Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ruski sportisti dobili instukcije pred Tokio: Ako vas neko pita…

U petak 23. jula počeće 32. ljetnje Olimpijske igre u Tokiju

U petak 23. jula počeće 32. ljetnje Olimpijske igre u Tokiju, a sportisti se pripremaju za takmičenja u uslovima pandemije, no uz treninge neki od njih prolaze dodatnu “obuku” prije nastupa.

Tako je Ruski olimpijski odbor svojim sportistima pripremio i posebnu brošuru, kao u stara dobra olovna vremena, s preciznim instrukcijama kako se ponašati i odgovarati na moguća “provokativna politička pitanja”.

Moskovskom listu Vedomosti iz ruskog Olimpijskog odbora potvrdili su da ona postoji, ali su dodali da se o sadržaju brošure nisu konsultovali s državnim političkim institucijama niti su tražili savjet od ministarstva vanjskih poslova.

U brošuri, koju je Vedomostima ustupio jedan ruski olimpijac, stoji kako sportisti moraju biti budni i koncentrisani jer “u Tokiju vas novinari mogu zaskočiti s nedobronamjernim i provokativnim političkim pitanjima” te “na to morate biti spremni”.

Autori tih uputa upozoravaju kako “svaki neporezan odgovor može imati negativne konotacije po sportistu, jer nespretni odgovor specijalno obučeni ljudi mogu zloupotrijebiti, iskoristiti, proširiti i rastrančirati”. Zato se ruskim sportistima preporučuje da bi najsvrsishodnije bilo da delikatna i zlobna pitanja sumnjivih novinara otklone jednostavnim odgovorom: “No comment”, no ako se već uvuku u razgovor, autori brošure nude gotove odgovore na neka pitanja.

Pa na primjer, ako ih ko upita o pokretu Black Lives Matter, od ruskih će sportista, budu li se pridržavali uputa, dobiti sljedeći odgovor: “To je lična stvar svakog pojedinca, a Olimpijske igre ne smiju biti poligon za bilo kakve političke akcije ili geste”.

Ako ih što pitaju u vezi sa situacijom u Ukrajini, odnosno o Krimu i Donbasu, gdje se vodi rat, ruski bi sportisti trebalo kratko da kažu da “politici nije mjesto na sportskim borilištima”. Posebno je istaknuto da paze kakve će poruke pisati na svojim profilima na društvenim mrežama, koje fotografije će postavljati, a posebno koje će poruke “lajkovati”.

Sastavljači uputa ništa nisu prepustili slučaju, pa imaju spreman odgovor i na pitanje jesu li se ruski sportisti susretali ili doživjeli seksualno ili bilo kakvo drugo uznemiravanje ili zlostavljanje od svojih trenera ili sportskih rukovodilaca: “Ja se s tim u karijeri nisam susretao/-la, ali znam da sportisti u drugim zemljama s tim imaju problema”.

Takođe, pokuša li ih ko uvući u razgovor o dopingu, trebaju reći da oni s time nemaju problema te da ne mogu komentirati te slučajeve, prenijela je AntenaM.

Podsjetimo da je zbog dopinškog skandala bilo čak upitno učestvovanje Rusije na Olimpijskim igrama, što bi bila nemjerljiva šteta za svjetski sport, veliki je broj ruskih sportaša diskvalificiran zbog uzimanja nedopuštenih stimulativnih sredstava, ali će na kraju mnogi ruski sportisti, njih 335 – 150 muškaraca i 185 žena – srećom pak nastupati na Igrama, ali ne pod svojom nacionalnom bijelo-plavo-crvenom zastavom, nego pod stijegom Olimpijskog odbora Rusije, a, umjesto državne himne, osvoji li ko od njih zlatnu medalju, u čast pobjednika izvodiće se Prvi koncert Pjotra Iljiča Čajkovskog.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve