Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Revolucija u NBA ligi: Igračima će se pomoću prstena pratiti rad srca i pluća

Naime, košarkaši će nositi prstenove koji će pratiti rad srca, broj otkucaja srca, temperaturu, kao i rad pluća. Na taj način lakše i brže bi mogli da dobiju informacije, ukoliko neki košarkaš ima simptome koronavirusa

NBA liga pokušava da spriječi širenje Covida 19 u Orlandu, gdje će se igrati završnica najjačeg košarkaškog takmičenja na svijetu, pa je u tu svrhu sklopila partnerstvo sa Ourom, kako bi svim igračima obezbijedila posebne prstenove.

NBA Oura prsten, Foto: Gq.com

Naime, košarkaši će nositi prstenove koji će pratiti rad srca, broj otkucaja srca, temperaturu, kao i rad pluća.

Na taj način lakše i brže bi mogli da dobiju informacije, ukoliko neki košarkaš ima simptome koronavirusa.

Generalni direktor ove firme Herprit Rai je istakao da je NBA lige već naručila preko 2000 ovih uređaja.

Ovaj prsten nije novost za sve košarkaše u NBA lige. Igrač Klivlenda Kevin Lav je prošle godine naveo ovaj proizvod među 10 bez kojih ne bi mogao da živi.

U ovu kompaniju novac su uložili bivši NBA šampioni Šekil O’Nil i Manu Đinobili, dok je jedan od čelnika Lejkersa u februaru rekao da neki igrači kluba iz Los Anđelesa nose prsten kako bi pratili kvalitet sna, što je jedna od inicijalnih funkcija ovog uređaja.

Finski preduzetnik Petri Holmen rekao je da se 12. marta, na dan kada je prekinuta sezona u NBA ligi, probudio potpuno uobičajeno, ali je zahvaljujući ovom uređaju saznao da je njegova “stopa spremnosti” bila 54, za razliku od normalnih parametara koji iznose između 80 i 90. Takođe tokom noći je uređaj konstatovao i blagu promjenu tjelesne temperature, da bi na testiranju potvrdio prisustvo koronavirusa, iako nije imao nikakvih simptoma.

Oura je inače donirala više od 3000 prstenova zdravstvenim radnicima širom Amerike.

Mjesec nakon suspenzije sezone u NBA ligi predstavnici takmičenja obratili su se ovoj organizaciji i u saradnji sa Nacionalnom organizacijom košarkaša našli način kako da optimizuju uređaj za upotrebu tokom završnog turnira sezone.

Jedan od prioriteta kompanije je da igračima ne bude ugrožena privatnost podataka jer koriste ovaj uređaj.

Neki od igrača su sumnjali u to, pa je košarkašu Lejkersa Kajlu Kuzmi izgledao kao uređaj za praćenje, dok je Spenser Dinvidi iz Bruklina pitao hoće li ga koristiti i komesar NBA lige Adam Silver.

“Nadam se da ću ugušiti ovakve strahove. Ako imaju bilo kakvih pitanja, tu sam da razgovaram sa njim i popravim mogućnosti uređaja”, kazao je Herprit Rai.

Osoblja timova neće imati pristup podacima prikupljenim u prstenu, osim ako ne ukazuju da igrač može biti izložen dodatnom riziku za infekciju koronavirusom.

Podaci koji budu prikupljeni neće biti dostupni javnosti, niti uključeni u njegove pregovore sa nekim klubom.

NBA liga nastaviće se 30. jula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve