezentaciji.“

Sutjeska ovog vikenda (nedjelja) nastavlja prvenstvenu trku, a u okviru druge runde branilac titule odmjeriće snage sa Jezerom.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve