Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Šah: Drašković novi prvak Crne Gore

Zahvaljujući remijem sa Nikolom Potparom, Drašković je prvi prošao kroz cilj, sa 7 poena, 5 pobjeda i četiri remija, zaradivši 11 rejting poena. To je njegova prva titula, a došla je kao potvrda dobrih nastupa, pa je Luka nastavio sa dobrim partijama i nakon nikšićkih turnira, napravio veliki uspjeh

Standardni reprezentativac Crne Gore i član ŠK Elektroprivreda iz Nikšića, intermajstor Luka Drašković novi je prvak Crne Gore u šahu.

Zahvaljujući remijem sa Nikolom Potparom, Drašković je prvi prošao kroz cilj, sa 7 poena, 5 pobjeda i četiri remija, zaradivši 11 rejting poena. To je njegova prva titula, a došla je kao potvrda dobrih nastupa, pa je Luka nastavio sa dobrim partijama i nakon nikšićkih turnira, napravio veliki uspjeh.

Prvenstvo je bilo uzbudljivo do poslednjeg poteza.

Velemajstorski derbi između Nikole Đukića i Dragiše Blagojevića, je najduže trajao. Nakon 106 poteza, Blagojević je uspio da trijumfuje i nakon lošeg starta dođe do srebrne medalje.

Takmičari od trećeg do sedmog mjesta su imali 6 poena, a konačan plasman je odredio buholc, pa je bronza pripala Aleksandru Tomiću, a četvrti je Blažo Kalezić. Oni će učestvovati u doigravanju, koje počinje u četvrtak, a koje će odrediti našeg predstavnika na Svjetskom kupu, po prvi put u istoriji.

U polufinalu se sastaju Drašković i Kalezić, a Blagojević i Tomić čine drugi par.

Peti je Savo Vujović, šesti Božidar Kisić, sedmi Armin Mušović.

Od osmog do dvanaestog mjesta su se plasirali velemajstor Nikola Đukić, fide majstor Andrej Šuković, Milo Pobor, Nikola Potpara i fide majstor Miloš Pečurica.

Šuković je porazom u poslednjem kolu, nakon grubog previda u dobijenoj poziciji, ostao bez medalje i ponio epitet tragičara prvenstva.

Specijalne nagrade su pripale, Nikolini Koljević, najuspešnijoj dami, Peku Đuroviću omladincu, kao i Dragoljubu Abramoviću.

Nagrade najboljima je uručio član Upravnog odbora ŠSCG, Predrag Marković.

Organizator prvenstva je bio Šahovski savez Crne Gore u saradnji za Upravom za sport i mlade.

Sudijski posao je obavljao iskusni Zoran Peruničić, a asistirao mu je Milan Radonjić.

Važniji rezultati devetog kola: Potpara – Drašković ½:½, Đukić – Blagojević 0:1, Pobor – Kalezić ½:½, Šuković – Kisić 0:1, Nikač – Tomić 0:1, Podlesnik – Mušović 0:1, Koljević – Vujović 0:1, Šćekić – Pečurica 0:1. Na kraju jedan kuriozitet, u poslednjem kolu, sve odlučene partije, dobili su igrači koji su igrali crnim figurama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve