Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Reakcija: Predsjednik BSCG traži da se ne politizuje Liješevićev uspjeh

Naš bokser je na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj osvojio srebro, nakon čega je došlo do brojnih polemika zbog dočeka na podgoričkom aerodromu

Aleksander Klemenko, predsjednik Bokserskog saveza pozvao je sve da se ne politizuje uspjeh Petra Liješević.

Naš bokser je na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj osvojio srebro, nakon čega je došlo do brojnih polemika zbog dočeka na podgoričkom aerodromu.

Klemenkovo pismo prenosimo u cjelosti.

– Poštovani građani Crne Gore, dragi prijatelji!

U ime Bokserskog saveza Crne Gore i u svoje lično ime vam izražavam duboku zahvalnost na podršci i praćenju crnogorske reprezntacije, koja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u boksu za mlade u Poljskoj. Na ovom Prvenstvu predstavljali smo jednu od najmanjih zemalja, ali je broj navijača, koji su pratili naše nastupe, bio ogroman, što je svima nama davalo dodatnu i vrlo značajnu motivaciju.

Želio bih iskreno da zamolim sve vas da ne pokušavate da politizujete uspjeh našeg divnog sportiste, Petra Liješevića, i ne dajte nikakve političke definicije Bokserskom savezu Crne Gore.

Naš savez je sportska organizacija koja je dio Olimpijske zajednice, čiji je cilj da pomogne u izgradnji boljeg svijeta edukacijom mladih kroz sport, bez diskriminacije i u olimpijskom duhu, a koji ukjučuju međusobno razumjevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair play.

Takođe molim da apsolutno niko ne pokušava da iskoristi uspjeh Petra Liješevića za ostvarivanje bilo kakvih političkih ili ličnih ambicija. Najbolje bi bilo da se svi zajedno udružimo oko takvih dogadjaja, budemo ponosni i uživamo u velikim dostignućima naših građana u sportu, nauci, kulturi itd. Ne treba da dijelimo ljude prema njihovim vjerskim ili političkim stavovima, nego isključivo prema njihovim ljudskim i profesionalnim kvalifikacijama i viještinama.

Učešće na bokserskom prvenstvu tako visokog nivoa kao što je Svijetsko prvenstvo zahtjeva od sportiste ogromnu fizičku i psihološku koncentraciju. Veoma često su sportisti koji zauzumu prvih 5-6 mjesta praktično jednaki u tehničkoj i fizičkoj spremnosti i pobjednika u tom slučaju određuje njegova superiornost u moralnim i voljnim kvalitetima u psihološkoj koncentraciji i motivaciji. Ako je Petar Liješević iskoristio svoja lična, vjerska i patriotska uvjerenja da bi postigao ovaj rezultat, onda je to apsolutno njegovo pravo.

Tokom ceremonije dodjele medalja, zahvaljujući Petru, čitav svijet je vidio zastavu Crne Gore i da je u kom slučaju bio na prvom mjestu onda bi i mogli da slušaju himnu Crne Gore, kao što se dogodilo kada je Petar postao omladinski šampion Evrope u 2020 godini.

Ovaj rezultat je veliki ponos svih nas i želim javno da mu kažem: ”Hvala ti Petre!”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve