Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Šah: Drašković i Tomić poveli

U prvim partijama polufinala, ljubitelji drevne igre mogli su da vide sve ono što ona nosi sa sobom, a uspješniji su bili mlađi igrači, odnosno Luka Drašković i Aleksandar Tomić

U Budvi je počelo doigravanje, nakon kojeg će biti poznat predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu.

Svjetski kup je jedno od najprestižnijih takmičenja u svijetu, a Crna Gora je po prvi put dobila svog predstavnika na njemu.

Učesnike je na početku pozdravio gospodin Vanja Drašković, član Upravnog odbora Šahovskog saveza i počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije.

Podsjetimo, pravo na doigravanje su stekla četiri prvoplasirana sa nedavno završenog Šampionata.

Pa su se u polufinalnim duelima sastali: novi šampion, internacionalni majstor Luka Drašković i njegov kolega po tituli i prošlogodišnji šampion Blažo Kalezić, odnosno osvajači srebrene i bronzane medalje, velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Aleksandar Tomić.

U prvim partijama polufinala, ljubitelji drevne igre mogli su da vide sve ono što ona nosi sa sobom, a uspješniji su bili mlađi igrači, odnosno Luka Drašković i Aleksandar Tomić.

U partiji Kalezić – Drašković, novi šampion se posle duže vremena odlučio za sicilijansku odbranu, pokazavši želju da želi borbu ”prsa u prsa”.

Kalezić je odabrao varijantu sa velikom rokadom, ali je nepreciznostima omogućio Draškoviću da stvori prednost.

Drašković je prvo osvojio centralnog pješaka na polju e4, Kalezić je zatim žrtvovao još jednog pješaka ali nije uspio da stekne kompenzaciju, pa je nakon reduciranja materijala bio prinuđen da preda partiju.

U sjutrašnjem duelu, Drašković će voditi bijele figure i biće mu dovoljan remi.

Aleksandar Tomić je takođe od početka partije pokazao želju za pobjedom, pa je već u otvaranju žrtvovao pješaka.

Iskusni velemajstor Blagojević je prihvatio žrtvu i stekao minimalnu prednost nakon otvaranja.

Igrači su dospjeli u cajtnot, a Tomić je polako preuzimao inicijativu i serijom preciznih poteza stekao prednost.

Grubu grešku Blagojevića je propustio da kazni i forsirano dobije partiju, pa je nakon vremenske kontrole kada su igrači dobili po dodatno pola sata za razmišljanje na tabli nakon velike borbe bila pozicija u granicama jednakosti, međutim Blagojević je napravio seriju najpreciznosti, što je Tomić ovog puta kaznio i došao do velike pobjede.

U sjutrašnjem duelu, bijele figure će voditi Blagojević.

Partije počinju od 15:00h, a veliki ulog i riješeni ishodi prvih partija, garantuju sjajan šah i veliki borbu, a u slučaju neriješenog ishoda, takmičari će nastaviti borbu u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Organizator je Šahovski savez Crne Gore uz pomoć Uprave za sport i mlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve