Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

RSCG: Pionirska liga, sjajna ideja Rukometnog saveza

Mali-veliki rukometni asovi hrabro su ušli u borbu za svaku loptu koja je u završenoj sezoni bila njihov najveći prijatelj. Rezultati su manje-više bili nebitni, koliko želja da se kroz igru iskažu i pokažu da su vrijedno radili na treninzima i da je sport univerzalan jezik koji spaja i iz korijena jača sportsku familiju

Djeca su na kraju pobijedila. I to je najveća dobit ekipa učesnika Pionirske lige i Rukometnog saveza Crne Gore.

Mali-veliki rukometni asovi hrabro su ušli u borbu za svaku loptu koja je u završenoj sezoni bila njihov najveći prijatelj. Rezultati su manje-više bili nebitni, koliko želja da se kroz igru iskažu i pokažu da su vrijedno radili na treninzima i da je sport univerzalan jezik koji spaja i iz korijena jača sportsku familiju.

Radost nakon gola, stisnuta pesnica poslije asistencije, suze zbog poraza, zagrljaji podrške nakon promašaja, sve ovo i još mnogo toga pokazali su učesnici Lige koja je iznjedrila šampione (Lovćen u obje kategorije 2006, 2008. godište i mlađi, Budućnost I 2006. godište i Trebjesa 2008) i najavila lijepe rukometne godine.

Priča će se nastaviti i od naredne sezone.

Projekat Rukometnog saveza pokazao se kao pun pogodak, iako okolnosti, kao i kompletnoj planeti, zbog korona virusa, nijesu išle u prilog. Koliko je bilo realno izgurati planirano i na kraju sezonu proglasiti top sezonom, razgovarali smo sa predsjednikom RSCG Petrom Kapisodom i Direktom svih liga Miloradom Vujoševićem.

U vremenu u kojem živimo nije jednostavno organizovati nijedno takmičenje, niti aktivnost iz našeg godišnjeg rasporeda. Stoga smo izuzetno zadovoljni što smo uspješno priveli kraju veoma značajan projekat za razvoj rukometa, kao što je Pionirska liga u uzrastu dječaka i djevojčica rođenih 2006. i 2008. godine.

Brojna ograničenja usljed epidemiološke situacije u državi i otežano putovanje između opština, uslovili su da moramo uložiti dodatne napore, kako bi uspjeli u onome što smo zacrtali, ali je utisak da smo imali odlično takmičenje, uz masovnost i vidljivost širokom auditorijumu, što je dodatno zaokružilo pozitivan utisak koji dijelimo, kako mi u Savezu, tako i svi učesnici takmičenja kazao je Kapisoda Masovno i kvalitetno, uz to i korisno, kako još i na koji način definisati Pionirsku ligu?

Pionirske lige su segment kome posvećujemo veliku pažnju, jer iz kvantiteta koji imamo u uzrastu igračica i igrača rođenih 2006. i 2008. godine, treba da dođemo i do kvaliteta, odnosno pojedinaca koji će kroz mlađe uzraste, uspjeti da izrastu u velike igrače. Savez je potpisao ugovor sa portalom MNE rukomet, koji između ostalog podrazumijeva snimanje svih utakmica pionirskih liga u kojima se na godišnjem nivou odigra više od 200 utakmica. Pionirske lige su ove sezone dobile na značaju, jer se iste snimaju i emituju na Jutjub kanalu portala MNErukomet, čime je povećana vidljivost i dat doprinos popularizaciji takmičenja u najmlađem uzrastu. U planu je da od septembra obezbijedimo i prenose utakmica kadetskih liga, čime bi zaokružili dostupnost svih takmičenja ljubiteljima rukometa, medijima i svim zainteresovanima.

Veliki broj aktera, ne računajući ekipe, uključeno je bilo u projekat. Koliko je Savez bio predan, pokazuje i to da je besprijekorno stavljena tačka prošle sedmice.

Brojnost je ključna odrednica ovog projekta i bez toga ne bi mogli da govorimo o njegovoj uspješnosti. U tome smo uspjeli, jer smo na jednom mjestu okupili najbolje što Crna Gora ima u tom uzrastu. Tokom čitave godine imali smo zanimljive i takmičarske mečeve, svi učesnici su jednostavno uživali u nadmetanju, a posljednjeg vikenda, nakon što su to dozvolile mjere nadležnih zdravstvenih institucija, svjedočili smo i odličnoj atmosferi na tribinama koja je podsjetila na duele prvoligaških timova. Izuzetno je značajno da od najranijeg uzrasta razvijamo takmičarski duh, da najtalentovaniji imaju priliku da se odmjere sa vršnjacima iz drugih crnogorskih opština i da dođemo do baze igračica i igrača koje u budućnosti mogu da igraju značajnu ulogu i u reprezentativnim selekcijama.

Sve što je dobro treba čuvati. Savez ima namjeru da nastavi sa lijepom prakosm Imajući u vidu zadovoljstvo koje dijelimo mi kao organizatori, ali i svi učesnici, logično je da nastavimo sa realizacijom ovog projekta. I ne samo to, već da mu damo dodatni zamah u narednoj sezoni, kako bi kvalitet bio na još većem nivou i kako bi vidljivost ovog takmičenja bila unaprijeđena. Ovakve projekte treba razvijati, svakog dana raditi na tome da ih unaprijedimo, jer ponavljam, imamo malu bazu i moramo da vodimo računu o razvoju rukometa u svim uzrastima.

Na ovaj način doprinosimo i selekciji igračica i igrača koji će povećati i kvalitet takmičenja u seniorskim ligama. Dakle, samo uz razvoj takmičenja u svim uzrastima, uz jaku konkurenciju i uključivanje najvećeg mogućeg broja učesnika u svim ligama pod okriljem Saveza, možemo da uradimo nešto dobro za crnogorski rukomet.

– Utisci onih koji su dio takmičenja koja organizujemo za nas su najrelevantniji, daju nam sliku onoga što smo uradili, ali i smjernice koje će doprinijeti da budemo još bolji organizatori u narednim sezonama. Jednako smo zadovoljni komentarima trenera i rukovodstva ekipa učesnika Pionirske lige, kao i utiscima koje su iz Podgorice ponijele muške i ženske reprezentacije koje su se, na kvalifikacionim turnirima u martu, borile za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Poslije predanog rada u pripremi takmičenja, kontinuiranog praćenja svih aktivnosti u sklopu Pionirske lige, komentari učesnika su ono što je na koncu, najvažnije i zaokružuje čitavu priču na najljepši mogući način. Oni nam govore koliko je projekat bio uspješan i koliko smo uspjeli u onome što nam je bila ideja, a to je doprinos razvoju rukometa i podsticanju takmičarskog duha počev od pionirskog uzrasta, rekao je Kapisoda.

Ljeto je puno takmičenja. Juniorke će brzo na EP, krajem jula su OI, početkom avgusta Savez je domaćin EP u kadetskom uzrastu. Predaha nema.

– U prvih šest mjeseci ove godine svjedočili smo uspjesima muške i ženske seniorske reprezentacije. Podsjetiću da su i seniori i seniorke ispunili sve ciljeve, pa su djevojke izborile učešće na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu, dok su muškarci osigurali nastup na Evropskom prvenstvu. Ti rezultati daju nam za pravo da s nestrpljenjem očekujemo i preostala takmičenja do kraja godine. Ovo ljeto donosi nekoliko velikih izazova, a prve će na scenu juniorke koje će igrati na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. I juniorke i kadetkinje su počele pripreme za ono što ih očekuje, a Savez je tu da im omogući najbolje moguće uslove za rad i podrži u nastojanju da kao i uvijek do sada, dostojno reprezentuju Crnu Goru na međunarodnoj sceni. U ženskoj konkurenciji redovni smo učesnici najvećih međunarodnih takmičenja, a vjerujem da ćemo ovog ljeta probiti i barijeru u kategoriji muškaraca, odnosno da će kadeti na šampionatu u Letoniji u avgustu, postati prva muška selekcija koja je izborila plasman u A divizijum,  kazao je Kapisoda.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve