Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Prvi trofej u sezoni stigao u Cetinje: Dominacija Lovćena da traje što duže

Čovjek koji je vukao četu iz prijestonice, kao mnogo puta do sada u karijeri, bio je Igor Marković. Popularni Gile je meč završio sa 16 golova

Rukometaši Lovćena još jednom su pokazali da su praktično bez konkurencije u Crnoj Gori. Cetinjani su u finalu Kupa srušili Partizan za deseti trofej u klupskoj istoriji.

Čovjek koji je vukao četu iz prijestonice, kao mnogo puta do sada u karijeri, bio je Igor Marković. Popularni Gile je meč završio sa 16 golova.

– Nikad nijesam bio neko ko je izdvajao sebe. Utakmica se tako otvorila. Partizan je često igrao bez golmana, tu se stvorilo mnogo šansi i sedmeraca, što smo mi iskoristili. Kako se ta utakmica otvorila za mene, tako će se neka druga otvoriti za nekog drugog. Ne bih ovo mogao uraditi bez ostatka ekipe, sve ovo je zasluga kolektivne igre i kolektivne taktike’, rekao je najbolji igrač finala.

A, da bi ovo mogla da bude još jedna sezona u znaku Lovćena sluti i prvih 11 utakmica u prvenstvu u kojima su Marković i drugovi bez poraza. Međutim, iskusno lijevo krilo ističe da je ove sezone konkurencija znatno jača.

– Napravili smo jednu dobru i iskusnu ekipu, ali moram naglasiti da smo u par mečeva morali da damo maksimum kako bismo osvojili bodove Komovi, Partizan, Budvanska rivijera, čak i Berane su nas dobro namučili. Nije to dominacija kao što je bila 2012/13. godine, kada se samo postavljalo pitanje kojom ćemo razlikom pobijediti. Sada je crnogorska liga dosta izjednačenija. Lovćen ima najbolju ekipu, ne bježimo od toga, ali ima još dosta da se igra i Liga ima veći kvalitet nego prethodnih sezona. Žao mi je samo što nema mladih igrača, osim ekipe Rudara. Trebalo bi dati momcima od 20 godina da budu nosioci igre, jer drugačije neće moći da pronađu inostrani angažman”, rekao je Marković, koji se prisjetio nekih ljepših vremena za Cetinjski sport kada je Lovćen igrao SEHA ligu.

Crnogorski rukomet se zahvaljujući rezultatima reprezentacija i rukometašica Budućnosti nalazi na rukometnoj mapi, ali ono što brine je muški klupski rukomet, koji trenutno nema ”izlaz” u Evropu.

Nekada je to bila SEHA liga, ali nakon što Lovćen nije uspio da održi korak za ostatkom regiona, prvenstveno na planu infrastrukture, Crna Gora je ostala bez predstavnika. Motivacija mladim momcima da počnu da se bave rukometom je na niskim granama.

”Kada djevojke gledaju jednu Milenu Knežević ili prije nje Bojanu Popović, one dobiju želju da počnu da se bave ovim sportom. A gdje je Liga šampiona u muškom rukometu? Sada je i jedna SEHA liga daleko. U Mađarskoj je rukomet sport broj jedan. Vesprem i Seged, koji su državni projekti, vuku sve ekipe Vesprem sa ogromnim budžetom (12 miliona eura) donosi dodatna mjesta Mađarskoj u Ligi šampiona i odmah je i državi u interesu da nastavi da ulaže u rukomet. Mnogo su ispred nas, najbolji primjer je ekipa Komla, koja je bila u sredini tabele mađarske lige, a sigurno je jača od Lovćena, prvaka Crne Gore. Morali bismo napraviti jednu ‘reprezentaciju’ koja bi bila državni projekat i da se tim momcima da šansa u SEHA ligi. Kada privučemo velike ekipe, tada ćemo privući i mlade da se bave rukometom. Crnoj Gori trebaju makar još tri jake ekipe, a potencijal vidimo i u Beranama i u Pljevljima, i ambiciozni ljudi, kako bismo pokrenuli crnogorski rukomet, jasna je bila legenda Lovćena, koja je cijelu situaciju sa muškim rukometom u našoj zemlji uporedila sa Mađarskom.

Osim postizanja golova za prvi tim Marković ima novu ulogu ove sezone trener je drugog tima Lovćena, koji sa velikim uspjehom nastupa u drugoj ligi, gdje trenutno zauzimaju prvu poziciju sa 11 bodova u sedam odigranih kola.

– Kažu da imam ”vijuge” za trenerski posao i to je nešto u čemu bih želio da se oprobam. To mi je velika želja i imam volju da se bavim tim poslom. Vidjećemo kako će se sve odvijati. Za sada sam zadovoljan zauzimamo prvo mjesto, poklopile su se neke fine igre i neki rezultati. Nemamo ambicija da budemo druga ekipa sa Cetinja u prvoj ligi. Važno nam je da se razviju mladi igrači, a rezultat je u drugom planu, zaključio je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve