Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Razlika u pristupu u odnosu na Federera: Zašto švajcarska štampa udara Đokovića kao vreću pijeska

Navodeći da Đoković redovno izaziva neprijateljske reakcije, list podsjeća na sklonost najboljeg tenisera svijeta “kojekakvim guruima”, na to da se suprotstavljao vakcinaciji i bio lakomislen u odnosu prema pandemiji

“Novaka Đokovića mlate kao vreću sa pijeskom”, piše najugledniji švajcarski list pod naslovom: “Babaroga: Zašto nas Novak Đoković toliko provocira”.

Đoković i sutkinja, Foto: Globalnews.ca

Navodeći da Đoković redovno izaziva neprijateljske reakcije, list podsjeća na sklonost najboljeg tenisera svijeta “kojekakvim guruima”, na to da se suprotstavljao vakcinaciji i bio lakomislen u odnosu prema pandemiji.

“Prije nedjelju dana se na US Openu pokazao kao prznica koja je frustrirano odalamila loptu, a ova je glupavo pogodila jednu linijsku sutkinju pa je Đoković diskvalifikovan. Doba korone za Đokovića teče po Marfijevom zakonu.”

Novinar Filip Berč podsjeća na napise u švajcarskoj štampi nakon Adrija tura, kada se pisalo da će “ime ovog Srbina ući u sportsku istoriju” jer je umislio da “poput Boga stoji iznad zakona prirode” i izazvao „mnogo patnje koja će moguće dovesti i do smrtnih slučajeva”.

“To je ton kojim se piše o Đokoviću i kojim mu se sudi. Ništa se ne može reći protiv kritičkog promatranja njegovog delanja. Ali zapanjujuća je ogromna razlika u odnosu na nježan pristup Federeru. Naravno, teniser iz Bazela daje relativno malo povoda za napade i spretno se predstavlja u javnosti. Najviše polarizuje svojim građevinskim poduhvatom (ogromna vila na Ciriškom jezeru, prim. DW), koji je ponekom sunarodniku previše razmetljiv. Ali inače malo ko preispituje jedinu švajcarsku svjetsku zvijezdu“, piše dalje Noje cirher cajtung.

“Kada je Federer domaćin svog Lejver Kupa ili kada se kao filantrop ukazuje u Južnoafričkoj Republici ili predstavlja novi model patika, i kritički mediji postaju pitome PR agencije u službi teniskog veličanstva”, kritikuje se u tekstu.

Razlika u odnosu prema Federeru i Đokoviću je raspirena time što mnogi u Švajcarskoj u srpskom teniseru vide “prijetnju, sportskog agresora koji seže za najvećim rekordom njihovog najvećeg heroja. Ko je osvojio najviše gren slemova, ko je proveo najviše sedmica kao svjetski broj jedan? Još uvijek Federer. Ali uskoro bi to mogao da bude Đoković”, piše list.

Dalje se navodi da Rafael Nadal nije primjeren da bude targetiran jer je ljubazan prema Federeru i sa njim ujedinjen protiv Đokovića.

“A Nadalova domovina – Španija! Majorka! Ljetovanje! – ima pozitivne konotacije za razliku od Srbije, nacije čiji je imidž propatio od jugoslovenskih ratova.”

Filip Berč tekst zaključuje ovako: “Đokovićevi uspjesi i greške izazivaju mnogo šovinističkog uzbuđenja. U Srbiji. Ali isto i u Švajcarskoj.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve