Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Put prazne šake: Predstavljen dokumentarni film o istoriji crnogorskog karatea

Put prazne šake je dokumentarni film o istoriji crnogorskog karatea. Pokriva vremenski period od dolaska japanskog majstora Tetsuija Murakamija 1964. godine u tadašnji Titograd

Crnogorska kinematografija od danas je bogatija za još jedan veoma zanimljiv film.

”Put prazne šake” je dokumentarni film o istoriji crnogorskog karatea. Pokriva vremenski period od dolaska japanskog majstora Tetsuija Murakamija 1964. godine u tadašnji Titograd.

Murakamijev dolazak je prvi karate događaj u Crnoj Gori, takođe i jedan od prvih u tadašnjoj SFRJ.

Učesnici filma podsjećaju na dankada su uspostavili karate u tadašnjem Titogradu u gotovo nemogućim uslovima.

Većina učesnika su bivši karatisti lokalnih klubova Student i Mladost koji predstavljaju dva prvoosnovana karate kluba u Titogradu, ujedno i u Crnoj Gori. Kao takvi, Karate klubovi Student i Mladost su dominantne teme filma. Između ova dva kluba postojao je veliki rivalitet. Njihovi karatisti su se borili ne samo na tatamiju već i na titogradskim ulicama“, ističe producent filma Mirko Đurović.

Prije četiri i po decenije osnovan je Karate klub Budućnost, koji je tokom godina izrastao u crnogorskog i evropskog sportskog giganta.

Organizacija SOFK-a je riješila situaciju tako što je u maju 1977. godine donijela odluku o spajanju ova dva kluba u jedan. Na taj način je nastao Karate klub Budućnost koji je otpočeo novu eru crnogorskog karatea. Budućnost ubrzo postaje dominantan crnogorski karate klub. Riječ je o klubu koji je karate u Crnoj Gori izdigao do nivoa najtrofejnijeg sporta. Broj osvojenih pehara i medalja broji se hiljadama. Malo je poznata činjenica da je riječ o jednom od najtrofejnijih klubova na planeti, računajući sve sportove, a definitivno najtrofejnijem klubu u Crnoj Gori, objašnjava Đurović.

Rezultati i broj trofeja govore o kakvom se sportskom velikanu radi.

Budućnost danas predstavlja karate klub sa višedecinijskom tradicijom. Klub je do sada organizovao 42 Kupa oslobođenja Podgorice. Osim tradicije i osvojenih nagrada, o značaju ”Budućnosti” govori i činjenica da je kroz klub prošlo više od 40.000 karate polaznika, kaže Đurović.

U filmu se pojavljuje i legenda svjetskog karatea.

Jedan od počasnih učesnika filma je Dr. Ilija Jorga, legenda ne samo jugoslovenskog već i svjetskog karatea koji je kontinuirano prenosio svoje znanje na crnogorske karatiste i, kako u filmu kaže, od njih pravio šampione, priča Đurović.

Karate nije jedina tema u filmu. Može se čuti i priča o životu iz vremena nekadašnje velike Jugoslavije.

Osim karatea, učesnici filma na veoma slikovit način govore o druženju u tadašnjem Titogradu, SFR Jugoslaviji i prenose anegdote iz tog vremena. Film obiluje velikom i jedinstvenom foto i video dokumentacijom vezanom za Titograd, Crnu Goru, SFRJ…, kaže Đurović.

Film je želio i da pošalje poruku kako je crnogorski mentalitet prihvatio novu sportsku disciplinu.

Put prazne šake” je skup autentičnih priča ispričanih iz prve ruke, o spletu okolnosti koji su rezultirali pojavom tj. uspostavljanjem jedne, za to vrijeme nove, egzotične i isprva neshvaćene sportske discipline – karatea. Prisutan je i fenomen spajanja naizgled nespojivog: crnogorskog mentaliteta i istočnjačke drevne mudrosti koja je osnova karate borilačke vještine“, ističe Mirko Đurović i za kraj dodaje:

Velika je čast i privilegija u filmu imati sagovornike koji su uspostavili karate u Crnoj Gori tj. otpočeli njegovu istoriju, a jednako i svjetske i evropske šampione crnogorskog i jugoslovenskog karate sporta: Dragoslav Zeko Božović, Rajko Vujošević, Dragoljub Dragan Kopitović, Veselin Vesko Mićović, Vladimir Joković, Derviš Beli Selhanović, Vlatko Vujović, Puniša Puco Vojičić…, zaključio je Đurović.

Film je režirao Miloš Todorović, u ulozi filmskog producenta potpisuje se Mirko Đurović, dok je uloga izvršnog producenta pripala Vladanu Šljukiću.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Radivoje Džeri Krkeljić
31.01.2022-21:28 21:28

Prikazani film me je ,sa utkanim pričama divnih svjedoka,sa osjećajem sreće i ponosa,proveo kroz vrijeme moje mladosti,kada smo živjeli kao jedna velika porodica. Čini mi čast što sam dio te lijepe priče-četrdeset hiljada polaznika za preko 50 god.bitisanja,osvojenih priznanja kojima bi pozavidjela i deset puta veća država. Satkani od čelika sa neizmjetnom dozom mentalne snage,sa neograničenomhrabrošću,prolivši na hiljade litara znoja .fizički i tehnički spremni i potkovani do perfekcije bili su najblaže rečeno strah i trepet gdje god su dosezali-osvojivši sve što je bilo za osvajanje širom planete pronoseći časno ime KK“Budućnost“ i svoje zemlje. Dragi Miloše ,pozdravljam tvoje pregnuće i… Pročitaj više »