Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Predsjednik VPSCG o OI: Osmo mjesto nije katastrofa

''Napraviće se analiza rezultata i svega onoga što se odigralo na OI. Moramo napraviti plan za sljedeći period, a naredne godine nas čekaju Svjetsko prvenstvo u Japanu i prvenstvo Evrope u Hrvatskoj''

Martovske kvalifikacije za OI i junski finalni turnir Svjetske lige nagovijestili su lijepe stvari za Tokio.

Na kraju, osmo mjesto za “ajkule”. Moglo se i bolje, a u našem timu, nakon šest poraza, niko ne pominje riječ razočaranje.

Upravo smo nakon posljednjeg meča na olimpijskom vaterpolo turniru razgovarali sa dr Đurom Marićem, predsjednikom Vaterpolo i plivačkog saveza, koji nam je prenio utiske, probleme sa kojima se suočava vaterpolo i o koracima za dalje.

“Martovske kvalifikacije i završni turnir Svjetske lige u junu davali su nam nadu da možemo možda više nego za što objektivno imamo kvalitet i domete. Da smo stali prije četvrtfinala bio bi neuspjeh, a ulazak u četvrtfinale je ono što se očekivalo i u tom dijelu je cilj ispunjen. Naša nadanja su bila da se može korak više, međutim, definitivno ekipa ovog trenutka nije mogla da pruži više nego što je dala. Ne mogu da zamjerim stručnom štabu, a ni igračima, na angažovanosti i pripremama”, kazao je Marić.

Na OI u Tokiju selektor Vladimir Gojković odlučio se za ekipu sa devet debitanata. Očigledno da se nijesu svi isto i najbolje snašli.

“Velika scena, Olimpijske igre, sve je to ostavilo utisak. Uostalom, reprezentacije Hrvatske i Italije, sa ovakvim igračkim kadrom, ostali su u dijelu od petog do osmog mjesta. Tako da ne smatram da je ovo katastrofa, ne smatram da je vrhunski uspjeh, ali smatram da je zadovoljavajući rezultat. A ono što više brine je perspektiva, uslovi u kojima radimo i sredstva sa kojima smo praćeni”.

Što je sljedeći korak?

“Napraviće se analiza rezultata i svega onoga što se odigralo na OI. Moramo napraviti plan za sljedeći period, a naredne godine nas čekaju Svjetsko prvenstvo u Japanu i prvenstvo Evrope u Hrvatskoj”.

Suočeni ste sa ozbiljnim infrastrukturnim problemima. Kako dalje?

“Imamo ozbiljan problem – prije svega oko bazena u Kotoru, koji već pet godina ne može da se završi. Da su neki drugi sportovi vjerovatno bi to ranije bilo završeno. Ne bi imali toliko problema. Imamo sada problem i sa bazenom u Igalu, koji se isto ne može riješiti bez pomoći države. To su nam dva prioritetna problema o kojima moramo razgovarati”.

Sad je i Jadran u problemima ako se krov ne sanira. Što ste u tom dijelu planirali?

“Evo čekamo, barem da se otvori bazen u Kotoru. Do novembra možemo da radimo u našem ljetnjem bazenu, poslije toga će se vjerovatno napraviti dogovor sa Budvom i Kotorom da se trenira u jednom od ta dva bazena, jer drugog izbora nemamo. S tim što 11. avgusta imam sastanak sa predsjednikom Opštine Herceg Novi i direktorom Instituta, na kojem bi trebalo da dogovorimo smjernice, u kom pravcu da idemo i gdje da tražimo pomoć da se problem sanira”.

Da li selektor Gojković ima puno povjerenje?

“Apsolutno”.

Od vaterpola se puno očekuje, a malo mu se daje

“Nadam se da ćemo uspjeti sa nadležnim državnim organima i najvišim činovnicima Vlade, odnosno sa ministrima i eventualno premijerom, da definitivno ispričamo priču da susredstva i stepen pomoći od države, koja svakako nijesu mala, nedovoljna za vaterpolo. Na primjer, država Hrvatska pomaže Savezu sa tri puta većim sredstvima, a obaveze su potpuno identične. Da ne govorimo o Italijanima, Grcima i Srbima – gdje su procenti još veći. Od vaterpola se puno očekuje a malo daje”, jasan je Marić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Boka do Cataro
09.08.2021-13:48 13:48

Odavno privatizivano od ljudi koji samo gledaju licni interes. Osmo mjesto je neuspjeh jer se u svijetu samo osam drzava ozbiljno bavi ovim sportom.