Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Rumunija, pa Finska, na redu je BiH: Treba naći balans, na pravom smo putu

Crnogorski fudbaleri su pola sata bili ravnopravni s učesnikom minulog Evropskog prvenstva, ali se sistem urušio u roku od sedam minuta

Crna Gora je izgubila utakmicu s Finskom u Helsinkiju (2:0), izgubila je i prvo mjesto u B3 grupi Lige nacija na kojem je bila poslije prvog kola, ali ne i uvjerenje da će nastup u trećem izdanju Uefinog najmlađeg takmičenja za reprezentacije na kraju moći da ocijeni kao uspješan.

Koliko je bila nadmoćna protiv Rumunije na premijeri – tehnički, taktički i trkački, toliko je selekcija Miodraga Radulovića bila neubjedljiva u Zemlji hiljadu jezera. I rezultat je bio isti, samo ovog puta ne na strani “sokola”.

Crnogorski fudbaleri su pola sata bili ravnopravni s učesnikom minulog Evropskog prvenstva, ali se sistem urušio u roku od sedam minuta.

Sastav koji je prvi put igrao zajedno, gotovo potpuno promijenjen u odnosu na duel s Rumunijom, kapitulirao je u 31, pa u 38. minutu, i potom bio nemoćan da se vrati.

“Mislim da smo sada još više motivisani da u meču s Bosnom i Hercegovinom pokažemo predstavu kao protiv Rumunije, ako ne i bolju. Sto puta smo rekli – euforija nas vodi u jednu krajnost, razočaranje u drugu. Treba naći balans poslije meča u Helsinkiju. Neka sve zlo ode s tom utakmicom, a neka protiv BiH bude pun stadion i da pokažemo da možemo mnogo bolje da odigramo”, govori Marko Vešović, koji je protiv Rumunije odigrao svih 90 minuta, a u Helsinkiju meč odgledao s klupe.

Samo loš dan

“Sokoli” u subotu dočekuju BiH koja poput Finske ima četiri boda, a junski program zaključiće gostovanjem Rumuniji tri dana kasnije.

U septembru ih čekaju novi dueli s BiH i Skandinavcima.

“Tvrdim da će naša grupa do kraja biti neizvjesna. Timovi su takvi da svako svakog može da pobijedi. Analiziraćemo Bosance, sigurno će i kod njih biti rotacija jer je zahtjevan period. Apsolutno mislim da imamo kvalitet da igramo sa svima i da budemo u trci do kraja. U Helsinkiju se dogodio loš dan, neke stvari nijesu funkcionisale, bilo je dosta novih igrača koji su prvi put zajedno igrali i nije im bilo lako. Fokusirani smo i motivisani, s puno optimizma gledam na meč s Bosnom i Hercegovinom”, poručio je Vešović.

Vidi se napredak

Liga nacija je generalna proba uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje su na programu naredne godine.

Samim tim, koliko god pobjede podižu samopouzdanje, koliko god treba misliti o tome što Liga nacija daje potencijalnu prohodnost u borbi za Euro, plasman Crne Gore u konkurenciji Finske, Rumunije i Bosne i Hercegovine je manje bitan u odnosu na to hoće li i koliko ovih šest mečeva nadograditi “sokole” uoči važne 2023. godine.

“Za sve treba vremena, a mislim da smo na dobrom putu. Ekipa raste iz dana u dan, iz okupljanja u okupljanje. Vjerujem da se vidi napredak, iako nas prate pehovi. Sa nama trenutno nisu Jovetić i Savić koji nam mnogo znače, ali i pored toga smatram da možemo da izrastemo u ozbiljnu ekipu. Svakom kolektivu je potrebno vrijeme, i u klubovima gdje su igrači svaki dan zajedno teško je napraviti pravu grupu, kamoli u reprezentaciji gdje se sretnemo jednom u nekoliko mjeseci”, istakao je Vešović.

Pobijedićemo Fince

Koliko je optimističan, potvrđuje još jednim osvrtanjem na izgubljeni meč u Helsinkiju.

“Odmah nakon utakmice, u razgovoru sa saigračima, rekao sam da ćemo pobijediti Fince u Podgorici. Uvjeren sam da imamo kvalitet više od njih. Igrali su čvrsto, disciplinovano i iskoristili ono što smo im poklonili. Nijesam vidio neku ekstra Finsku, neke brze igrače i velike majstore. Vidio sam kolektiv i svaka im čast. I mi težimo tome, prikazali smo to protiv Rumuna i treba da prikazujemo i dalje. Mislim da uz kolektiv i čvrstinu imamo i kvalitet više”, naveo je Marko Vešović, univerzalac Crne Gore i azerbejdžanskog Karabaga.

BiH očekuje nove bodove, Džeko pod znakom pitanja

Bosna i Hercegovina na megdan Crnoj Gori u subotu mogla bi da izađe bez najboljeg igrača.

Napadač Edin Džeko izašao je na poluvremenu utakmice protiv Rumunije zbog udarca u koljeno.

“Zmajevi” su prije dva dana slavili pogotkom Smaila Prevljaka (1:0) koji je bio strijelac i u remiju s Finskom (1:1) i u dobrom raspoloženju stižu u Podgoricu.

“Bilo je izuzetno teško, što se tiče vremena i same utakmice. Znali smo da je Rumunija težak protivnik i očekivali smo fizički zahtjevnu utakmicu, ali odradili smo je na pravi način i zasluženo došli do tri boda”, rekao je štoper Siniša Saničanin, koji u Partizanu igra s našim Igorom Vujačićem.

“Umor je prisutan, ali sada je sve lakše s tri boda. Možemo biti zadovoljni, bod u gostima, pa tri kod kuće, sada idemo od utakmice do utakmice. I u Podgorici nas čeka teška utakmica. Sa svima možemo da igramo, ali svako gostovanje je samo po sebi teško. Ipak, očekujem dobru igru i nove bodove”.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve