Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Savićević: Mogu da shvatim kada se izgubi, ali nemam opravdanje za inertnost igrača

“Probali smo skoro sve potencijalne reprezentativce, ne može niko da kaže da nije dobio šansu"

Predsjednik Fudbalskog saveza Dejan Savićević 2019. godinu ocijenio je kao najlošiju od osamostaljenja.

Foto: AA.com.tr

“Pozitivni primjeri su Sutjeska u Evropi, futsal i kadetska reprezentacija koja se kvalifikovala u elitnu rundu za Evropsko prvenstvo”, rekao je Savićević, svjestan da su “hrabri sokolovi” završili posljednji u kvalifikacionoj grupi za EURO 2020. sa gol razlikom 3:22 i bez pobjede, te da je u 2019. odigrano 10 utakmica na kojima su viđena dva trijumfa (prijateljski mečevi), tri remija i pet poraza (kvalifikacione utakmice)…

“Međutim, od septembra prošle godine postoje pehovi sa povredama i to je nevjerovatno. Čak i igrači koji imaju sjajnu fizičku građu Stefan Savić i Marko Vešović su počeli da se povređuju. Ne znam zašto je to tako. Zatim, kvalifikacije nam počnu sa nepostojećim penalom u Bugarskoj. Sliku onoga penala nosim i pokazujem svuda, ali taj čovjek i dalje sudi, jer je Francuz. Da je Bugarin, Srbin ili Hrvat ne bi sudio. I onda se desi Engleska, jer kad kola krenu nizbrdo, onda idu do kraja”.

Poraz od 7:0 na kultnom Vembliju nije zabolio Genija koliko nezalaganje reprezentativaca…

“Mogu da shvatim da se izgubi od bolje i jače ekipe, ali nema odgovor i opravdanje za inertnost igrača. Nije jedan faul za žuti karton bio, to me zabrinjava. Umjesto da imaš volju i želju, jer igraš protiv Engleske na Vembliju, ti ništa. Prihvatam povrede, ali da se prepadneš to ne mogu. To je do igrača”.

Od dolaska Faruka Hadžibegića na mjesto selektora kroz A selekciju je prodefilovalo “mali milion igrača”. Iskren kao i uvijek, Dejo je rekao ‘samo čistačica nije igrala za Crnu Goru’…

“Probali smo skoro sve potencijalne reprezentativce, ne može niko da kaže da nije dobio šansu. Sad se praktično sve iskristalisalo, vidjelo se ko može, a ko ne može. Čak i iz naše lige ti momci pokazuju nešto, ali kada dođe ozbiljan nivo vidiš ko može, a ko ne. Drago mi je što se Sead Hakšabanović diže, jer ima potencijal i može da bude igrač za budućnost”.

Selektorov izvještaj na IO FSCG je pokazao da nemamo lijevog beka i napadača, a da je najveći problem što igrači nemaju minutažu u klubovima…

“Zato se Hakšabanović diže, jer je promijenio sredinu i igra redovno. To nije slučaj sa svima. Trudimo se, tražimo, ali to je to što imamo. Hadžibegić je želio da proba i Luku Đorđevića, ali se u tom trenutku povrijedio”.

Da li je jedan od problema to što se naši igrači zadovoljavaju malo jačim ugovorom, pa i ne razmišljaju o minutaži?

“Ima i toga, ali šta je to ako uzmu 100.000 ili 200.000 eura. Treba da žele i jure više. Kada sam išao u Zvezdu postavio sam se tako da mi je to usputna stanica. Treba da jure ugovore od milion, milion i po. Ali, pitanje je s kim se druže, ko im je menadžer, kakvo im je okruženje. Sve to utiče”.

Naredne akcije A selekcije su prijateljske utakmice u martu 2020. (20. mart Saudijska Arabija pod Goricom), pa Liga nacija (koja ne donosi ništa) u septembru, a onda u martu 2021. kreću kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. Treba li biti umjereniji u najavama?

“Da li ste ikada pročitali moju izjavu da nešto moramo? Kada smo kompletni imamo dobru selekciju, sa Stevanom Jovetićem i Savićem su i ostali igrači bolji. I tada svi ulazimu u neku euforiju, pa i vi mediji. Jedno je jasno, mi nismo selekcija koja nekome može nešto da pokloni, posebno neke lake golove, a to smo radili u kvalifikacijama”, jasno je podvukao Dejan Savićević, koji je poželio manje povreda u 2020.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve