Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Radović: Pokazali smo kako se bori za svoju zemlju

Plan je podrazumijevao pobjedu kod kuće protiv Portugala (83:69), s obzirom na to da je bilo nerealno očekivati, i zbog okrnjenog sastava, iznenađenje u gostima protiv Francuske, iako su ''crveni'' bili blizu podviga protiv olimpijskog vicešampiona (73:67).

Košarkaši Crne Gore ispunili su minimalan plan u prvom ”prozoru” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Taj plan je podrazumijevao pobjedu kod kuće protiv Portugala (83:69), s obzirom na to da je bilo nerealno očekivati, i zbog okrnjenog sastava, iznenađenje u gostima protiv Francuske, iako su ”crveni” bili blizu podviga protiv olimpijskog vicešampiona (73:67).

Pobjeda protiv Portugalaca nijednog trenutka nije dolazila u pitanje, iako su gosti tri četvrtine prijetili da mogu da se vrate u meč. Sve je odlučeno početkom treće dionice, kada je Crna Gora serijom 8:0 stigla do nedostižnih 17 razlike (73:56), a sredinom dionice prednost dostigla i 20 razlike (79:59), nakon čega je naša selekcija rutinski privela meč kraju…

– Veoma smo zadovoljni ovom pobjedom. Portugal je jako neugodna ekipa, pogodili su neke jako teške šuteve, pogotovo za tri poena. Kad god je na 10 razlike izgledalo da ćemo da se odvojimo na neku, možda, veću razliku, oni su uspijevali da pogode teške šuteve i ostanu u igri. U prvom poluvremenu smo se dosta mučili, ali smo drugo poluvrijeme odigrali sa mnogo više energije, bili smo mnogo čvršći. Na kraju je mogla da bude i veća razlika, ali smo zadovoljni ovom, za nas, veoma bitnom pobjedom – kazao je centar Zoran Nikolić.

Crna Gora je protiv Portugala bila dodatno oslabljena neigranjem Petra Popovića, čija se povreda (potkoljenice) nadovezala da otkaže prije prvog ”prozora” (Bojan Dubljević, Marko Todorović, Igor Drobnjak, Jovan Kljajić). I pored skraćene rotacije, posebno u bekovskoj liniji, Crna Gora je bila favorit protiv Portugala, ali je to trebalo potvrditi i na terenu u Podgorici.

– Znali smo kako igraju Portugalci, danas sve zemlje igraju košarku, nivo se izjednačio. Znali smo da će oni da budu borbeni, da će da ostanu u igri i ako povedemo 10-15 razlike, kao što su pokazali tri, četiri puta kada su se vraćali, igrali čvrsto i dobro. Ali, to je bila mnogo važna utakmica za nas, morali smo da dobijemo. Skupili smo se, a ja sam ponosan na momke nakon utakmica protiv Francuske i Portugala, jer mislim da smo dali sve od sebe. Pokazali smo kako se bori za zemlju, odradili smo dobar posao, jedan od dva u prvom ”prozoru”. U februaru ćemo da vidimo dokle možemo u dvije utakmice protiv Mađarske. Nadam se da ćemo da dobijemo to – rekao je krilni centar Nemanja Radović.

Pobjedom protiv Portugala, Crna Gora je napravila važan korak ka drugoj fazi, jer su Portugalci, uz Mađare, rivali za jedno od prva tri mjesta koja vode u drugu fazu kvalifikacija (bodovi se prenose). Vjerovatno će mnogo toga biti jasnije u drugom „prozoru“, u februaru, kada Crna Gora igra dva meča protiv Mađarske, koja, takođe, ima pobjedu protiv Portugala i poraz od Francuske.

Međutim, u taboru naše reprezentacije i dalje žale za propuštenom šansom protiv Francuske, u meču u kojem su, uz malo sreće i više koncentracije u finišu, možda mogli i do pobjede.

– Velika je šteta što nijesmo smogli snage da izborimo tu pobjedu u Francuskoj, koja bi, stvarno, bila ogromna. Ali, jedna pobjeda u prvom prozoru za nas je sasvim zadovoljavajuća. Mislim da će ključ biti u sljedećem prozoru protiv Mađarske. Ne očekujem lake mečeve, jer su i Mađari ekipa koja dugo godina igra zajedno, uvijek su u prilično dobrom ritmu, zna se ko šta radi u ekipi, i to rade dosta dobro. Pripremićemo se najbolje što možemo, nadam se da ćemo biti u dobrom sastavu i pružiti dobre partije – rekao je Vladimir Mihailović, najefikasniji igrač naše selekcija u prva dva kola sa ukupno 39 poena.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve