Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Raković: Finansije uslov za olimpijsku normu

U finalnom meču kategorije do 68 kilograma, crnogorska karatistkinja savladala je aktuelnu svjetsku šampionku, Irinu Zaretsku iz Azerbejdžana 4:2

Marina Raković je zablistala u Istanbulu i preko sedam protivnica došla do zlata na turniru Serije A.

Foto: Cdm.me

U finalnom meču kategorije do 68 kilograma, crnogorska karatistkinja savladala je aktuelnu svjetsku šampionku, Irinu Zaretsku iz Azerbejdžana 4:2.

Prethodno je eliminisala Peruanku Gabrijelu Lopes 5:0, Jordanku Hudu Džaber 3:0, Andrijanu Vasović iz Srbije 4:0, Francuskinju Lusi Haž (2:2), nekadašnju svjetsku šampionku Alisu Bušinger 1:0 i u polufinalu srebrnu sa Evropskog prvenstva iz Gvadalahare, Elenu Kirići iz švajcarske 4:0.

“Veoma sam zadovoljna odrađenim mečevima, pobijedila sam sve najbolje karatistkinje svijeta i zasluženo došla do zlata. Ova medalja će svakako dosta uticati na samopouzdanje, još više ću vjerovati u ono što radim. Takođe, ovo je dokaz da u klubu radimo kvalitetno”, kazala je članica Omladinca za Arenu.

Osim Marinine medalje sa izuzetno jakog turnira u Turskoj, koji je faktički u rangu velikih takmičenja, u vitrine podgoričkog kluba ove godine stiglo je i evropsko srebro Marija Hodžića.

“Dvije seniorske medalje znače mnogo za klub, potvrda su velikog truda i rada. To, međutim, nijesu naši jedini uspjesi. Milena Jovanović je na šampionatu Evrope uzela juniorsko srebro, a Nenad Dulović bronzu za takmičare do 21 godine. Ilija Radonjić je bio zlatni na Mediteranskom prvenstvu… Sve ovo je, ponavljam, dokaz koliko se ozbiljno radi u Omladincu”, navela je Raković.

Umjesto osmijeha zbog velikog uspjeha, na licu Marine Raković, njenog trenera Žarka i svih u Omladincu je vidljiva zabrinutost.

Nije teško pogoditi zbog čega, problem su finansije, od kojih zavisi program takmičenja do kraja godine.

“Potrebno je dosta novca da bi se otišlo na svaki turnir Premijer lige i Serije A. U Premijer ligi ostala su takmičenja u Šangaju, Tokiju, Moskvi i Madridu, a u kalendaru Serije A su još Montreal i Santjago. Zahvalna sam Ministarstvu sporta i mladih, Crnogorskom olimpijskom komitetu, Karate savezu, mom klubu Omladinac i firmi Cedis, koja je uvijek uz nas. Međutim, s obzirom na to da smo i klub i ja sredstva od stipendija potrošili za nastupe u Premijer ligi, teško da ću nastupiti na turnirima koji su preostali do kraja godine ukoliko nam ne pomognu Ministarstvo, COK ili Karate savez”, objasnila je Raković.

Od toga zavisi i da li će vlasnica tri evropske i jedne svjetske medalje,te bronzana sa Evropskih igara u Bakuu, do kraja moći da sanja o olimpijskoj normi.

“Ukoliko dobijemo podršku za odlazak na navedene turnire, mogla bih da se nadam plasmanu na Olimpijske igre. Turnir Premijer lige u Šangaju počinje 7. juna, još dan je ostao za prijave, što mi do sada nijesmo uradili jer nemamo novca”, istakla je Marina Raković, uz zahvalnost sportskom psihologu Nikoli Mijuškoviću i fizioterapeutu Alenu Pepiću.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve