Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Prije tačno 20 godina: Dan kada je legendarni Bartez zaigrao u napadu Junajteda

Bivši menadžer Junajteda Sir Aleks Ferguson je pri vođstvu svog tima 7:1 iz igre izvadio Ruda van Nistelroja i neočekivano u igru poslao Barteza. Francuz je u početku obukao dres s brojem sedam Dejvida Bekama, prije nego što su mu službenici meča naredili da promijeni dres, pa je izašao s brojem 14. Uhvatio je nekoliko dodira, a s njim na terenu Junajted je, golom Rajana Gigsa, stigao do 8:1.

Bartez, Foto: Sportsport.ba

Nekadašnji golman francuske reprezentacije Fabien Bartez godinama je branio za Mančester junajted.

Bartez je bio izuzetno popularan golman i mnogi su obožavali popularnog ćelavca koji je 87 puta branio za Francusku, a osim Junajteda, nosio je dresove Marseja i Monaka.

Kao i mnogi golmani imao je potajnu želju da bude igrač i često je driblinzima lomio svoje protivnike, te izlazio izvan svog šesnaesterca. Naravno, znao je i da griješi, navijači Junajteda posebno se sjećaju njegovih grešaka u porazu od Arsenala 2001. godine na Hajburijuju, kada je doslovno darovao Tierija Anrija.

No, samo nekoliko mjeseci ranije, Bartez je dobio priliku da zaigra u ofanzivi Mančester Junajteda. U toku priprema, ušao je kao igrač u meču protiv najboljih 11 Singapura.

Bivši menadžer Junajteda Sir Aleks Ferguson je pri vođstvu svog tima 7:1 iz igre izvadio Ruda van Nistelroja i neočekivano u igru poslao Barteza.

Francuz je u početku obukao dres s brojem sedam Dejvida Bekama, prije nego što su mu službenici meča naredili da promijeni dres, pa je izašao s brojem 14.

Uhvatio je nekoliko dodira, a s njim na terenu Junajted je, golom Rajana Gigsa, stigao do 8:1.

Svojevremeno je Ferguson u jednom intervjuu za Guardian rekao da zna da je Bartez bio čovjek koji uživa u cigaretama i da se sakrivao kako bi ih konzumirao.

– Znam da Fabien puši. Bio sam toga svjestan i prije nego što nam se pridružio. Sigurno misli da ne znam za to, ali vara se, rekao je Fergi za Guardian dodavši:

– Treći je igrač Junajteda koji se navukao na cigarete otkako sam u klubu. Prije njega bili su Džesper Olsen i golman Les Sili.

– U Engleskoj je rijetkost vidjeti igrača kako puši, ali, sve u svemu, to više volim od alkoholičara. Odnos s alkoholom pravi je problem u engleskom fudbalu i, kratkoročno gledano, puno je štetniji za sportistu. Slabi tijelo koje postaje osjetljivije na povrede, tvrdio je Ferguson.

Bartez je takođe priznao davne 2001. godine da nikada nije slušao ono što je Ferguson govorio ekipi prije utakmica.

– Jednostavno ne mogu ništa da promijenim. Nisam ga slušao. Stvari uđu na jedno, izađu na drugo uho. Nije me bilo briga šta govori, priznao je Bartez.

Inače, prošlo je tačno 20 godina od momenta kada je Bartez zaigrao za Junajted.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve