Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Rasističke uvrede na meču Njemačka-Srbija, policija pokrenula istragu

Na rasističko vrijeđanje ukazao je njemački sportski novinar Andre Foigt, koji je o ispadima njemačkih navijača protiv Liroja Sanea postavio video na društvenim mrežama.

Njemačka policija pokrenula je istragu protiv navijača koji su na utakmici reprezentacija Njemačke i Srbije rasistički vrijeđali njemačke reprezentativce stranog porijekla.

Foto: DNA India

Na rasističko vrijeđanje ukazao je njemački sportski novinar Andre Foigt, koji je o ispadima njemačkih navijača protiv Liroja Sanea postavio video na društvenim mrežama.

Njegova objava brzo se raširila preko društvenih mreža, a i mnoge njegove kolege podržale su njegov stav da takvi ispadi ne smijju da se događaju na stadionima.

“Iza mene su sjedjeli ljudi koji nijesu sigurno došli na stadion zbog fudbala, već zbog pića. To su bila tri mladića, koji su u prvom poluvremenu govorili samo gluposti. U čitavom sektoru se primijetilo da niko nije želio da budu među njima”, prenio je Foigt.

U drugom poluvremenu, prema njegovim riječima, situacija je eskalirala.

“Svaki put kada bi Sane dobio loptu oni su mu upućivali uvredljive nazive kao ”crnčuga”, ”Bimbo”, dok su Ilkaja Gindogana nazivali Turčinom i dobacivali mu na ”pseudo-turskom””, dodao je on.

Policija u Volfsburgu, gdje je odigrana utakmica, pokrenula je istragu, a to je potvrdio i Fudbalski savez Njemačke (DFB), koji je najoštrije osudio verbalne napade na Sanea i Gindogana.

U saopštenju DFB se navodi da su ova dva reprezentativca na utakmici protiv Srbije “od strane male grupe gledalaca” neprestano vrijeđana.

“Zahvaljujući jednom navijaču DFB je, preko kupca ulaznica, uspio da otkrije ”nemile gledaoce””, ističe Savez u saopštenju.

Inače Foigt je, nakon što su mu dojadili rasistički komentari navijača, njima uputio kritike, na šta su oni odgovorili: “Naše žene siluju i to je tebi u redu. Na Samitu G20 pale se kola i to je tebi u redu”.

Foigt je, preko svoje video poruke, pozvao sve Njemce da, kada se ovako nešto dešava pored njih, obavezno reaguju, jer ako niko ne bude tim ljudima nešto rekao, onda će to ići sve dalje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve