Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Savić: Nikad ne otpisujte Atletiko Madrid

Iskusni Mojkovčanin uživa status zvijezde, odavno igra na top nivou, osvajao je nacionalna prvenstva, podizao pehare Lige Evrope i Superkupa Evrope. Već ima respektabilnu, veliku karijeru

Avgust je mjesec fudbalskog vrhunca – slijedi završnica Lige šampiona, borba za trofej koji u evropskim klupskim okvirima vrijedi najviše.

Savić, Foto: Beinsports.com

Među najboljima naći će se i jedan Crnogorac – Stefan Savić je sa Atletiko Madridom osigurao četvrtfinale, a za protivnika će imati njemački Lajpcig.

Iskusni Mojkovčanin uživa status zvijezde, odavno igra na top nivou, osvajao je nacionalna prvenstva, podizao pehare Lige Evrope i Superkupa Evrope. Već ima respektabilnu, veliku karijeru.

Sada, međutim, ima novu šansu da pomjeri granice.

Ostao je tron Lige šampiona koji u periodu nakon korone ne izgleda tako daleko – ni fizički (još tri utakmice), a ni realno ako se zna da su ,,kolćonerosi“ u prethodnoj rundi izbacili Liverpul, pobjednika iz 2019. godine.

“Na klupskom planu imam još jedan san, a to je trofej Lige šampiona”, kaže Savić na početku razgovora za Arenu.

Nije to sve:

“Moj san je i da sa reprezentacijom Crne Gore zaigram na velikom takmičenju. Vjerujem u ostvarenje oba”,  dodao je Savić.

Kako Atletiko igra, kako izgleda kao tim, u nastavku sezone koja je bila prekinuta zbog kovida-19 – sve je moguće.

Sastav Dijega Simeonea vratio se na prepoznatljivi nivo čvrstine, uz pravi balans na sredini i u napadu, o čemu svjedoči činjenica da je vezao ukupno 17 utakmica bez poraza.

Dobri rezultati lansirali su Madriđane u vrh španske La Lige i uticali da ,,kolćonerosi“ dva kola prije kraja osiguraju učešće u Ligi šampiona za sljedeću takmičarsku godinu.

“Nastavili smo tamo gdje smo stali prije prekida prvenstva. Dobili smo odličan program od našeg kondicionog trenera za rad tokom pauze. Kada smo se ponovo okupili, tim je bio u dobroj kondiciji. Brzo smo ušli u ritam, uhvatili formu, a to se vidjelo i u igri nakon što su krenule takmičarske utakmice. U tom periodu ostvarili smo šest pobjeda i tri remija, a iza nas je serija od 17 mečeva bez poraza. Ključna stvar je bilo uvođenje pravila sa pet izmjena. To je bio pravi benefit, budući da su mečevi u prvenstvu dolazili na svakih tri-četiri dana. Održali smo svježinu, sačuvali se od povreda i osmu godinu zaredom obezbijedili mjesto u Ligi šampiona. U Španiji je ostalo još jedno kolo, a što se nas tiče – pitanje je samo da li ćemo biti treći ili četvrti. Znajući karakter našeg trenera, kao i mentalitet ekipe, uradićemo sve da budemo bolje plasirani”, kazao je Savić.

Možda stvari nijesu najbolje išle u prvenstvu do marta, ali da su ,,kolćonerosi“ ekipa za velika djela – pokazao je dvomeč sa Liverpulom u nokaut fazi Lige šampiona.

“Redsi” su bili neko ko je važio za najbolju ekipu na planeti – branioci trona na evropskoj sceni, osvajači svjetske klupske titule, a u Engleskoj sastav koji superiorno gazi ka tituli.

Atletiko se sudario sa najjačim mogućim rivalom, ali upravo je u tim duelima pokazao svu svoju snagu.

Madriđani su kod kuće slavili 1:0, a pobijedili su i u revanšu na “Enfildu”, gdje su odigrali gotovo nestvarnu utakmicu za prolaz u četvrtfinale.

Domaćin je regularni dio dobio sa 1:0, potom duplirao prednost na startu produžetaka, a završio meč porazom od 3:2 nakon što je Alvaro Morata u 121. minutu ostavio Liverpul u suzama.

Dio tog spektakla bio je i naš reprezentativac.

“Gotovo da nam se nijesu davale šanse da možemo da prođemo. Tako je bilo i poslije naše pobjede u Madridu sa jednim golom razlike. Liverpul je do tog trenutka, od početka sezone, izgubio samo od Napolija u Ligi šampiona i jednom u Premijer ligi. Liverpul se uzdao u revanš. Kao da su bili ubijeđeni u prolaz. Sve to nas je dodatno motivisalo. Bili smo u teškom trenutku kada smo primili drugi gol na startu prvog produžetka, ali onda smo napravili preokret. Tada smo poslali poruku: ,,Nikada ne otpisujte Atletiko“. Velika pobjeda koja nas je ostavila u igri za trofej”, ističe nekadašnji fudbaler BSK Borče, Partizana, Mančester sitija i Fiorentine.

Savić, Foto: Sportsmole.co.uk

Žrijeb je u narednoj rundi ,,jorgandžije“ spojio sa Lajpcigom. Na završnom turniru u Lisabonu, četvrtfinale je na programu od 12. do 15, termini polufinala su 18. i 19, dok je finale predviđeno za 23. avgust.

“Lajpcig je tipična njemačka ekipa. Čvrsta, agresivna, sa puno trčanja… Biće teško, ali idemo na pobjedu. Bitno je da i tada budemo u top formi”, dodao je dvadeset devetogodišnji Mojkovčanin.

Pandemija korona virusa uslovila je promjene u fudbalu. Tako će se i završnica Lige šampiona igrati na jednu utakmicu.

Je li to prednost ili mana za Atletiko?

-“Teško pitanje. Protiv Liverpula bi nam više odgovarala jedna”, uz osmijeh kaže Savić, koji dodaje:

“Svaka utakmica je nešto novo, priča za sebe, sve zavisi kako će se odvijati, završiti… Znamo da će se igrati na jedan meč do kraja, a tako ćemo se i spremati. Atletiko zna da igra na rezultat. Kako god da je, jedan ili dva meča, naš cilj je da odemo što dalje”, poručio je Savić.

Za sada su poznata samo dva para četvrtfinala: Atletiko – Lajpcig i PSŽ – Atalanta.

Revanše osmine finala tek treba da odigraju Mančester Siti – Real Madrid (prvi meč 2:1), Barselona – Napoli (1:1), Juventus – Lion (0:1), kao i Bajern Minhen – Čelzi (3:0).

Ko je favorit za pehar?

“Izrazitog favorita nema. To smo pokazali mi na primjeru dvomeča sa Liverpulom. Svako ima šanse kada dođe među osam najboljih. Vidjeli ste Atalantu koja je odličan tim, igra mnogo dobar fudbal. Real i Juventus imaju po gol zaostatka uoči revanša osmine finala, ali će uraditi sve da prođu. Biće zanimljivo i neizvjesno”,odgovorio je Savić.

Barsa je u padu. Izgubila je prvo mjesto u Španiji, a prije dvije noći i titulu koja se vratila u redove Reala.

Što mogu Katalonci u Ligi šampiona?

“Barselona je u posljednje dvije godine osvajala prvenstvo, ali je u nastavku sezone ispustila ulogu lidera. To je iskoristio Real koji je prvenstvo okrenuo u svoju korist i uzeo titulu. To je znak za Barselonu da sve karte baci na Ligu šampiona. Pet godina igram u La Ligi i jako dobro znam koliko taj tim može. Pogotovo kada je Mesi raspoložen”, kaže Savić.

MADRID, SPAIN – SEPTEMBER 18: Stefan Savic of Atletico de Madrid celebrates after scoring his team's first goal during the UEFA Champions League group D match between Atletico Madrid and Juventus at Wanda Metropolitano on September 18, 2019 in Madrid, Spain. (Photo by Quality Sport Images/Getty Images)

Gdje je tu Atletiko?

“Sigurno da vidimo svoj trenutak. Vjerujem u ovaj u tim i iskreno se nadam da možemo da idemo do samog kraja”,  rekao je jedan od najboljih crnogorskih igrača svih vremena.

Savić je uzeo duplu krunu sa Partizanom, sa Mančester sitijem je osvajao Premijer ligu, a sa Atletikom – Ligu Evrope i Superkup Evrope.

Igrao je polufinale Lige šampiona, jednom i finale 2016. kada je u Milanu uzgubio od Reala na penale.

“Ušati pehar” je nešto što fali iskusnom defanzivcu za krunu blistave karijere.

“Zaista bih to smatrao krunom svoje klupske karijere. Da li je to ova godina? Možda, treba mnogo toga da se poklopi, ali dok god budem igrao – vjerovaću u trofeje, pa i u taj najveći koji mi nedostaje”, ističe Savić.

Beskompromisni borac, ratnik na terenu, spartanac u sportskom smislu, uvijek do maksimuma. To je stil igre Savića, koji spada u grupu najboljih štopera na svijetu.

Snažni centralni bek je komandant odbrane Atletika čiji se sistem bazira na granitnoj defanzivi.

“Nikada se nijesam bolje osjećao fizički. Zdrav sam, a kada je tako – sve ostalo će doći. Zadovoljan sam partijama koje pružam. Od kada sam sanirao povredu, povezao sam dvadesetak utakmica u kontinuitetu, dostigao željeni nivo. Sve ide svojim tokom, ali ja sam neko ko uvijek želi više i bolje”, zaključio je Savić.

Vodeći evropski mediji pisali su u više navrata o super transferu Savića u neki od najboljih klubova sa kontinenta.

Najaktuelniji je bio povratak u Englesku ili Italiju, gdje je ranije igrao za Mančester siti odnosno Fiorentinu.

Što o tome misli crnogorski reprezentativac?

“Da je bilo onako kako su pisali mediji, do sada bih promijenio još 15 klubova”, uz osmijeh kaže Savić, koji nastavlja:

“Ne obazirem se mnogo na te informacije. Jednostavno, ne znam ništa o tome. Imam čvrst ugovor sa Atletikom, lijepo mi je u Madridu i fokusiran sam isključivo na svoj klub, na što bolje partije, timske i moje”, ističe iskusni defanzivac.

Reprezentaciju Crne Gore na jesen čekaju izazovi u Ligi nacija, utakmice u grupi sa Azerbejdžanom, Luksemburgom i Kiprom.

Novi početak, novi pokušaj ,,hrabrih sokolova“ da odu na veliko takmičenje.

“Velika mi je želja da sa reprezentacijom odem na Evropsko prvenstvo ili Mundijal. Nadam se da će moja generacija u tome uspjeti. To je san svih nas”, poručio ja Savić.

Iza najboljeg državnog tima su kvalifikacije za zaborav, ciklus bez pobjede, najslabiji bodovni učinak, najlošija gol razlika.

Na to su uticali brojni problemi koji su razorili nacionalni tim.

“Svi znamo što nam se izdešavalo, koliko smo imali pehova, povreda. Ja sam odigrao samo jednu utakmicu, a koliko je još bilo igrača koji nijesu mogli da pomognu. To je iza nas, okrećemo se onome što nas čeka. Bitno je da budemo zdravi, a onda će i naše mogućnosti biti mnogo veće. Uželjeli smo se okupljanja, obaveza u državnom timu, utakmica. Očekujem da na jesen započnemo novu, ljepšu i bolju priču”, kazao je Savić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve