Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD tvrdi: Rusija kupila organizaciju SP 2018. godine

Izvještaj koji se sastoji od 430 stranica objavljen je u ponedjeljak kao dio FBI-jeve istrage američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, a u njemu se nalazi i izvještaj koji je podnio bivši pripadnik britanske tajne službe, Kristofer Stili, koji tvrdi da je ruski oligarh mitom kupio organizaciju takmičenja

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je izvještaj za koji tvrdi da dokazuje kako je bivši predsjednik FIFA-e Sep Blater primio mito od ruskog oligarha kako bi Rusija dobila pravo za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Blater, Foto: EPA

Rusija je organizaciju prvenstva dobila ispred Engleske, udružene ponude Holandije i Belgije te Španije i Portugala. Na glasanju je 2010. odabrana Rusija.

O mogućim problemima s korupcijom pisalo se i ranije, a sumnja se da je i Katar na sličan način dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022.

Izvještaj koji se sastoji od 430 stranica objavljen je u ponedjeljak kao dio FBI-jeve istrage američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, a u njemu se nalazi i izvještaj koji je podnio bivši pripadnik britanske tajne službe, Kristofer Stili, koji tvrdi da je ruski oligarh mitom kupio organizaciju takmičenja.

“U ljunu 2011. Stili je podnio izvještaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svjetsko prvenstvo 2018. godine”, piše u dokumentu koji je objavilo američko ministarstvo pravosuđa i nastavlja se:

“Nakon toga, 2012. godine, Stili je FBI upoznao s dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o podmićivanju. Nakon razgovora uspjeli su doći do člana organizacije bliske Putinu i Kremlinu koji je potvrdio kako je Svjetsko prvenstvo bilo kupljeno”, zaključuje se u jednom dijelu izvještaja.

Bivši predsjednik nije imenovan, ali jasno je da je riječ o njemu jer je on u tom trenutku bio predsjednik FIFA-a, s čijeg se vrha i povukao zbog korupcije.

Dobio je šest godina zabrane djelovanja u fudbalu, a s njim je pao i Mišel Platini koji je dobio četiri godine suspenzije.

Sve ovo događa se svega dan nakon što je Rusija dobila kaznu kojom joj je zabranjen nastup na svim velikim takmičenjima zbog skandala s dopingom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve