Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Rolan Garos: Neprikosnoveni Nadal opravdao epitet kralja šljake u Parizu (VIDEO)

Nadal je došao do 93. pobjede u Parizu, u kome je pretrpeo samo dva poraza. Trijumfom je Nadal sačuvao oreol nepobjedivosti u borbi za titulu na drugom Gren slemu

Rafael Nadal osvojio je 18. Gren slem titulu u karijeri, 12. na Rolan Garosu. Španac je u velikom finalu savladao Austrijanca Dominika Tima sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Foto: Rolandgaros.com

Nadal je tako došao do 93. pobjede u Parizu, u kome je pretrpeo samo dva poraza. Trijumfom je Nadal sačuvao oreol nepobjedivosti u borbi za titulu na drugom Gren slemu.

Zanimljivo, Španac i Tim su četvrti par tenisera koji je igrao finale istog Slema godinu za godinom.

Iako je Tim prethodna dva dana igrao polufinale sa Novakom Đokovićem, na njemu se nije vidjeo umor. Čak je Austrijanac igrao sa više samopouzdanja. Nije se plašio da ulazi u duge razmjene sa favorizovanim rivalom, pa je u petom gemu prvi došao do brejka.

Ipak, to kao da je naljutilo Nadala, koji se vrlo brzo vratio i uspostavio kontrolu na terenu. Odličan je Španac bio na mreži, pa je do prvog seta došao sa 6:3.

Intenzitet nije padao ni u nastavku. Iako su poeni trajali kraće, borili su se teniseri do poslednje lopte. U 13. gemu je Tim došao do brejka i seta. Bio je to prvi set koji je Španac izgubio u finalu Rolan Garosa od 2014. godine. Ujedno, to je bio prvi set koji je Dominik uzeo Rafi u Parizu.

Shvatio je to Španac kao upozorenje, pa je daleko bolje igrao u nastavku. Procenti osvojenih poena na prvi servis i na mreži su mu bili izvanredni, pa je do kraja prepustio rivalu samo dva gema.

Izuzetno dobro su obojica počeli meč. Ravno, precizno su udarali sa osnovne linije, pa su poeni trajali nešto duže.

Koliko se velika borba vodila pokazuje i podatak da su prva tri gema trajala 17 minuta. Ipak, nije viđena nijedna brejk lopta.

Sa mnogo samopouzdanja igrao je Austrijanac, bez straha je ulazio u duže razmjene sa Nadalom. Čak i kada je Španac servirao, nije posustajao Tim pa je u petom gemu došao do brejka, iako je Rafa imao 30:0.

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1137718121765191682

Brzo je pao Tim poslije napravljenog brejka. Nadal je zaigrao agresivnije, ekspresno je stigao do 0:40, a potom iskoristio drugu brejk loptu za 3:3.

Iako je Austrijanac već u narednom gemu imao priliku da ponovo oduzme rivalu servis, nije uspio na kraju da se izbori sa upornim Nadalom.

Zapravo, ta situacija kao da je naljutila španskog tenisera koji je podigao nivo igre. Nisu prolazile Timu kratke lopte, nije mogao da nadmudri Nadala na mreži, pa je pretrpio još jedan brejk.

Lako je potom drugi teniser sveta priveo set kraju – 6:3.

Nije izgubljeni set uticao na Tima. Austrijanac je ekspresno došao do prvog gema.

U visokom nivou igralo se u nastavku. I jedan i drugi su odlično servirali. Poeni su trajali nešto kraće nego u prvom setu, ali intenzitet je bio i dalje visok.

Iako je Austrijanc imao veći broj vinera (10-4), to se nije dalo videti u rezultatu, pošto je Nadal bio odličan u svojim servis gemovima. Do 4:4 nije viđena nijedna brejk lopta.

Jasno je bilo Timu da nema šta da čeka. Iako je prethodna dva dana vodio veliku borbu sa Novakom Đokovićem, Austrijanac je još jednom smogao snage da zaprijeti Nadalu, pa je u 13. gemu došao do brejka. Pomogao mu je i Nadal sa nekoliko grešaka.

Inače, bio je to prvi set koji je Španac izgubio u finalu Rolan Garosa od 2014. godine. Ujedno, to je bio prvi set koji je Dominik uzeo Rafi u Parizu.

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1137735403715190786

Odlično je po Nadala počeo treći set. Nije još Tim došao sebi poslije osvojenog seta, promašio je forhend, pa bekhend, te je Španac lako došao do brejka.

Neumoljiv je bio Rafa. Odlično je pokrivao teren, hvatao je svaku loptu rivala, pa je za devet minuta vodio sa 3:0.

https://twitter.com/doublefault28/status/1137739631116636160

Odlično je igrao Nadal i u nastavku, maksimalno je koristio drugi servis rivala, pa je uz još jedan brejk došao do trećeg seta – 6:1.

Sustizao je umor Dominika, nije mogao da bude na najvišem nivou u odlučujućim momentima. S druge strane, Rafa je djelovao svježe i spremno da se nadigrava pa je uz brejk poveo sa 2:0.

Imao je Austrijanac nekoliko šansi u trećem gemu, ali je fantastični Nadal spasao obje brejk lopte za 3:0. Dominirao je potpuno do kraja Španac, pa je rivalu prepustio samo gem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve