Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

HAOS ZBOG SUPER LIGE: Bogati hoće svoje takmičenje, UEFA prijeti sankcijama, FSCG protiv

Dvanaest najbogatijih nogometnih klubova Evrope ozvaničilo je svoje planove za formiranje Superlige usljed čega stižu brojne reakcije iz svijeta fudbala, a najaktuelnija dešavanja vezana za ovu temu pratite na portalu Aktuelno

Dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope ozvaničilo je svoje planove za formiranje Superlige usljed čega stižu brojne reakcije iz svijeta fudbala, a najaktuelnija dešavanja vezana za ovu temu pratite na portalu Aktuelno.

Savićević, Foto: Cdm.me

19:38 – Fudbalski savez Crne Gore u potpunosti podržava odluke Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), Svjetske fudbalske federacije (FIFA), nacionalnih saveza i nacionalnih liga koji su odlučni u stavu da za takmičenje ove vrste nema mjesta u evropskom fudbalu.

Povodom najave formiranja Super lige, zatvorenog takmičenja u kojem bi učestvovali engleski, italijanski i španski klubovi, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević ističe da kompletna fudbalska porodica mora biti jedinstvena u namjeri da zaustavi pokretanje ovakvog projekta.

– Fudbal je od svog nastanka bio igra za sve, za male i velike, slabije i jače, siromašne i bogate. Fudbal je igra koja svima pruža iste šanse za dokazivanje, bez obzira na sve naše različitosti. Uprkos svim različitostima fudbalska zajednica je uvijek bila složna, njegujući solidarnost kao jednu od ključnih vrijednosti fudbala koji poznajemo. Zahvaljujući zajedničkim naporima svih nas – FIFA, konfederacija, nacionalnih saveza, liga, klubova, igrača, službenih lica i navijača – stvara se sistem i uslovi za bavljenje fudbalom širom svijeta u kojima će svi imati jednaku priliku za uspjehom i sistem u kojem će svi imati mogućnost da kroz takmičenja na nacionalnom nivou ostvare san i osvoje jedan od trofeja na kontinentalnom ili interkontinentalnom nivou. Izdvajanje pojedinaca i odustajanje od zajedničke borbe predstavlja izraz pohlepe i želje za ostvarenjem što većeg profita kao glavne motivacije za bavljenje sportom. Zbog toga je stvaranje zatvorene lige projekat protiv kojeg se kompletna fudbalska zajednica mora boriti zarad očuvanja vrijednosti koje smo godinama zajednički stvarali. Rukovodstvo FIFA i UEFA imaju punu podršku Fudbalskog saveza Crne Gore i moju ličnu u svim daljim koracima usmjerenim ka onemogućavanju pokretanja projekta koji nije zasnovan na suštinskim vrijednostima fudbala kao najpopularnijeg sporta na svijetu, rekao je Savićević.

Fudbalski savez Crne Gore pružiće svu neophodnu podršku FIFA i UEFA u borbi za očuvanje kontinentalnih i interkontinentalnih takmičenja u aktuelnom formatu.

Solbaken, Foto: Expressandstar.com

18:30 – Norveški selektor Stale Solbaken napao je Juventus i njegovog predsjednika Andreu Anjelija nakon što je torinski klub zajedno sa još 11 velikana osnovao Superligu.

– Anjeli je bio vođa cijele ove ideje godinama unazad. A zašto? Koji je vrag Juventus uopšte dio te lige kada su ga posljednjih godina iz Lige šampiona izbacivali Lion, Porto i Ajaks. Šta oni hoće tu? A tek Totenhem i Arsenal. Pa oni nisu ni među 30 najboljih klubova Evrope trenutno, kategoričan je bio Solbaken.
Figo, Foto: Lifebeyondsportmedia.com

17:47 – Formiranju Superlige žestoko se protivi poznati Portugalac Luis Figo.

Bivši fudbaler Reala, Barselone i Intera ističe pohlepu za novcem, kao glavni razlog zbog kojeg se 12 klubova odlučilo na ovaj potez.

– Ova takozvana Superliga je sve samo ne Super. Ovaj pohlepni i sebični potez predstavljao bi katastrofu za klubove na lokalnom nivou, za ženski fudbal i širu fudbalsku zajednicu, i sve to samo kako bi poslužio sebičnim vlasnicima, koji su davno prestali da brinu o svojim navijačima, potpuno zanemarujući sportske zasluge. Tragično, istakao je Figo.

Figo je u karijeri jednom osvojio Ligu šampiona i to 2002. u dresu Reala, koji je jedan od osnivača Superlige.

Upravo je predsjednik Madriđana Florentino Perez prvi čovjek Superlige.

17:20 – Dionice Mančester Junajteda su po otvaranju njujorške burze skočile 9,3 posto.

Liga šampiona, Foto: Ilustracija

16:55 – Evropska kuća fudbala (UEFA) danas je uslijed haosa koji je nastao osnivanjem Superlige potvrdila novi format takmičenja Lige šampiona koji će početi važiti od sezone 2024/25.

UEFA-in predsjednik Aleksandar Čeferin je izjavio da će novi format podržati više klubova u Evropi da se domognu mjesta među najboljima.

Novi format će podržati status i budućnost domaćeg nogometa u Evropi. Očuvano je ono što je najvažnije, a to je igra u nacionalnim prvenstvima i upravo to treba da bude mjerilo za kvalifikaciju. Takmičenje će biti otvoreno. Format će omogućiti da svako može da se nađe u Ligi prvaka, zahvaljujući rezultatima ostvarenim na terenu. U pitanju je dugoročni, prosperitetni plan, a ne centralizovani kartel, rekao je Čeferin aludirajući na novoosnovanu Superligu.

Glavna promjena jeste to što će se umjesto 32 ekipe u Ligi šampiona sada naći 36 timova te što neće postojati grupna faza već će svi biti smješteni na jednoj tabeli.

Igrat će deset utakmica protiv deset različitih protivnika (po pet kod kuće i na strani), a ne kao ranije šest utakmica, dok će najbolje plasirani nastaviti put do finala kroz nokaut fazu.

Takođe, danas je zvanično potvrđeno i osnivanje novog takmičenja Konferencijske lige.

Foto: Siol.net

16:35 – Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin je na konferenciji za medije nakon sjednice Izvršnog odbora žestoko napao šefove Juventusa i Mančester Junajteda – Andreu Anjelija i Eda Vudvara. Nazvao ih je zmijama.

– U životu nijesam vidio takve ljude. Anjeli je najveće razočaranje u mom životu. Nikad nisam upoznao osobu koja toliko može lagati, to je nevjerojatno. Čuli smo se u subotu poslijepodne i rekao mi je da su to samo glasine i da tu nema ništa. Nakon toga mi je rekao da ćemo se čuti i onda je isključio mobilni. Pohlepa je očito toliko snažna da uništava sve ljudske vrijednosti. Vudvard me nazvao u četvrtak i rekao mi je da je zadovoljan promjenama koje stižu u Ligu šampiona te da bi želio razgovarati o finansijskom fer-pleju. Svašta sam u životu radio, bio sam advokat u kaznenim postupcima, ali ovo nikad nijesam doživio. Nisam znao da se oko mene nalaze zmije, ali sad znam, rekao je Čeferin.

Fernandes, Foto: EPA

16:15 – Portugalci iz Mančester Junajteda i Manchester Sitija takođe su digli glas protiv Superlige. Bruno Fernandeš i Žoao Kanselo podijelili su na Instagramu objavu sunarodnjaka Danijela Podensea uz komentar “Novac to ne može kupiti” i “Moj čovjek”.

– Lopta. Muzika. San. Zidaneov volej… Kakin solo prodor… Liverpul u Atini… Ole u Barseloni… Kris i Sedorf. Neke stvari stvarno ne možemo kupiti novcem”, napisao je Podens na Twitteru.

15:25 – Menadžera Čelsija Thomas Tuhel na konferenciji za medije pitali su za mišljenje o Superligi. Ipak, on je bio prilično rezrevisan, pozvavši na strpljenje dok se ne otkriju sve činjenice i detalji.

Nagovijestio je da će se kao zaposlenik složiti sa željama kluba.

Čeferin, Foto: Anadolija

15:45 – Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, nakon završenog sastanka u Montreuksu, rekao je:

– Superliga je užasan prijedlog i malobrojni klubovi članovi vođeni su pohlepom. Igrači koji budu igrali u Superligi neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje reprezentacije. To je pljuvanje onih koji vole nogomet, nećemo im dopustiti da nam ga oduzmu. To je nečastan i sebičan prijedlog, tvrdi prvi čovjek UEFA-e.

Spion Kop, Foto: Twitter

14:40 – Spion Kop 1906, jedna od najvažnijih podgrupa među navijačima Liverpula, najavila je da će ukloniti svoje zastave s “The Kopa”, historijske tribine navijača Liverpula na stadionu Anfield.

Da Kosta, Foto: Jornaleconomico.sapo.pt

14:20 – Porto je odbacio mogućnost da igra u Superligi, potvrdio je to Pinto da Kosta, predsjednik kluba.

– Ne možemo učestvovati ni u čemu što je protivno pravilima. Mi smo u Ligi prvaka i nadamo se da ćemo tamo biti dugi niz godina.

Venger, Foto: Arsenal.com

13:45 – Arsen Venger nazvao je Superligu “lošom idejom” i kaže da nema pojma šta se događa u Arsenalu.

Legendarni šef Topnika predvidio je takmičenje koje bi uključivalo samo najbogatije klubove na kontinentu prije otprilike 12 godina i tada je osudio tu ideju.

Sad kad se plan ostvario, on je podjednako protiv prijedloga, ističući, da je plan nepoštovanje historije evropskog nogometa.

Betis, Foto: Laliga.es

13:25 – Španski prvoligaš Real Betis je na svojoj web stranici na tabeli izbrisao tri španska kluba koja su potvrdila učešće u novooformljenoj Superligi, izrazivši na taj način svoj protest.

Perez, Foto: Marca.com

13:00 – Predsjednik Superlige Florentino Perez rekao je da će, ako bilo kojem igraču iz klubova učesnika ne bude dozvoljeno da igra na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru, superligaši napraviti svoj Mundijal.

– Ako se igračima koji učestvuju u Superligi zabrani igranje na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru, napravit ćemo vlastiti turnir. To nije problem, kazao je Perez.

Lovren, Foto: Tportal.hr

12:30 – Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren bio je vrlo oštar u poruci na Twitteru.

– Fudbal će u bliskoj budućnosti biti na rubu propasti. Niko ne gleda širu sliku, već samo finansije. Još uvijek vjerujem da se ova neugodna situacija može riješiti, napisao je Lovren.

12:00 – Osvajač Lige prvaka za trijumf dobije oko 120 miliona eura, a navodno bi pobjednik Superlige trebao inkasirati nestvarnih 400 miliona eura.

11:48 – Multinacionalna bankarska korporacija JP Morgan Chase potvrdila je da je glavni finansijer novooformljene Superlige.

11:20 – Mnogobrojni kritičari novooformljene Superlige u nogometu, uključujući francuskog predsjednika Emanuela Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona, smatraju da ovaj potez fudbalskih velikana prijeti potkopavanju meritokratije u tom sportu.

Vacke, Foto: Spox.com

11:13 – Predsjednik Borusije Dortmund, Hans-Joakim Vacke, potvrdio je da njegov klub i Bajern čvrsto ostaju pri stavu da neće učestvovati u Superligi.

– Članovi odbora Unije evropskih klubova (ECA) okupili su se na online konferenciji u nedjelju veče i potvrdili su da odluku odbora od prošlog petka koja još uvijek vrijedi. Klubovi žele provedbu planirane reforme UEFA-ine Lige šampiona i planovi za osnivanje Superlige su odbijeni.

Vacke je naglasio da su oba njemačka kluba koja su zastupljena u odboru ECA-e, FC Bajern iz Minhena i Borusija iz Dortmunda, zastupala 100 posto podudarne stavove u svim raspravama na tu temu.

11:00 – U toku je sastanak ECA-e sa svim klubovima, osim 12 “separatista”. U 13:30 planirana je konferencija za novinare za najavu novog formata Lige šampiona, ali je jasno da će se fokusirati na ovu temu.

10:34 – Takođe, podrazumijeva se da je svih 12 klubova odustalo od ECA-e i njihovi predstavnici povukli su se iz odbora ECA-e.

Izvršni potpredsjednik Mančester Junajteda Ed Vudvard i izvršni direktor Mančester Sitija Ferran Soriano također su napustili svoje pozicije u UEFA-i.

Anjeli, Foto: Scoopnest.com

10:20 – Predsjednik Juventusa i prvi čovjek Unije evropskih klubova (ECA-e) Andrea Anjeli podnio je ostavku na tu funkciju.

Superliga je trebala biti budućnost, ali je zbog krize postala sadašnjost. Veliki klubovi žele više novca, jer plate za Ronalda, Mesija i ostale zvijezde su neodržive. I zato žele novac odmah. Novac koji može doći iz međunarodnih fondova i od TV prava.

Nevil, Foto: Talksport.com

10:12 – Bivši engleski fudbaler Geri Nevil je na Skysportsu umalo zaplakao dok je govorio o stvaranju Superlige.

– Ovo je sramotno. Navijač sam Junajteda 40 godina, ali zgrožen sam. Gadi mi se odluka Junajteda i Liverpula. Taj Liverpul je klub naroda, klub navijača… Junajted su stvorili radnici, a sada taj klub želi otići u ligu u kojoj ne može ispasti. To je potpuno sramotno, kazao je Neville, pa nastavio:

– Vlasnici ovih klubova nemaju nikakve veze s fudbalom u Engleskoj. Navijači trebaju zaštitu. Nisam ja protiv novca u nogometu, i ja sam zaradio od nogometa i ulažem novac u nogomet, ali postoje neki principi, treba omogućiti jednom Lesteru da ide u Ligu šampiona ako osvoji Premij erligu. Junajted nije u Ligi šampiona, Arsenal nije u Ligi šampiona, Totenham nije u Ligi šampiona i oni žele Bogom dano pravo da budu tamo. To je cirkus. Što je previše, previše je.

Junajted i ostatak klubova velike šestorke koji su se prijavili za Superligu protiv ostatka Premijer lige trebali bi se sramiti, trebalo bi im oduzeti bodove, novčano ih kazniti. Ovo je kriminal. Ovo je kazneno djelo protiv fudbalskih zaljubljenika. Dajte titulu Barnliju, ostavite Fulham u ligi, a izbacite Junajted, Liverpul i Arsenal. Budite pošteni. Oni žele međusobno igrati, a da ostatak Engleske gleda 14 preostalih klubova kako se takmiče u domaćoj ligi.

Perez, Foto: Vice.com

10:00 – Prvi predsjednik Superlige je ujedno i predsjednik Real Madrida Florentino Perez, koji je povodom formiranja Superlige kazao:

– Pomoći ćemo nogometu na svakom niovu i postaviti ga na njegovo mjesto u svijetu koje zaslužuje. Nogomet je jedini globalni sport u svijetu s više od četiri milijarde navijača i naša je odgovornost kao najvećih klubova odgovoriti na njihove želje, poručio je Perez.

FIFA, Foto: Fifa.com

9:50 – UEFA i FIFA zabranit će igračima iz Superlige da nastupaju na Evropskom prvenstvu i Svjetskom prvenstvu.

S obzirom da bi Superliga počela već ove godine, UEFA je zaprijetila da bi igrači iz 12 evropskih velikana mogli da dobiju zabranu igranja već na Evropskom prvenstvo koje počinje u junu.

9:35 – FIFA je također izdala hitno saopćenje nakon osnivanja Superlige. U tekstu najviše tijelo svjetskog nogometa apelira na dijalog za rješavanje otvorene krize i izražava svoje ”neodobravanje evropske separatističke lige zatvorene izvan međunarodnih nogometnih struktura”.

9:20 – UEFA bi danas trebala objaviti svoj plan za revidiranu Ligu šampiona u kojoj je predviđeno učešće 36 timova i u kojoj više neće biti grupne faze.

Nakon toga bi trebao biti održan brifing za medije.

9:12 – Čelnici UEFA-e zakazali su hitan sastanak u Montreuksu, a prema najavama, predsjednik Aleksander Čeferin priprema tužbu vrijednu 60 milijardi eura.

9:11 – Reakcije nakon ove odluke su uglavnom negativne, a legenda Liverpula Džejmi Karagher bilo je veoma oštar prema svom klubu:

– Liverpule, kakva sramota smo postali! Prisjetimo se svih onih koji su prije nas bili u ovom klubu i koji bi bili jednako osramoćeni.

9:10 – Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi eura kao potporu svojim planovima.

Predsjednik novoformiranog takmičenja će biti Florentino Perez (Real Madrid), a potpredsjednici Andrea Anjeli (Juventus) i Žoel Glazer (Mančester Junajted).

9:10 – Sezona bi trebala početi u augustu, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika. Utakmice će se igrati nedjeljom, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igrat će baraž za popunu preostala dva mjesta. U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a finalni meč igrat će se na neutralnom terenu.

9:10 – Predviđeno je da će svi klubovi učestvovati u svojim nacionalnim ligama, obavezujući se da će čuvati tradicionalni domaći kalendar koji ostaje u središtu klupskog takmičenja.

Projekt novog takmičenja podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Liga šampiona, Foto: Uefa.com

 

9:05 – Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) protivi se formiranju Superlige te je najavila žestoke sankcije za sve one koji budu učestvovali, ali čini se, uzalud!

Iz UEFA-e su poručili da će klubovi i igrači koji budu dio Superlige snositi žestoke sanckije te da pored tog takmičenja neće moći učestvovati u bilo kojim drugim nogometnim okvirima.

Superliga

9:05 – U zajedničkoj izjavi objavljenoj u nedjelju u ponoć navodi se da su klubovi osnivači AC Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, ​​Inter Milan, Juventus, Liverpul, Man Siti, Man Junajted, Real Madrid i Totenhem Hotspur, a očekuje se da će se nova tri kluba pridružiti prije početka sezone, koja će početi u augustu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
komso
19.04.2021-17:43 17:43

Ako je ovo vec live blog portala Aktuelno kako napisaste u prvoj recenici a ne nekog hrvatskog kako mi se cini, bar prevedite sa hrvatskog na crnogorski jezik