Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Savićević: Koronavirus nije zaustavio infrastrukturne projekte

Skupština je usvojila izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije Skupštine, nakon čega usvojen i izvještaj o finansijskom poslovanju saveza u 2019. godini, kao i predlog izmjena Statuta FSCG

Redovna Skupština Fudbalskog saveza Crne Gore za 2020. godinu održana je danas u hotelu „Hilton“ u Podgorici.

Skupština, Foto: FSCG

Skupština je usvojila izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije Skupštine, nakon čega usvojen i izvještaj o finansijskom poslovanju saveza u 2019. godini, kao i predlog izmjena Statuta FSCG.

Prisutnim delegatima, gostima i predstavnicima medija prezentovan je video materijal koji je obuhvatio sve aktivnosti Saveza u periodu između dvije Skupštine sa fokusom na projekte posvećene unaprijeđenju fudbalske infrastrukture u Crnoj Gori.

U svom obraćanju delegatima Skupštine predsjednik Dejan Savićević naglasio je da je Fudbalski savez, uprkos velikim izazovima i komplikovanoj situaciji koju je donijela pandemija korona virusa, uspješno realizovao sve planirane projekte.

“Period između održavanja dvije redovne Skupštine je nešto duži nego što je uobičajeno. Razlog tome je dobro poznat – pandemija korona virusa – koja je obilježila gotovo kompletnu 2020. godinu, ne samo u fudbalu, već u svim aspektima života. Tokom prethodnih 15 mjeseci pred nama je bio veliki broj obaveza, dodatno komplikovanih aktuelnom situacijom. Maksimalnim zalaganjem i odgovornim odnosnom prema svakodnevnim iskušenjima uspješno su prevaziđeni svi izazovi, pa su sve aktivnosti Saveza realizovane u predviđenim rokovima ili uz minimalna kašnjenja”, rekao je prvi čovjek crnogorskog fudbala.

Zadovoljan je i reakcijom nakon pandemije virusa Covid 19.

“U okolnostima pojave pandemije korona virusa, u situaciji koja je globalno društvo zatekla nespremnim, FSCG je reagovao na adekvatan način i još jednom pokazao odgovoran odnos prema sportskoj i životnoj realnosti. Odgovoran odnos prema situaciji u kojoj se našla naša zemlja, sa velikim izazovima koje je sa sobom donio nevidljivi neprijatelj, bio je podsticaj za donošenje niza odluka koje su se, posmatrajući sa ove vremenske distance, pokazale kao ispravne.

Odluka o prekidu svih takmičenja u organizaciji FSCG bila je prva u nizu i donijeta je sa ciljem zaštita zdravlja igrača, trenera, zaposlenog osoblja u klubovima, službenih lica ali i kompletnog društva. O ispravnosti donošenja ove odluke najbolje govori podatak da nije zabilježen veći stepen obolijevanja među fudbalerima i fudbalskim radnicima tokom prvog talasa pandemije.

Istovremeno sa donošenjem odluke o prekidu fudbalskih takmičenja prihvatili smo i teret društvene odgovornosti koju imamo kao nacionalni sportski savez, pa smo se u borbu sa pandemijom uključili od samog starta. Donacija vrijedna 150.000 eura poslužila je zdravstvenom sistemu za bolju brigu o svim građanima naše zemlje. Primjer saveza slijedili su i naši reprezentativci koji su pojedinačnim donacijama dali nemjerljiv doprinos u borbi kompletnog sistema sa kovidom, što me kao predsjednika FSCG posebno raduje”, dodao je Savićević.

Od svih nacionalnih takmičenja u našoj zemlji, nastavljeno je samo fudbalsko.

“Hrabra ali izuzetno ispravna odluka bila je i ona o nastavku takmičenja prekinutih sredinom marta. Sve nas u Savezu čini ponosnim činjenica da su fudbalska takmičenja jedina sportka takmičenja u zemlji koja su nastavljena nakon dva i po mjeseca pauze. Nažalost, ista nisu završena na način na koji smo priželjkivali, već je odlukom Izvršnog odbora FSCG na sjednici održanoj 7. jula proglašen kraj svih naših fudbalskih takmičenja. Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i mjere donijete od strane nadležnih državnih organa, odluka o prevremenom završetku takmičenja bila je jedina moguća.

U nimalo jednostavnoj situaciji za obavljanje poslovne djelatnosti, u nikad izazovnijem finansijskom periodu, pronašli smo način da još jače i odlučnije pomognemo naše klubove i na taj način doprinesmo njihovom stabilnom poslovanju. U nastojanju da klubovi što manje osjete posljedice pandemije korone, udvostručili smo godišnju finansijsku pomoć, pa će svi klubovi Telekom Prve crnogorske fudbalske lige u naredne dvije sezone imati po 80 hiljada eura pomoći od Saveza, dok će drugoligaši dobiti po 40 hiljada. Isplatom pomenutih sredstava u osam jednakih rata, tokom trajanja takmičarske sezone, obezbijediće se redovno servisiranje svih obaveza koje klubovi imaju prema takmičenjima.”

Od klubova je zatražio da vode računa o poštovanju medicinskih protokola vezanih za koronavirus.

“Iskoristiću ovu priliku da apelujem na čelnike svih klubova da posvete posebnu pažnju očuvanju zdravlja igrača, odnosno da kroz poštovanje mjera uvedenih od strane nadležnih državnih instituacija, prije svih Ministarstva zdravlja, sačuvamo zdravlje igrača, trenera i klupskog osoblja. Poštovanjem svih mjera definisanih Smjernicama za organizaciju utakmica tokom pandemije COVID-19 i maskimalnim angažmanom klupskog medicinskog osoblja u svakodnevnom praćenju zdravstvene situacije u klubu, stvorićemo uslove da se fudbalska takmičenja u zemlji odvijaju nesmetano. Na taj način pobjednici će biti odlučeni na terenu a ne administrativnim putem.”

Akcenat će i dalje biti na poboljšanju infrastrukturnih uslova u crnogorskim klubovima

“Ipak, ovakva situacija u zemlji i svijetu nije zaustavila jak investicioni ciklus saveza posvećen unapređenju fudbalske infrastrukture u zemlji. Nastavili smo realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji FSCG, izgradnju reflektorskog osvjetljenja na stadionima prvoligaških i drugoligaških klubova. Nakon postavljanja reflektora na stadionima OFK Titograda i Iskre, osvjetljenje je instalirano i na stadionima Podgorice, Zete, Rudara, Dečića i Koma. Završetak ovih projekata i stvaranje mogućnosti za odigravanje utakmica u večernjim časovima bilo je od izuzetnog značaja za organizaciju takmičenja i očuvanje zdravlja igrača krajem prethodne sezone, kada su mečevi igrani po visokim temperaturama i u razmaku od četiri dana. Tokom narednih mjeseci nastavićemo ovaj značajan infrastrukturni projekat postavljanjem reflektora na stadionima u Beranama, Bijelom Polju, Kotoru i Baru. Takođe, spremni smo za sve projekte i inicijative koje nam dostave klubovi ili lokalne samouprave u cilju poboljšanja fudbalske infrastrukture. Već imamo velika interesovanja za nekoliko projekata i nadam se da ćemo ih zajednički realizovati.

Period između dvije Skupštine obilježila je i aktivnost Saveza na izgradnji stadiona Sveti Petar Cetinjski na Cetinju, rekonstrukciji zapadne tribine Gradskog stadiona u Nikšiću, izgradnji tribine na Trening kampu FSCG i kao i nastavku radova na DG Areni u Lješkopolju. Raduje nas činjenica da radovi na pomenutim objektima za sada teku planiranom dinamikom i da ćemo već tokom drugog dijela tekuće sezone imati priliku da utakmice našeg elitnog takmičenja gledamo u daleko boljim uslovima na nekim od pomenutih stadiona.

Takođe, ne smijemo zaboraviti investicije i projekte realizovane u Danilovgradu i Tivtu – za potrebe FK Iskra izgrađen je pomoćni teren sa vještačkom podlogom, promijenjena podloga na glavnom terenu i finansirana rekonstrukcija zapadne tribine, dok je za potrebe FK Arsenal izgrađen pomoćni teren sa vještačkom podlogom i svim pratećim mobilijarom”, istakao je Savićević.

Zasjedanju Skupštine FSCG prisustvovalo je 41, od ukupno 45 delegata.

IzvorFSCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve